BMW E60 w benzynie

26 Cze 2017, 18:54

Widzę, że sporo osób miało do czynienia z IS'em.
A powiedzcie mi czy ewentualnie kupować tego Lexusa za te 40 tyś zł no i przebieg pewnie w okolicach 200k będzie, może trochę poniżej albo powyżej w komisie jak by się trafił ? Bo z tego co czytałem to w przypadku E60 to straszna głupota.
krzysiek17
Nowicjusz

Auto: octavia II

26 Cze 2017, 19:08

O konkretne modele lepiej pytać się na forach miłośników marki. Mój znajomy kupił IS II gen w świetnym stanie, bodajże 2008-09 z salonu Lexusa (używany) ale za 70 tys. zł.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

26 Cze 2017, 21:54

pkc napisał(a):Czas płynnie, a ty się nic nie zmieniasz :D

A co tu się zmieniło :D :?:

Więc wytłumaczę Ci bo chyba się nie zrozumieliśmy... nowy lex jest gorszy od starego, nowy lex nie jest święty, nowe lexy ogólnie pogorszyły jakość ale to nie zmienia faktu że są daleko przed konkurencją premium z eu pod względem psujactwa !!!! i Tylko to chciałem przekazać.

Co do konkretów to Ci objaśnię dokładnie o co chodziło z silnikami gr...
w wersji 3,0 potrafił szarpnąć oliwę ale bez spektakularnych akcji :D , we wszystkich GR były problemy (nie obligatoryjne) z vvti dotyczy to roczników 05-08. W połowie 08r temat poprawiono (są już inne numery katalogowe) temat występował przy około 150tyś.km. w zależności od użytego oleju silnikowego...
te poprawione bębny są dużo tańsze.
W gs mk3 jest też psioczenie na aktywne tylne amory... wywalają się po 150tyś.km. około. Dostępność tylko aso ale cena jak na taki wynalazek nie jest wygórowana.
GR 350 miewał problemy ze skrzynią na rynek usa. Co do skrzyń wiem że były serie wadliwe ale nie pamiętam w którym modelu i roczniku.

Ogólnie wymieniłem Ci usterki podstawowe i powtarzające się. Pewnie jak podłubiesz w necie to znajdziesz coś więcej ale zazwyczaj są to mało istotne sprawy i nie do końca powtarzające się.
Chociaż przypilnowałbym jeszcze skrzyń biegów bo coś tam gdzieś było ale nie wiem czego to dotyczyło.

To tyle z wad więc teraz proszę Cię napisz nam o e60/e92 :D

Miałem wkleić zestaw serwisowych wymagań e39 (z naszego forum) ale co tam zaraz usłyszę że się nie zmieniłem co i tak nie zmienia faktu że e39 uchodzi za trwałą BMKę :D

Na koniec powtórzę Ci Lexus ma swoje wady ale posiada jedną zaletę i to w dzisiejszych czasach bardzo ważną mniej się psuje niż konkurencja.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Cze 2017, 18:50

Autorze:
1. Za 40tys. trzeba szukać i czekać - bo mało IS 250
2. Bębnów się nie bój, bo obrosły tutaj taką legendą na forum jakby kosztowały 10k, a nie 2k (pewnie dlatego, że nie ma czego innego się czepić, a o zmiennych fazach od BMW czy wysypujących się automatach przy 250tys. nikt nie raczy informować)
3. Auto dobre jak nie lubimy spadku wartości
4. Części eksploatacyjne od ręki - reszta nie potrzebna praktycznie (patrz pkt. 2)
5. Przebieg na tych autach nie robi wrażenia (poza 220d oczywiście)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Lip 2017, 20:27

Kurcze ciągnie mnie do tej E60 , a za 40k da radę kupić jakiś porządny egzemplarz ?
krzysiek17
Nowicjusz

04 Lip 2017, 07:16

Spokojnie da radę tym bardziej, że przedliftowe mają lepsze silniki (trwalsze) ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

04 Lip 2017, 09:41

krzysiek17 napisał(a):Kurcze ciągnie mnie do tej E60 , a za 40k da radę kupić jakiś porządny egzemplarz ?

Dam Ci prostą radę ...
Na wstępie : za 40k spokojnie kupisz e60 i to w dobrym stanie.
Co do rady to:
musisz się zastanowić czy jesteś gotowy od strony psychicznej na utratę sporej kasy z tytułu serwisów/napraw oraz tego że potem przy odsprzedaży nawet nie zbliżysz się do kwoty którą wydałeś na zakup. Będziesz rywalizować z dresami i handlarzami których jest znaczny procent.
Do tego jeszcze masz kwestię czy samo auto jest warte takiej wtopy finansowej.

Jeżeli uznasz że tak to bierz e60 :ok:

Dam Ci prosty przykład jednego z moich znajomych, miłośnika BMW jeszcze nie ortodoksyjnego (takich też znam) ale miłośnik pełną gębą :D

W/W kolega posiada 3x BMW w tym jedno do normalnej jazdy 3,0d w idealnym stanie, mały przebieg itp. W ciągu ostatniego roku włożył w niego około 10k w totalne abecadło BMW diesla czyli turbo, skrzynia biegów w tamtym tygodniu znowu awaria tym razem głupota za 800zł. ale nie pozwalająca na jazdę.
I jak już skończyłem walkę na parkingu z jego autem to zapytałem po co trzyma ten samochód skoro co kilka miesięcy jest wpadka...

A on mi odpowiedział:

wie o tym, że są częste wpadki, zna koszty serwisu/napraw, wie też że straci przy odsprzedaży kupę kasy ale ciągnie go w stronę BMW i to wszystko :D akceptuje.

Więc autorze tematu nie zastanawiaj się nad ekonomią po prostu przygotuj się że stracisz kupę kasy ale spełnisz swoje marzenia.

I spełnienie marzeń rozumiem w 100% też je realizuje chociaż często wiąże się to ze stratą kasy. Oczywiści razem z upływem czasu wymagania rosną również co do marzeń ale trzeba od czegoś zacząć i tu e60 w wersjach normalnych jest w miarę bezpieczny dla kieszeni :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lip 2017, 18:05

To ile taka E60 za max 40k będzie miała na blacie ? pewnie powyżej 200 tys ?
krzysiek17
Nowicjusz

04 Lip 2017, 18:12

krzysiek17 napisał(a):To ile taka E60 za max 40k będzie miała na blacie ? pewnie powyżej 200 tys ?
co to za głupkowate pytanie??? A co to od ceny zależy, przejrzyj ogłoszenia to większość "na blacie" jeszcze 200 nie ma a w rzeczywistości mają +100 mniej więcej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Lip 2017, 18:16

krzysiek17 napisał(a): pewnie powyżej 200 tys ?

Jakby to cokolwiek mówiło o stanie. 200 tyś na trasie to rozgrzewka, ale 200 tyś w mieście będzie dużo gorsze.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

04 Lip 2017, 18:23

Bo jak oglądałem IS'a to były wyrównane przebiegi w okolicach 160-180k km a przy tych betach duże rozszczały są niektóre 170 tys km a inne 270 zapytałem bo pewnie się orientujecie ile się robi przebiegu autem tej klasy. No ale w sumie sporo to zależy od właściciela a potem handlarza. Bo w sumie sporo widuję tych E60 na taksówkach a one przebiegi robią konkretne.

W sumie tak sobie myślę, że lepiej kupić samochód za 32k zł niż za 40k zł i pozostałą kasę wydać na naprawy ewentualnie doprowadzenie autka do stanu zadawalającego. Bo za 40k jest duże prawdopodobieństwo że mogę trafić na jakieś ukryte wady i wtedy budżet sporo by był nadciągnięty
krzysiek17
Nowicjusz