Poszukuję informacji na temat BMW X5

18 Wrz 2014, 19:00

Witam, na X5 chcę przeznaczyć 40.000zł pierwsze pytanie to jaki silnik wybrać aby był najmniej awaryjny z dostępnych silników i Jak Na Ten Samochód spalanie było małe. Kolejne pytanie to kiedy w X5 E53 był robiony tak zwany lifting? Jak myślicie który rok powinienem wybrać jeśli dysponuję kwotą 40.000zł? Polecacie automatyczną czy manualną skrzynię biegów? Ogólnie proszę Was drodzy koledzy o wszelkie informacje, porady dotyczące X5 E53. Pozdrawiam :) a i poszukuję silnika benzynowego ponieważ od razu chcę zakładać sekwencję gazową )
JamesK
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Auto: BMW E-46
Silnik: 330
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Wrz 2014, 19:33

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Wrz 2014, 14:42

Co do E53 to lifting był przeprowadzony 2003.10 i od tego czasu były po liftingu. Warto kupić po liftingu wygląda trochę lepiej i ma 6-stopniowy automat.

Pytasz manual czy automat? Ja myślę że w tym samochodzie tylko automat daje frajdę z jazdy ale kupując trzeba go dokładnie sprawdzić bo koszt ewentualnej naprawy skrzyni to ok.7tyś.zł.
Generalnie eksploatacja automatu i manuala powinna wyjść podobnie w kosztach bo liczy się min. dwie wymiany sprzęgła na ewentualną naprawę automatu co wychodzi w podsumowaniu podobnie.

Kupując takie auto nie możesz patrzeć na ekonomikę :) jak masz montować gaz to moim zdaniem najlepszym wyborem będzie V8 4.4L daje fajne osiągi, a przykładowo od 3.0 wcale dużo więcej nie będzie palił przy normalnej eksploatacji.

Lubią szwankować czujniki parkowania, przycisk od intensywnego zmywania tez potrafi nie działać (nie każdy wie jak to działa kupując auto :)) i warto przy zakupie zrobić przegląd zawieszenia bo do tanich nie należy chociaż jest trwałe.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016