BMW E61 3.0d Świst i opór samochodu

28 Sie 2023, 12:53

Dzień dobry,
Dzisiaj na trasie pojawił się dziwny problem. Przy dodawaniu gazu słychać świst, na postoju sprawdziłem i wydobywa się z prawej przedniej strony samochodu, tak jakby obok chłodnicy. Im mocniej docisnę gaz, tym głośniejszy on jest, a po puszczeniu słychać jak powoli cichnie. Mam ogólne wrażenie że samochód stracił trochę mocy, znacznie ciężej się zbiera coś jakby ktoś zapakował pół tony ziemniaków do bagażnika. Auto szybciej zwalnia na puszczonym gazie i potrafi to robić nawet przy zjeżdżaniu z lekkiej górki. Można to porównać do uczucia lekko zaciśniętych hamulców. Nie jestem żadnym mechanikiem, nie mam dużo wiedzy o autach ale pomyślałem że to może być coś z dopływem powietrza do filtrów i gdzieś wchodzi lewe powietrze. Miałem sprawdzać filtry bo szczerze mówiąc nie wiem kiedy były ostatni raz wymieniane, ale przed tym chce się czegoś dowiedzieć od bardziej kompetentnych osób żebym nie rozkręcał czegoś, czego w ogóle nie trzeba. Pozdrawiam i liczę na pomoc :D
rafaldubik
Obserwowany

• 28 Sie 2023, 19:01

Strzeliła rura od doładowania, prawdopodobnie od intercollera.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power GP 2012 - Łomża
      Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...