Używana Toyota Auris czy nowy Lexus CT

16 Gru 2020, 21:46

Potrzebuje samochodu do miasta. Mały aby dobrze się parkowało, ale na tyle duży że dwójkë dzieciaków da się zabrać np. do szkoły / przedszkola.

Można kupić Aurisa z 2017-2018 z niskim przebiegiem za ok 70-75k, Corolle z 2019 za ok. 90k albo całkiem nieźle wyposażonego zupełnie nowego Lexusa CT z wyprzedaży za 108k.

Różnica w cenie zadziwiająco mała...
Brać Lexusa? Czy wyrzucone pieniądze?
Rust
Nowicjusz

17 Gru 2020, 11:30

Podaj jeszcze jaki tam masz silniki do wyboru w tych samochodach?

Wybierając między Aurisem, a Corollą brałbym Corollę z silnikiem benzynowym 1.6. Jednak jak bym miał możliwość kupna Lexusa CT to raczej bym się skłaniał ku niemu bo to hybryda z dobrym silnikiem benzynowym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Gru 2020, 11:49

Wszystko patrzę na hybrydy, bo zależy mi na automacie, a wersji niehybrydowych z automatem w Toyocie/Lexusie nie robią. Samochód do jazdy 99% miasto więc to niskie spalanie hybrydy kusi.

Trochę mam obawy, że CT wycofują z rynku i że przez to takie duże upusty. Będzie potem problem z odsprzedażą? Czy wręcz odwrotnie - będzie to model szczególnie poszukiwany?

Jakie inne fajne autka w segmencie C i w podobnym budżecie warto (niekoniecznie hybrydy)?

Skoda Scala wygląda na tańszą, dobrze wyposażoną i przestronną - można mieć za ok 80-85k, ale DSG/ TSI i trochę się boję jak to będzie się mieć jakościowo do hybryd Toyoty. Za to jest mocniejsza wersja 1.5 i pewnie będzie lepiej jeździć niż Toyota.
Rust
Nowicjusz

17 Gru 2020, 12:02

Czy ja wiem, czy CT to taki wspaniały wybór? To tak naprawdę Prius III gen w innej budzie i z ładniejszym znaczkiem. Wybierając Corollę masz nowszą technologię pod spodem, późniejsza sprzedaż też będzie łatwiejsza.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Gru 2020, 12:15

Rust napisał(a):Trochę mam obawy, że CT wycofują z rynku i że przez to takie duże upusty. Będzie potem problem z odsprzedażą?

Nie będzie problemu, do tego ct rewelacyjnie trzyma cenę.
Jeżeli chodzi o technikę to nie ma o czym dyskutować zresztą jak przy innych hybrydach tojki.

Ogólnie zamysł masz dobry jedynie zastanowiłbym się nad nową corollą vs ct.
Chociaż oglądałem ostatnio nowego ct w promocji za 107k.i jeździłem corollką gr 2,0h za około 130k to raczej wybrałbym lexa bo jest fajniejszy a cena wydaje się atrakcyjna.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Gru 2020, 12:18

Ja w ogóle corolle bym odrzucił ze względu na małą różnice w cenie między lexem, rozważyłbym używany Auris lub nowy lex.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...

17 Gru 2020, 12:42

Nowa Corolla hatchback kosztuje tyle co Lex, ale ma mniej miejsca w środku i minimalnie mniejszy bagażnik. Bagażnik można w sumie olać, bo to nie samochód do wożenia mebli, ale akurat ja mam 195 cm wzrostu i każdy cm w środku jest istotny.

Co jest w niej takiego nowszego niż w Lexie?
Bo napęd wygląda że ma taki sam.
Rust
Nowicjusz

17 Gru 2020, 20:14

Rust napisał(a):Co jest w niej takiego nowszego niż w Lexie?

Corollka 1,8h będzie miała taki sam napęd jak lex i wtedy brałbym CT.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Gru 2020, 22:13

Jeszcze znalazłem w podobnych pieniądzach Volvo V40, używane 2018-2019. Miał ktoś? Zna ktoś? Na papierze wygląda, że powinno lepiej jeździć ale będzie więcej palić.
Rust
Nowicjusz