Sprowadzanie e60

10 Gru 2017, 14:08

Witam serdecznie to mój pierwszy post więc może się przedstawię jestem Paweł mam 36lat :yes:
Zamierzam się do zakupu samochodu i padło na bmw e60 patrzę tak na 2005 2007 rok. Sprawa wygląda tak na pewno auto będę wprowadzał Przez znajomego któremu ufam w 100% będzie to samochód z Holandii (podobno tam nie cofaja liczników) i mam kilka pytań chciałbym silnik tani do gazu i i w naprawach.. Wybór padł na 520i 170km z posrednim wtryskiem. Jak wygląda sprawa z eksploatacji tego samochodu? Wiadome że rozrząd będę zmieniał odrazu po kupnie i tutaj też mam pytanie jaki jest koszt wymiany rozrządu w tym modelu.. Trzeba wyciągać silnik? Od kiedy do kiedy byl ten silnik montowany w tym modelu bo wszędzie piszą co innego.. I oczywiście proszę kogoś z posiadaczy jak wygląda sprawa z utrzymaniem tego samochodu jest naprawdę tak drogi? I co mnie napewno czeka z góry dziękuję za odp
Djobelek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Bmw E46
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

10 Gru 2017, 18:23

Djobelek napisał(a):Od kiedy do kiedy byl ten silnik montowany w tym modelu bo wszędzie piszą co innego.

Od początku do końca
BTW to silnik 2.2 więc płacisz wyższą akcyzę

Djobelek napisał(a):(podobno tam nie cofaja liczników

Liczniki cofa się głownie w PL

Djobelek napisał(a):Wiadome że rozrząd będę zmieniał odrazu po kupnie i tutaj też mam pytanie jaki jest koszt wymiany rozrządu w tym model

Dodaj do tego olej, filty itd
Ten silnik ma łańcuch rozrządu

Djobelek napisał(a): I oczywiście proszę kogoś z posiadaczy jak wygląda sprawa z utrzymaniem tego samochodu jest naprawdę tak drogi?

Zależy do czego porównujesz. Taniej niż maybach, drożej niż astra.
Wszystko zależy od tego co kupisz, jeśli trafisz na niedoinwestowany egzemplarz to możliwe, że w ciągu roku wrzucisz w niego 1/3 wartości.

BTW auto znajomego, polecam
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Gru 2017, 21:16

A jaki sens jest kupowanie E60 w wersji 2.2?
-pali tyle co 3.0
-jedzie jak r4 2.0
-akcyza 18%

Bierz 3.0, koszta eksploatacji będziesz miał takie same a większe osiągi i w razie sprzedaży też będzie łatwiej. Czy jest droga utrzymianiu? Jak dla mnie to nie, biorąc pod uwagę to co auto sobą oferuje i w swoim segmencie to jest normalnie. Weź inne marki z tego segmentu to wcale nie wyjdą taniej także średnio jest porównywalnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Gru 2017, 23:26

Źle się wyraziłem właśnie chodzi mi o 2.0 ale z tego co wiem to 2.2 jest na bezpośredniem wtrysku. Co do rozrządu łańcuch też się zmienia i będę musiał to zrobić. Ogarniasz może kosztować jego zmiana. Opcja jest taka że tym samochodem będzie jeździła moja żona tył naped +3.0 silnik = szrot dla tego nie interesuje mnie inny niż 2.0... Jeszcze sprawa taka posiadam b7 1.8t i nie wiem jakie będą koszty w porównaniu właśnie do tego audi :)
Djobelek
Nowicjusz

11 Gru 2017, 05:33

2.0 R4 jest na wtrysku bezposrednim, a 2.2 R6 jest na posrednim.

Zle myslisz, ze jak tyl naped i 3.0 to niebezpiecznie, a 2.0 ok. I tym i tym jak zle bedziesz jezdzic to mozesz miec kuku.
Najlepiej szukaj wersji 3.0 z silnikiem m54b30. Trwala jednostka, LPG pracuje dobrze.
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2014

11 Gru 2017, 08:30

Przy przyśpieszaniu RWD i tak nie będzie mieć znaczenia większy silnik, bo kontrola trakcji odetnie moc i nici z pójścia bokiem bez jej wyłączenia. Ważniejsze są dobre opony.

2.0 jest dupny i nie warty rozważania. Łańcuch od strony ściany grodziowej i jak mechanik nie ma małych rączek lub chęci na gmeranie na ślepo to wyciąga silnik i kasuje 4k.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...

11 Gru 2017, 17:31

Chyba jednak zostanę przy moim audi b7 tylko kupię lepiej wyposażene.. Chyba że wy polecicie coś dobrego pod Gaz do 2.0 silnika i nie więcej niż 190km tak do 35k nie licząc pakietu na start chciałbym żeby było solidne i nie rdzewialo
Djobelek
Nowicjusz

11 Gru 2017, 18:41

Djobelek napisał(a): coś dobrego pod Gaz do 2.0 silnika i nie więcej niż 190km tak do 35k

C5 2.0
Laguna 3 2.0T (170 w wersji z automatem, lekko ponad 200 w manualu)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Gru 2017, 17:28

Witam nie będę otwierał nowego tematu myślę jednak ze nie potrzebuje Az takiego samochodu myślę już nad bmw e46 z 2005roku lub wyżej interesuje mnie jednostka benzynowa 2.0 150km coupe jak wygląda sprawa z gazem i czy warto w ten silnik iść nie potrzebuje mocniejszych
Djobelek
Nowicjusz

16 Gru 2017, 10:51

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455