BMW e60 vs BMW e90 - pomocy.

14 Wrz 2014, 14:13

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum.

Chciałbym kupić jeden z samochodów tej marki, ponieważ kocham ich design i solidność. Ostatnio znajomy kupił E46 w benzynie 170km i pomimo rocznika 00 auto trzyma się
drogi i daje bardzo duzo frajdy z jazdy.

Przechodząc do meritum chciałbym kupić BMW E60 lub E90. Czytałem już wiele innych tematów, ale zakładam własny, ponieważ nie interesuje mnie gamma wszystkich silników
i chciałbym żebyście pomogli dokonać mi najlepszego z wyborów. Podam może dane, które mnie interesują.

Silniki:
E60: 520i 170KM, 523 i 177KM
E90: 316i 122KM, 318i 129KM, 318i 143KM, 320i 150KM, 320i 170KM
Same silniki benzynowe, ponieważ uważam, że są pewniejsze i jest mniejsza ilość części eksploatacyjnych, które mogą ulec awarii. Jeżeli jest jakaś inna alternatywa
to chętnie wysłucham.

Cena:
Ze względów ekonomicznych chciałbym zagazować auto (bez zbędnych komentarzy) i chciałbym na wszystko wydać do 35 tys. zł.

Przebieg:
Nie wiem jakie przebiegi można wykręcić tymi silnikami benzynowymi. Auto miałoby posłużyć około 10 lat, a maksymalny przebieg roczny to 15 tys. km.

Wyposażenie:
Nie zależy mi na super bajerach. Najważniejsza to sprawna jednostka i dobry wygląd, a zadowalam się klimatyzacją, el. szybami, radiem CD itp.

Skrzynia:
Manual

Ogólnie:
Mam znajomego, którego wujek sprowadza auta z Niemiec. Lepiej kupić coś tam niż u nas? Jakie koszty trzeba doliczyć do surowej ceny auta?
Ile mogą wyjść około opłaty OC+AC gdybym miał to na współwłasność z ojcem, który ma pełne zniżki, a ja mam prawko od około 3 lat?
Miło gdyby osoby posiadające lub jeżdzące owymi modelami dodały coś od siebie. Jestem otwarty i czekam na wszelkie sugestie.
Może posiadacie jakieś interesujące aukcje?

Czekam na pomoc i z góry dziękuję!!
rafalt1717
Nowicjusz

Auto: Opel
5

14 Wrz 2014, 14:36

W Niemczech auta lepsze i droższe.
+ Duża akcyza za sprowadzenie auta powyżej 2000cm3
W Polsce dużo BMW to powypadki.
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010
1

14 Wrz 2014, 16:08

Daruj sobie E60/E90... Jeśli chcesz się zmieścić w 35k z samochodem i instalacją LPG to w E46 masz do wyboru do koloru, złapiesz zadbaną, ładną, dobrze wyposażoną 2.8/3.0 i starczy Ci jeszcze spokojnie na porządne LPG. Nie będziesz żałował tej decyzji... Radziłbym Ci jednak poszukać pewnej, krajowej i zadbanej sztuki.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
0

14 Wrz 2014, 16:50

Wolałbym jednak e60/e90. Bardziej podobają mi się te samochody i to w nich się zakochałem. Słyszałem, że bardzo dobre są silniki R6, które są w stanie zrobić przebiegi nawet 500kkm. Nie liczę na super wyposażone auto :) Jak jest z gazem w e60/e90? Które silniki są bezproblemowe, jakie są koszta instalacji i jakie inne problemy?
rafalt1717
Nowicjusz

1

14 Wrz 2014, 16:52

Możesz u nas poszukać.
Możesz kupić nawet tą powypadkową byle była by w dobrym stanie.
BK1928
Zaawansowany

Rok produkcji: 2010
0

14 Wrz 2014, 17:03

Odpuść najsłabsze silniki bo nie jadą, palą tyle samko co większe no i nie pasują szczególnie do charakteru marki. Popieram Vermina - za 30k (bo ma być jeszcze LPG), aha jeszcze pakiet startowy więc mając 25-27k zapomnij o tych modelach. Lepiej poszukać e46 lub e39, które będą w lepszym stanie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V
    Solidny przód i wyjątkowe kształty. Skonstruowana z pasją, z myślą o radościach i wyzwaniach codzienności, nowa Klasa V oferuje zmienny układ wnętrza, a jednocześnie zapewnia imponujące wrażenia podczas jazdy. Przyciąga ...

14 Wrz 2014, 17:09

Też myślałem bardziej o e90 318i lub 320i ze względu na mniejszy koszt sprowadzenia. Słyszałem jednak o kosztownych przeróbkach z LPG, bo montaż pod autem lub w bagażniku i nie wiem ile może to kosztować. 35 tysięcy mogę przeznaczyć na auto i inne bez gazu, a na gaz ewentualnie dozbierać.

Zakup E60 pozostaje w kraju ze względu na akcyzę, ale może da się uchodzić coś tutaj za 35k? Jak w e60 wygląda sprawa z LPG?

Słyszałem ogólnie, że silniki R6 są o niebo lepsze i mam kolejny dylemat. Auto jak mówiłem nie musi mieć super wyposażenia, a typowy standard. Nie proponujcie E46, bo mnie nie interesuje.

Może posiadacie jakieś ciekawe, poglądowe aukcje z samochodami u nas w kraju?
Trzymamy się BMW e90 318i lub 320i.
Z e60 520i lub 523i, bo to są R6.
Ewentualnie jeszcze E90 2.5 R6 177km.
Nie chciałbym przekroczyć 180km, zdecydowanie taka moc mi wystarczy.

Jak teraz to widzicie Panowie?

Edit:
Przykładowe modele (wyraźcie swoją opinię).

E60:
[link do oferty na Allegro wygasł]

E90:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ja nie mówię, że te auta nie miały drobnych kolizji, które jednak nie miały wpływu na układ jezdny i motor. Tak samo w 99r. moj ojciec kupił opla corse B z niemiec bitą z tyłu, ale z motorem bardzo dobrym. :)
rafalt1717
Nowicjusz

0

14 Wrz 2014, 22:13

Radzę odpuścić E60 i E90 w tej kwocie. Chyba, że chcesz mieć same problemy z autem i narzekać. lepiej poczekać, dozbierać i kupić. Wtedy będziesz miał dobre auto i będziesz zadowolony z BMW.
Te modele BMW na mobile.de nie uszkodzone, ale zapewne szroty zaczynają się od ok 6tyś euro. Egzemplarze które już JAKOŚ wyglądają, zaczynają się od ok 8tyś - 9tyś euro. to daje ok 34tyś zł. Doliczając do tego transport, opłaty wyjdzie ok 36-38tyś. A gdzie zarobek handlarza? Powiedzmy, że chce ok 4tyś to już daje nam to ponad 40tyś. To ja nie chce wiedzieć w jakim stanie są auta z Twoich linków.
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
1

14 Wrz 2014, 22:39

rafalt1717 napisał(a):35 tysięcy mogę przeznaczyć na auto i inne bez gazu, a na gaz ewentualnie dozbierać.

35k na E90/E60 z pakietem startowym, opłatami celnymi, recyklingowymi itp. (bo wrzuciłeś samochody pewnie jeszcze do opłat)??? Daruj sobie kupowanie E60/E90 za te pieniądze bo to bardzo kiepski pomysł... Wolisz słuchać słodziaków czy bolesnej prawdy??? Bolesna prawda jest taka że za te pieniądze możesz się co najwyżej wpakować w niezłe bagno z E60/E90. Przez pierwsze 3 miesiące będziesz myślał że trafiłeś super okazję! Ale finalnie zobaczymy po roku... Myślisz że Ci robię na złość żebyś nie kupił wymarzonego samochodu??? Ja chcę żebyś miał co do garnka wrzucić w 2016r.

rafalt1717 napisał(a):Ja nie mówię, że te auta nie miały drobnych kolizji, które jednak nie miały wpływu na układ jezdny i motor. Tak samo w 99r. moj ojciec kupił opla corse B z niemiec bitą z tyłu, ale z motorem bardzo dobrym. :)

Drobne kolizje????????? Kolizja to jest na parkingu pod tesco... Błagam... Jak wpadnę kiedyś w posiadanie to chyba autentycznie wrzucę zdjęcia na forum z czego się nieraz montuje się takie perły z niemiec u Nas w PL :mrgreen:.

