Problemy z przyspieszaniem na 6 biegu - Audi A4 b8 2.0 TDI

20 Lip 2023, 15:48

Hejka! Mam problem z pacjentem a4 2013 na 6 biegu podczas przyspieszania czuć szarpanie jakby auto chciało jechać, a coś go blokowało. Na 5 biegu jest lepiej, ale też są lekkie wibracje. Natomiast jadąc stałą prędkością jest ok. Na pozostałych biegach przy przyśpieszaniu nic nie czuć. Autko nie kopci i na jałowym biegu nie czuć wibracji. Macie pomysł co to może być?
Szolinki
Nowicjusz

• 20 Lip 2023, 16:04

Przy jakiej prędkości występują problemy? Albo inaczej jakie masz obroty silnika na tych biegach zanim zaczniesz przyspieszać?

Problemem może być dwumasa bo często jej główne objawy zużycia to drgania przenoszące się na nadwozie które pojawiają się w trakcie przyspieszania z niskich obrotów.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lip 2023, 16:11

Zaczyna się to dziać od około 120km/h. 2000 obrotów w górę.
    Szolinki
    Nowicjusz

20 Lip 2023, 17:55

Wyczytałam gdzieś żeby sparwdzić dwumas rozpędzić się do 50km i wrzucić 5 jak ładnie nabiera prędkości i nie szarpie to jest ok. Jeśli tak faktycznie się to sparwdza to u mnie nic nie szarpie.
    Szolinki
    Nowicjusz

28 Sie 2023, 09:34

Ale nie wiem czy koło dwumasowe czy przy stałej prędkości właśnie też by nie dawało objawów szarpania nie przy każdej prędkości ale dawałoby. A przy gaszeniu na pewno słychać by było jak pięknie ona się zachowuje.
    Sadkovsky
    Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Alfa Romeo 159 Sportwagon
    Silnik: 1.9 JTDm 190KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2006
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Toyota GT86 i Shelby Toyota 2000 GT
      W niedzielę zakończył się Goodwood Festival of Speed, święto motoryzacji w Wielkiej Brytanii. Wśród atrakcji przygotowanych przez Toyotę znalazło się 6 specjalnie opracowanych egzemplarzy Toyoty GT86, które ...