BMW E87 czy Fiat Bravo II

25 Gru 2014, 00:49

tomek70 - to może przejedź się z łaski swojej 1er, które właśnie słynie z tego, że ma świetnie dopracowany układ jezdny i daje naprawdę dużo frajdy z jazdy...

mike - jakos nie widziałem specjalnie by fiat był większy w srodku, może odrobinke... a nadal nie widać by autorowi na tym zależało... wykonaniem i przestrzenią z segment mniejszymi? :lol: z jakimi np.? i nadal nie wiem czego się tak spuszczasz nad tą przestrzenią...? bo układem jezdnym, prowadzeniem i komfortem może śmiało konkurować z klasą wyżej. :yes: I za to też się płaci. Chcesz dynamikę kupujesz BMW, a nie paliwożernego fiata złożonego z wadliwych kawałków.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Gru 2014, 10:55

Tia, komfort :roll: chyba mamy różne definicje tegoż terminu
Dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu bo i tak zawsze wychodzi na to, że BMW jest naj,chociaż to bzdury :yes: żyj sobie dalej z tym przekonaniem. Wesołych świąt
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Gru 2014, 11:22

Komfort nieosiągalny w tej klasie dla konkurencji wynikający z rozwiązania układu napędowego chociażby. Jak nie wiesz takich rzeczy to po cholerę na moda się pchasz? :shock: Krzesła we fiacie też nie zapewniają komfortu niestety, trochę się nasiedziałem na tych ich gąbkach obłożonych popyliną. Jeżeli uważasz, że fiat z korodującą miską olejową jest lepszy od bmw to chociaż przedstaw jakieś sensowne argumenty... facet się zapytał o fiat czy bmw to logiczne, że polecam BMW. Jakby w temacie było Bravo czy Focus to bym polecał Focusa...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2014, 11:15

jiGsaw po co bez sensu brniesz?
Sam napisałeś, że może kupić tylko 116i, w którym silnik jest awaryjny i mulasty? Co to za auto premium, które nie jedzie i ma plastiki na poziomie Golfa?
jiGsaw napisał(a):Komfort nieosiągalny w tej klasie dla konkurencji wynikający z rozwiązania układu napędowego chociażby.

Co ma komfort do rodzaju przeniesienia napędu... zastanów się trochę. Chyba, że masz mniejszą ilość miejsca dla pasażerów w aucie RWD ale z tego się nikt nie cieszy raczej. Co najwyżej ma coś do prowadzenia...
Mało tego BMW jest twardsze więc będzie mniej komfortowe
jiGsaw napisał(a):fiat z korodującą miską olejową

i znów te Twoje kretyńskie stereotypowe argumenty przedstawiające Twoją wiedzę nt grupy Fiata oparte na wróżeniu...
jiGsaw napisał(a):chociaż przedstaw jakieś sensowne argumenty...

czekamy na Twoje sensowne argumenty...
Autor ma 25tys. i będzie wybierał pomiędzy 116i z nieudanym silnikiem, który nie jedzie, a zadbanym i udanym 1,4T-Jetem, który śmiga fanie i nie ma z nim problemów.

Do autora:
Bierz Fiata Bravo bez dwóch zdań i nie słuchaj stereotypów od jiGsawa. Jak chcesz BMW to szukaj e46 z rzędową szóstką :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Gru 2014, 11:27

dzida napisał(a):Sam napisałeś, że może kupić tylko 116i, w którym silnik jest awaryjny i mulasty?

Znam taką pewną historyjkę z innego forum skrócę ją do minimum:

Był Pan, zwykły Pan kupił zwykłe bmwe serii 1 silnik n45 miało być tanio no bo to bmw części w bród itp... wysypały sie Vanoski jeden raz no a potem drugi raz oczywiście prawdy o Vanoskach można było dopiero uświadczyć u handlarza który sam tym badziewiem handluje... w miedzy czasie zwaliła się pompa oleju niby nic ale zdążyły przytrzeć się panewki więc super zadowolony właściciel BMWe (prestigowgo :D ) powiedział że pie...doli dalsze łatanie tego knota na raty kupuje cały silnik i sprzedaje auto ... no i teraz wizyta na allegro bo będzie tanio tylko do Japońców są drogie graty hmmm... :D a tam mega taniość najtańszy silnik na palecie 6,5k oczywiście miłośnik BMW powie że to technologia rodem z toru wyścigowego ale nie zmienia to faktu że taki syf kosztuje 6,5k... więc co pozostaje powiedzieć właścicielowi prestigowego, zacnego bmwe 116 :?:

Żeby nie było słodko to mike1735 tak o Fiaciku:

W drugi dzień swiąt złapał przymrozek wsiadam do żony nowej pincety L :D uruchamiam i co ???
I przy temp. -7 C' zamarzł hebelek ręczny (ten bajer żeby się auto nie staczało) i cięgna skrzyni biegów tak że autko nie mogło ruszyć nawet centymetra... i nie ma co tu pisać że tak się trafiło ponieważ w scudo mieliśmy na gwarancji co zimę te cięgna były wymieniane. Na szczęście stara tojotka stoi na straży porządku ... hmmm nie przydała się bo 20 min szarpaniny i Fiacik ruszył a teraz czekamy na -20C' :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Gru 2014, 11:40

dzida - doczytaj trochę o napędach fwd/rwd, polecam mój post sprzed lat to znajdziesz odpowiedź na pytanie. Albo najlepiej kup sobie dobre auto rwd.

Znam mnóstwo fiatów, różnych modeli (siena, bravo, panda), w których przegniła miska olejowa. Przypadek? Nie, po prostu jest robiona z gównianej blaszki zamiast z aluminium.

Pisałem, że warto dołożyć kasę... ale i tak wolałbym 116i niż Bravo... bo poza silnikiem w BMW wszystko jest ok, a we Fiacie na odwrót (nawet zakładając, że z silnikiem o dziwo będzie wszystko ok).

Taka nowinka, bo tego jeszcze nie grali. Ostatnio z kuzynem jedziemy jego Fiatem Panda (w sumie jego rodziców) i on nagle do mnie "PATRZ JAK PRYSZCZE" po czym uruchamia spryskiwacz szyby i widzę jak płyn leci na szybę w pewnej objętości natomiast cała reszta leci na dach. Po czym kuzyn ponawia tekst "PATRZ JAK PRYSZCZE".

No i co? We FIAT spryskiwacz pryszcze na dach, a regulacji dysz nie ma jak w normalnym aucie... co poradzisz? Nic nie poradzisz, NIECH PRYSZCZE. :lol: I taka jest myśl kontrukcyjna FIAT, ten przykład idealnie to pokazuje... to są po prostu BUBLE i naprawdę nie warto... Ich konstruktorzy JAWNIE kpią sobie z klientów. W tej pandzie na wyposażeniu nie było nawet dywaników i gniazdka zapalniczki..., a rączki nad szybą nie ma, więc na zakręcie z krzesła się wypada... nawet w maluchu była.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niepokojące ślady oleju silnikowego pod samochodem?
    Wycieki oleju silnikowego i innych płynów eksploatacyjnych spotykają wielu kierowców. Początkowo każda plama pod autem może wyglądać niegroźnie, jednak bagatelizowanie tego problemu może nieść za sobą poważne ...
    Czy baterie to słaby punkt samochodów elektrycznych?
    Czemu kierowcy boją się samochodów elektrycznych? Głównie z uwagi na baterie. Obawiają się ich trwałości, ograniczonej pojemności i czasu ładowania. Choć problemy te bez wątpienia są realne, z biegiem rozwoju ...

27 Gru 2014, 12:21

Dziwne, mój wujek był instruktorem nauki jazdy na śląsku przez kilkanaście lat, zaczynał od Fiesty. Później weszło punto II na L więc takie musiał kupić w 2001 roku nówka z salonu - silnik 1.2 8v, auto sprzedane w 2004roku z przebiegiem 340kkm. W tym czasie rozciekła się chłodnica, sprzęgła wysiadły, auto miało 2 stłuczki ale dalej jeździło więc nie wiem jiGasaw o czym gadasz z tą lejącą miską olejową itp. Następnie przez 3 lata śmigał na L'ce Corsą C 1.2 i również bezproblemowo :) W 2007 albo 2008 nie pamiętam już kupił Grande Punto 1.4 8v które latało na nauce jazdy do 2012roku, obecnie jeździ nim jego żona. Auto na dzień dzisiejszy ma też jakoś 310kkm i dalej jeździ ... Wg mnie nie na miejscu jest porównywać te dwie marki do siebie, ja jakbym miał wybierać pomiędzy Bravo 1.4 T-Jet a BMW 116i to brałbym Fiata. Na dodatek dziadek posiada również GP z 2009roku też nówka z salonu 1.4 16v i również do dnia dzisiejszego śmiga bezproblemowo.
Ostatnio edytowany przez pawel93, 27 Gru 2014, 12:46, edytowano w sumie 1 raz
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

27 Gru 2014, 12:31

A Audi to nie jest budżetowe auto? :shock: Przecież to VW z innym znaczkiem...