Jeżeli dalej będziesz żył w przekonaniu że kupisz piękne E90/E60 do jazdy to trudno, zrobisz jak chcesz... Nie wiem tylko po co pytasz jeśli jesteś mądrzejszy od Nas... Twoja sprawa. Ja życzę Ci wszystkiego najlepszego i (jakimś cudem) udanego zakupu bez wątpliwości po roku. Na pytania niech Ci odpowiada kolega BK, który jak już nieraz udowodnił totalnie nie ma pojęcia o tych BM'kach :ok:. Poza tym patrząc po niektórych silnikach mam wrażenie, że łudzisz się o nawet o samochód z przełomy 2005r./2006r. (N52 - 177 KM)...

rafalt1717 napisał(a):Ewentualnie jeszcze E90 2.5 R6 177km.

Czyli właśnie o powyższym silniku z nawiasu. Oznaczonym końcówką (X = 3/5 w Twoim przypadku) X23i.

Jeżeli tak bardzo chcesz... To dozbieraj przynajmniej te 10k i kup jakąś ładną, krajową sztukę z małym silnikiem, skromnym wyposażeniem, z początku produkcji, a nie jakieś padło z najtańszych na allegro... Zrobisz jak będziesz chciał, ja Cię już ostrzegłem. Kończę pisać w tym temacie... Będę sobie czytać z daleka i z przyjemnością zobaczę co doradzi Ci użytkownik BK.

Vermin
Stały forumowicz

0

14 Wrz 2014, 22:44

Jak zawsze spinanie na dany model nie wróży nic dobrego. Jeśli juz koniecznie chcesz mieć jedno z tych aut to dozbieraj trochę kasy. Kupisz najtańszy model a potem będziesz gadać jakie to BMW jest beznadziejne i się sypie :yes: No skoro ktoś naprawił je po wypadku na chińskich zamiennikach to czemu się tu dziwić...
Vermin jak zwykle mnie uprzedził :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

14 Wrz 2014, 22:50

mike1735 napisał(a):Vermin jak zwykle mnie uprzedził :mrgreen:

Bo to przecież Nasza konspiracja na PW żeby autor za nic nie kupił swojego wymarzonego samochodu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. Zapomniałeś :shock:?! Csssiiiiii :mrgreen:... Tylko BK1928 jeszcze nie wie więc trzeba będzie go po cichu wtajemniczyć :naughty:.

Vermin
Stały forumowicz

0

14 Wrz 2014, 23:02

Vermin napisał(a):Bo to przecież Nasza konspiracja na PW żeby autor za nic nie kupił swojego wymarzonego samochodu . Zapomniałeś
Tylko sprawdzałem czy Ty pamiętasz :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

15 Wrz 2014, 13:47

Ojj Panowie, nie zrozumcie mnie źle.. ja się nie upieram i po to założyłem ten temat.
Jak widzicie mówię o autach z początku produkcji i ubogim wyposażeniu więc dlaczego nie da rady?
Dla mnie te BMW to coś pięknego, auto bite np. z tyłu i robione nie oznacza niesprawnego i niezadbanego motoru, bo takie już właśnie miałem. Zależy jeszcze jak ktoś je zapaćkał :)
Te silniki R6 są podobno bardzo żywotne :)
Skoro tak uważacie to jakie innego auto polecicie za około 30 tys.? Marki dowolne..
rafalt1717
Nowicjusz

2

15 Wrz 2014, 14:47

Nie rozumiem jarania się BMW jest tyle innych fajnych marek.
Jak dla mnie te nowe BMW nie wygląda. :naughty: a też jestem młodym kierowcą.
Jedynie to w pakiecie APLINE albo stare klasyki.

np.Honda Accord i jak chcesz gazować VTECa to instalacje ciut z wyższej półki montuj.
Saab 9-3 2.0T ew 9-5
Może jakaś Toyota? Ford?
Mercedes [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? np.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
0

15 Wrz 2014, 14:49

W co mnie chcecie wtajemniczyć?
BK1928
Zaawansowany