BMW E90 automatik (ok. 35 tys pln)

26 Lis 2017, 16:09

Witajcie,
Wcześniej miałem założony temat, aczkolwiek usunąłem go.
Szukam następcy swojej astry.
Na początku chciałem pójść w Insignię - ale czytając opinie w internecie, chyba sobie odpuszczę.

Postanowiłem, że pójdę "trochę" wyżej. Mam na myśli markę BMW.
Mój brat jest właścicielem F11 i bardzo podoba mi się kultura pracy silnika BMW. Wnętrze też jest zupełnie inaczej wykonane niż w przypadku mojego obecnego samochodu czy nawet Insignii którą ma kuzyn. Wiem że temat dotyczy auta E90 i nie ma za bardzo co porównywać F11 do E90 - ale ostatnio znajomy kupił E90 ale w wersji coupe 330 i pomyślałem że to wcale nie taki głupi pomysł. Wnętrze samochodu bardzo mi się spodobało. Przepaść między oplem.
Ja potrzebuję 4/5 drzwi. Na początku zastanawiałem się nad KOMBI i bardziej w tym kierunku bym się skłaniał - ze względu na gabaryt rzeczy które można włożyć do kombi, ale jeśli trafi się jakiś ciekawy egzemplarz sedana - to też chętnie rozważę taki zakup.

Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na auto: 35tys (MAX 40 tys). Co prawda i tak będę chciał wziąć kredyt, ale w tej kwocie chciałbym się zamknąć.

Oglądałem kilka egzemplarzy w internecie. Bardzo proszę o ocenę kilku samochodów. Większość z nich jest z silnikiem 2.0 diesel.
Tutaj właśnie mam troche dylemat, bo nie wiem czy nie lepiej jest kupić 3.0 diesel - pozycja nr 4 ma 3.0.

1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
-> Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje. <-
m4rtin3k
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 0- 0-2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: 2.0 TFSi
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

26 Lis 2017, 18:03

Weźmiesz kredyt na auto, które może Cię zrujnować finansowo, bo 2,0d ma wadliwe koło zębate na wale, które jest z nim zintegrowane. Koło się sypie - wał do wymiany.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Lis 2017, 18:05

A jak wyglada temat z 330?
Ogolnie temat wyglada tak ze pieniadze mam ale przeznaczone na inny cel. Wiec kredyt i tak bym wzial.
-> Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje. <-
m4rtin3k
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Lis 2017, 18:06

330d jest lepszy ale w tej cenie celuj w przedlifta
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Lis 2017, 18:15

2008r, diesel i 125kkm, niezłe :naughty: :mrgreen: Zresztą tylko jeden krajowy, reszta na 90% skręcona
Mam nadzieję, że stajesz sobie sprawę z wysokości kosztów utrzymania e90 vs astra.
BTW to jak źle trafisz to pakiet startowy 330d wyjdzie więcej niż warte jest Twoje obecne auto.
Ten imo najciekawszy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ale masz podaną cenę netto, czyli do zapłacenia 49k.

Kredyt na auto, które na siebie nie zarabia to głupota.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lis 2017, 19:55

Invi napisał(a):Kredyt na auto, które na siebie nie zarabia to głupota.

Bez urazy- Czyli uważasz że połowa polaków jak ma auto na kredyt są głupi ?
Twoim zdaniem mam jeździć astrą dopóki nie nazbieram 40k PLN ?

Wracając do tematu:
Invi napisał(a):Ten imo najciekawszy
ale masz podaną cenę netto, czyli do zapłacenia 49k.

Tutaj moje niedopatrzenie, nie przeczytałem że to cena netto.

dzida napisał(a):330d jest lepszy ale w tej cenie celuj w przedlifta

Czyli rozumiem wszystko do 2008r ?
Muszę zerknąć na ogłoszenia..

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
m4rtin3k
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...
    Bezpieczniej bez śmieci na drodze
    Na drodze można spotkać różne przedmioty i przeszkody - od rozlanego oleju, kawałków opon, kołpaków, przez puszki, plastikowe torby, aż po szkło czy nawet meble. Takie niemiłe niespodzianki mogą spowodować ...

26 Lis 2017, 20:06

Może 520d po lifcie Cię zainteresuje, znajomy ma na sprzedaż z pewnego źródła ładną sztukę. Na PW mogę przesłać Ci linka.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

26 Lis 2017, 20:24

m4rtin3k napisał(a):Twoim zdaniem mam jeździć astrą dopóki nie nazbieram 40k PLN ?

Osobiście tak bym zrobił, ale to Twoje życie i Twoje wybory.
Czasem jednak warto zdać sobie sprawę z własnych ograniczeń.
W razie większej awarii (w E90 nie ma silnika, który można polecić z czystym sumieniem, a diesle będą obciążone dużymi przebiegami) weźmiesz kolejny kredyt na naprawę auta?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

26 Lis 2017, 20:50

łysy napisał(a):W razie większej awarii (w E90 nie ma silnika, który można polecić z czystym sumieniem, a diesle będą obciążone dużymi przebiegami) weźmiesz kolejny kredyt na naprawę auta?

W takim razie może jakiś inny model który jest wart uwagi?

Jestem świadomy że eksploatacja będzie droższa, oc wyższe itd. Ogólnie temat jest też taki, że zawsze pieniądze odłożone są na boku. Zarabiam też nie najgorzej - więc z tym by problemów nie było.
m4rtin3k
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Lis 2017, 20:59

m4rtin3k napisał(a):W takim razie może jakiś inny model który jest wart uwagi?

Jaki masz realny budżet?
Może nieco starsze E46? To lepszy samochód niż E90.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lis 2017, 21:25

łysy napisał(a):(...) (w E90 nie ma silnika, który można polecić z czystym sumieniem, a diesle będą obciążone dużymi przebiegami) (...)

Żaden diesel się nie nadaje? Który jest najlepszy?
aleksmm
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 2003
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford
Typ: Van
Rok produkcji: 2015

26 Lis 2017, 21:38

Żadnego nikt Tobie nie poleci z czystym sumieniem, bo każdego coś trapi. To jak pytanie, która choroba przewlekła jest najbardziej spoko.

Ile masz ogólnie gotówki? Chociaż połowę z tych 35k? łysy dobrze radzi, kup E46 z benzyną od 320 do 330 i tyle. Mniej problemowe auto (przez fanów uznawane za ostatnie BMW), tańsze a równie dobre i prestiżowe (no chyba że za stare i musi być E90 bo ten styl i nadwozie i wszyscy lecą).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

27 Lis 2017, 12:10

aleksmm napisał(a):Żaden diesel się nie nadaje? Który jest najlepszy?

Kuzyn w swoim E90 330d między 200 a 250 tys. km (wyłącznie trasa, do jazdy po mieście miał ekonomicznego bzyka) wymienił cały osprzęt dieslowski + przepływomierz, kolektor ssący, zawór EGR i bodajże podporę wału. Między 90 tys. a 200 tys. km nie działo się z autem nic.
Żaden 330d nie będzie miał obecnie mniej niż 300 tys. km, a te które będą miały mniej jeździły głównie po mieście - domyśl się w jakim stanie będzie osprzęt, który nie toleruje takiej jazdy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lis 2017, 16:36

Osprzęt diesla często jest traktowany jako elementy eksploatacyjne, a nie usterki. Stąd w nawet najlepszych i najbardziej udanych silnikach będzie się coś psuło (sąsiad ma udanego fiatowskiego diesla, robił chyba już wszystko i dalej nie jedzie)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Lis 2017, 18:28

Chcialbym bardzo wszystkim podziekowac za odpowiedzi. Ciesze sie ze wyszla z tego tematu taka a nie inna dyskusja. Czlowiek caly czas sie czegos uczy.

Zastanawiam sie nad tym bmw. Zawsze moim marzeniem bylo miec bmw, ale no nie wiem.. nie chcialbym tez przesiadac sie na starsze auto. Jak juz to na mlodsze. - tak po prostu uwazam.
Z astry jestem mega zadowolony, ale chcialbym sie przesiasc na cos przestronniejszego. Koniecznie automatik. Dzisiaj kolejny raz jechalem automatem i uwazam ze to jest cos co musze miec w kolejnym samochodzie.

Wiem ze temat jest o bmw, ale moze jakas alternatywa. Co powiecie na toyote avensis III ?
Co prawda wnetrze toyoty jakos mnie powala, ale moze bedzie to jakas rozsadna alternatywa.

Co sadzicie o tym:
Toyota Avensis

Toyota Avensis

EDIT:

Tak poszperałem trochę w necie co jest w okolicy do sprzedania (z Zabrza jestem) i znalazłem takiego audika:

1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Poczytałem forum i kilka innych stron i ten silnik wydaje się OK. Co prawda auto bez automatycznej skrzyni - ale chętnie poznałbym wasze opinie na jego temat.
m4rtin3k
Początkujący
Awatar użytkownika