EDIT: Tak poprawnie to budżetowym autem jest Dacia i Tata, ewentualnie Dajhatsu czy jak to tam się pisze.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Gru 2014, 12:43

Koniu porównujemy auto które jako nowe kosztowało w granicach 60k do auta które kosztowało ok 100kk , pisałem to w kontekście mojej wypowiedzi gdzie porównujemy Fiata z BMW. Ja jakbym miał wybierać pomiędzy Fiatem a 116i to wybrałbym właśnie Fiata.
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Gru 2014, 13:12

jiGsaw napisał(a):Albo najlepiej kup sobie dobre auto rwd.

planuje :ok:
ale komfort podróżowania to zawias i rozstaw osi, a nie rodzaj przeniesienia napędu. Chyba, że masz na myśli komfort prowadzenia.

Uwierz mi każde auto ma niedoróbki ergonomiczne i jakościowe, nie tylko Fiat ;) Np. w BMW jakość wnętrza w ogóle nie jest warta kasy, które kosztuje auto i do jakiej klasy należy, a brak klimy w podstawie to śmiech na sali. I żeby nie było, że czepiam się BMW, bo Mercedes miał swoje SBC, Lexus nieudanego diesla, a VW czy Audi zawias.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Gru 2014, 14:50

Szybki
nie zaprzeczam, że niedorobki się zdarzają. Nie będę szczególnie bronił Fiata zwłaszcza 500L bo ten model to parodia :D jednak w przypadku tego tematu Bravo jest lepszym wyborem ze wzgledu na większą przydatność na co dzień i w zasadzie brak (przynajmniej nie słyszałem) o jakiś spektakularnych akwariach tylko raczej tych mniejszych wkurzających :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Gru 2014, 17:54

mike1735 napisał(a):Fiata zwłaszcza 500L bo ten model to parodia :D

U mnie to auto spełnia swoje zadania chociaż ma mankamenty typowe dla Fiata... :D Jakby je pałki usunęły byłoby ok...

UWAGA !!! :D
Ostatnio słyszałem od mojego guru od skrajnych moto wariacji pochwały dla punto Abarth i jego silnika. Więc sądzę że bidy nie ma... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Gru 2014, 19:14

pawel93 - no jakby we fiacie 5 letnim miska przegnila to by dopiero był cyrk. Miski we fiatach sa przegnite na wylot średnio po około 10 latach... dużo niedorobek tez wychodzi z wiekiem. Mój kuzyn jeździ na Lce to szef narzekał na te grande punto... ogólnie poparł opinię w pełnej krasie.

Dzida - a większy promień skrętu, brak torque steering i wibracji przenoszonych na kierownicę, lepsze prowadzenie, trakcja to nie komfort?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Gru 2014, 19:21

w takim razie mówisz o komforcie prowadzenia, a nie podróżowania i to chciałem ustalić
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Gru 2014, 19:29

jiGsaw napisał(a):pawel93 - no jakby we fiacie 5 letnim miska przegnila to by dopiero był cyrk. Miski we fiatach sa przegnite na wylot średnio po około 10 latach... dużo niedorobek tez wychodzi z wiekiem. Mój kuzyn jeździ na Lce to szef narzekał na te grande punto... ogólnie poparł opinię w pełnej krasie.

Dzida - a większy promień skrętu, brak torque steering i wibracji przenoszonych na kierownicę, lepsze prowadzenie, trakcja to nie komfort?

na ten temat się nie wypowiem, tak jak gadam jedno GP ma dziadek ( nie całe 60kkm przebiegu więc to śmieszny przebieg żeby się cokolwiek wypowiadać na temat tego auta :P ), drugie wujek i złego słowa na nie nie powiem :)
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika