Auto za 6 tys. Głownie do miejskiej jazdy

27 Gru 2014, 02:46

Jestem świezo upieczonym kierowcą i przyszedł czas na pierwsze auto. Od razu chce zaznaczyc, ze nie jestem fanem kręcenia bączków pod tesco przerdzewiałą e36 w gazie. Szukam auta praktycznego. jeżeli chodzi o markę to nie mam faworyta, ale chcialbym auto w miare małe aby parkowanie w miescie nie bylo problemem, jezeli chodzi o silnik to raczej diesel, ale ciekawe benzynki tez rozpatrze, moga byc 3-drzwiowe. Z dodatkowych rzeczy to na pewno wspomaganie i abs. chcialbym przede wszystkim auto ktore slynie z niezawodnosci, lub którego naprawa mnie nie wykonczy finansowo. Jestem z Poznania i raczej bede sie poruszal po miescie takze nie potrzebuje wiele mocy. Prosze o pomoc w postaci linkow lub dobrych rad, poniewaz nie mam duzego doswiadczenia w branzy motoryzacyjej :) z gory dzieki za pomoc :D
Potos96
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 12 2014
Auto: Nie mam

27 Gru 2014, 03:08

Do miasta odpuść diesla. Jak chcesz oszczędny samochód do fiat seicento silnik 1.1. Mały części tanie. Z nieco większych pug 206 1.4 benzyna 75KM.
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Gru 2014, 09:53

Kolejny temat osoby z Poznania która szuka taniego auta w przeciągu bodajże 2-3tygodni,szukanie nie boli naprawde.

zobacz na te propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - pytanie jak z opłatami.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Gru 2014, 10:15

Potos96 napisał(a):chcialbym przede wszystkim auto ktore slynie z niezawodnosci, lub którego naprawa mnie nie wykonczy finansowo.

simonx10 napisał(a):Z nieco większych pug 206 1.4 benzyna 75KM.

Pug 206 słynie raczej z tego, że jest drogim w utrzymaniu, często psującym się bublem, a nie niezawodnym samochodem :?
W tym budżecie ciężko o niezawodne auto, liczy się głównie (ale też nie wyłącznie) stopień zużycia danego egzemplarza. Najpewniejsza wydaje się jakaś Toyota Starlet, ale problemem może być mała podaż na rynku.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

27 Gru 2014, 10:20

simonx10 napisał(a):Z nieco większych pug 206 1.4 benzyna 75KM.
Chcesz tym komuś na złość zrobić?

Z mojej strony
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Gru 2014, 13:46

dlaczego na złość ?
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Gru 2014, 13:52

bo 206 to nie jest zbyt udane auto pod względem trwałości ale z drugiej strony jak się trafi ładna sztuka to nie ma co kręcić na model w tym budżecie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

27 Gru 2014, 14:29

Mam w rodzinie 206 SW i do tego jeszcze z aukcji powindykacyjnych i od 2 lat żadnych problemów. A samochód jeździ i po mieście jak i w trasy. W trasie przyjemnie, chociaż na autostradzie już mocy brakuje
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Gru 2014, 14:32

206 to takie auto, że albo się trafi bardzo dobry egzemplarz (rzadziej) i będzie z niego ktoś bardzo zadowolony albo co częściej się zdarza będzie wymagał ciągle jakiejś naprawy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Gru 2014, 21:42

po Krakowie jeździ bardzo dużo tych peżocików 206, gdyby to było aż tak awaryjne auto to nikt by go nie kupował, poza tym łatwo kupić auto od 1-szego wł na dodatek z polskiego salonu, ewentualnie od jakiegoś klubowicza
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

27 Gru 2014, 23:19

to auto ma niezaprzeczalne zalety - jest po prostu ładne i zgrabne stad tyle tego i tak dobrze się sprzedawało w EU
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Gru 2014, 00:55

No i na tym się chyba jego zalety kończą. Miałem kontakt z takimi 3 ;D Mój nauczyciel takim pojawia się czasem na praktykach, robiliśmy jakieś pierdoły ale jakość wnętrza była ... nie było, najbardziej mnie denerwują te wielkie uchwyty od składania fotela... kto to wymyślił :lol: do tego jak nie wiesz że fotele sprężynują jak poj****e to można dostać w r..j... znam to z autopsji :x
. Drugi był znajomego, pozbywał się go a ilość pracy jaką trzeba było włożyć była śmieszna, ciężko było znaleźć coś, co nie było uszkodzone a i tak był zaskakująco drogi... nawet znalazł się jakiś masochista który się tym zainteresował.
Może i auto ma jakieś zalety i swoich zwolenników ale ja i tak będę odradzał - wg mnie nie warto
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2014, 09:33

Przede wszystkim-skupić się na dobrym stanie technicznym i bezwypadkowości. To drugie jest o tyle ważne, że w PL jakość napraw jest słaba i jeśli nie robił Ci tego znajomy lakiernik, tylko kupisz auto co było jak najtańszym kosztem zrobione to potem występuje wiele problemów z elektryką, podciekaniem wody itd itp.
Druga rada-nie sugeruj się najtańszymi ogłoszeniami z danego rocznika, te będą po poważnych przejściach i zazwyczaj cofnięte.
Trzecia rada-diesel nie jest dobrym rozwiązaniem bo za 6 tys słabo jest z dobrymi dieslami, dlatego lepiej samą benzynę niedużą (na mieście spalą tyle samo, bo diesel nawet mały na mieście nie będzie oszczędny), a wszelakie naprawy Cię nie zrujnują. Może trafi się z gazem, to wtedy jazda tania.
Czwarta rada-Peugeot 206 1.4 dobry będzie i dynamiczny, wystrzegaj się 1.1 który jest mało udany, sprawdź z kimś (jak się nie znasz, a raczej nie skoro 1 auto) belkę tylną bo to w sumie najdroższy wydatek. Szukaj egz co będą miały pod 200 tys a nie 80-90 tys bo te będą w 99% przypadków podszykowane. Punto II w wersji 60KM (a może nawet 80KM się znajdzie), Clio II z silnikami 1.2-1.4, to są auta na które Cię stać w tym budżecie i które kupisz po prostu sprawne i nie kombinowane. Rozejrzałbym się jeszcze za Hyundaiem getzem może by się udało ustrzelić, jeśli by miał blachę ok, to mechanicznie nudny i bezawaryjny do bólu.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2009

28 Gru 2014, 12:24

Możesz też luknąć na Rovera 25, diesel do miasta się nadaje bo nie ma w nim drogiego osprzętu no i te auta nie były katowane przez młodych gniewnych.
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008