BMW E90 Kilka pytań

17 Lip 2015, 11:39

Witam serdecznie, po pierwsze, szukałem w tym dziale odpowiedzi co do moich pytań, lecz niestety, te odpowiedzi które znalazłem, nie satysfakcjonują mnie w 100%. Wiec jeśli któryś z użytkowników tejże bmw e90, lub któr kto jest specem w tej dziedzinie, zechciałby odpowiedzieć mi na kilka istotnych pytań co do tej marki, bo otóż to, planuje zakup takiego auta, samochód planuje używać na dłuższe trasy ok. 3tyś km miesięcznie, szukam takiego auta w silniku benzynowym + gaz, dlatego pierwsze, zasadnicze pytanie, jaki silnik do gazu? Obiło mi się o uszy że, w tym modelach są wtryski pośrednie i bezpośrednie, różnica taka że, żeby założyć gaz do silników ze wtryskiem bezpośrednim, to koszt takiej instalacji jest ogromny, czy to prawda? i czy są silniki ze wtryskiem pośrednim? Co do drugiego pytania, planuje zakup sedana, i tu nastaje moje pytanie, czy w tym modelu, są siedzenia rozkładane? Albo chociaż można je wyciągnąć? Ostatnie pytanie, takie względne, wasze doświadczenia z tym otóż samochodem, jak się sprawuje, czy warty jest zakupu. I co powinienem o nim wiedzieć przed zakupem, na co zwracać uwage? Bym zapomniał, jeżeli samochód ma butle z gazem, to nie przeszkadza w tym jakaś skrzynia basowa, prawda? Wiem , że wydaje się śmieszne te pytanie, ale ja jestem kompletnie zielony w tym, jedynie co, to, to że, podoba mi się ten samochód, jest takim moim małym marzeniem, lecz jeśli nie będzie spełniał moich wymagań, niestety będe go musiał odpuścić. Wieć, prosze o konkretne odpowiedzi. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
cieslak189e90
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 10 1986
Auto: BMW E90

17 Lip 2015, 15:40

Witaj :)
1. W BMW E90 nie ma miejsca na koło zapasowe. Za tym idzie to, że zakładając gaz nie będziesz miał butli pod podłogą bagażnika tylko po prostu baniak na wierzchu. Do tego jak jakimś cudem upchasz skrzynię basową to nie masz już bagażnika. Oczywiście to już jest kwestia potrzeb oraz gustu. Teoretycznie bagażnik ma te kilkaset litrów, jednak przeciętnej wielkości butla zajmie ogromną ilość miejsca. Jeżeli chcesz robić 3 tysiące kilometrów miesięcznie to albo pogodzisz się z tankowaniem co i rusz jakiejś małej butli (która i tak zajmie bardzo dużo miejsca) lub zawalisz sobie cały bagażnik jeszcze większą butlą.
2. Wejdź na polską wikipedię BMW E90 i zobacz na tabelę silników. Te, które mają rodzaj wtrysku EFi są pośrednie.
Instalacja do silników z wtryskiem bezpośrednim jest dużo droższa ze względu na . Dokładnie ciężko mi polecić konkretnie któryś z nich. Ja u siebie w E46 mam silnik N42B20, który jest starszym bratem tych N46 w E90. Gaz/benzyna bez różnicy, a spalanie o 0.5l na gazie więcej. Ogólnie jest dobrze.
Trzeba by tutaj jakiegoś obeznanego gazownika, ale w przypadku montażu gazu do wtrysku bezpośredniego trzeba wybrać pomiędzy V a VI generacją.
3. W tym modelu składane fotele są jako opcja, więc nie w każdej będą. Teoretycznie na chama można odkręcić na przejażdżkę oparcie ojeżeli nie ma blaszanej płyty za oparciem. W E46 była, a jedna osoba na forum twierdzi, że nie ma w E90. Co do tego patentu nie jestem w stanie się wypowiedzieć w 100%.
4. Dobrze zastanów się pod względem finansowym. Tutaj nie chciałbym Ci zaglądać w kieszeń, jednak kupowanie E90 z niedużymi finansami " na styk " będzie potem bardzo bolało nawet przy najdrobniejszych awariach. Jedni żyją normalnie, a drudzy ponad stan i tutaj już musisz się po prostu sam zastanowić.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lip 2015, 16:50

Wg mnie minimum 30 tysięcy na silnik 2.0 i podstawowe wyposażenie w E90. Ciekawą opcją ze względu na brak koła zapasowego jest kombi - większy bagażnik, więc łatwiej upchać butlę i złożyć siedzenia, ale pewnie zaraz będzie, że auto brzydkie i tylko sedan. Bardzo dobra instalacja do wtrysku bezpośredniego to 8-9 tysięcy:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/t ... liwa/r6phq
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Lip 2015, 21:28

jerzye46, dzieki za odp. :) ogólnie to planuje sobie sprawić taką za około miesiąc, powiem ci, co do 4-tej odp. robię za granicą dlatego szukam samochodu w gazie, przykładowo miałem audi a6 2.5 diesel, spalała za ok 400zł od domu do celu, teraz mam audi a4 w gazie, wychodzi niecałe 200zł. Co do mojej jak to powiedziałeś kieszeni, nie jest źle, biorąc pod względem rodzinę na utrzymaniu, jestem w stanie wpłacać dość fajne sumki do banku, więc myślę że, nie będzie problemu. No chyba, że mówisz tu o awariach, naprawach co kosmicznie dużo pieniędzy kosztują? Że, w auto będzie trzeba wkładać pieniądze to wiem, bo przecież samochód to skarbonka z której się nie wyciągnie tyle ile się wpłaciło, prawda? Co do kombi, nie potrzebne mi kombi uwzględniając to że będę miał przyczepkę (chyba nie będzie problemu z tym?) Dobra, rozkładane niekoniecznie, lecz wyciągane odkręcane też ujdą, bo jeżdżę bez tylnich kanap. Co do butli i skrzyni, nie będzie problemu, żeby to połączyć nie? (uprzedzam, nie znam się, więc bez śmiechu mi tu :) ) na moje myślenie gaz + bass nie wróży dobrze, no ale to tylko moja teoria, z którą podejrzewam że, się mylę, chociaż wole się upewnić na 100$% :) Co do butli, w audi mam 27-dmio litrową bodajże, nie musi być ekstremalnie duża, uwzględniając to, że stacji paliw jak grzybów, wystarczy nawet najmniejsza (pytanie, jaka jest najmniejsza?) Bagażnikiem też się zbytnio nie przejmuję, że będzie cały zajęty, lecz słyszałem,że można jakoś przerobić, żeby wstawić pod bagażnik? Co do tego modelu słyszałem, że do 2007 roku są wtryski pośrednie, co oznacza tą tańszą instalacje tak? I jaki jest koszt założenia? około 3 tyś. Tak?
cieslak189e90
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 10 1986
Auto: BMW E90

17 Lip 2015, 22:04

Dużo pytań i ciężko mi ogarnąć :D

1. Naprawy są dosyć drogie, ale też nie kosmicznie drogie. Każdy chyba zna osobę, która musi jeździć po szrotach i kombinować, bo okazuje się, że do wymiany cośtam i pół pensji leci. Ja jeżdżę swoją E46 od października, a już włożyłem ponad 4 tysiące nie licząc gazu.
2. Hak można zawsze założyć lub kupić od razu z hakiem.
3. Butla LPG + skrzynia bassowa się nie pogryzą :D W samochodzie jest tak wiele dużo mocniejszych wstrząsów i drgań podczas jazdy, że jakby od tego miało wybuchnąć to już by dawno wybuchło. Zresztą LPG to nie nitrogliceryna... :D
4. Najmniejsza butla, którą na szybko znalazłem to walcowa D11 o pojemności 20 litrów (użytkowa 16). Wygląda na bardzo miniaturową skoro ma 36x25cm. Wygląda jak większy brat turystycznej 2 kilówki.
Na stacji byś bywał tak często, że do kasjera byś mówił " wujku " :lol:
5. Skoro w E38 potrafili zamontować butlę 100coś litrów wycinając dodatkowo dziurę w podłodze na wielozawór to i u Ciebie się uda. Są uchwyty do różnego rodzaju butli i nie zdziwiłbym się jakby montowali je pod spodem nawet.
6. Co do tych roczników to nie mam pojęcia. Ogólnie montaż do 4 cyl to mały wydatek. Ja zapłaciłem 2800 zł w Warszawie w autoryzowanym serwisie STAG za sterownik z górnej półki i odpasione wtryskiwacze. Oczywiście na upartego można jeszcze więcej. Do 6 cylindrów trochę droższe na tych samych podzespołach.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW

17 Lip 2015, 22:52

Ja mam do czynienia z dwuma 3er. Jedna to sedan wujka którym teraz jechałem do Sopotu - 320i, 150km w sedanie. Fotele Nie są składane, jedyne co jest to luka na dłuższe przedmioty. Na plus skrzynia 6, spalanie w sumie też nie najgorsze bo przy 4 dorosłych osobach na trasie ze śląska nad morze spaliła 8,3l/100km wg tego co komputer pokazuje. Bagażnik w sedanie nie rozpieszcza swoją wielkością niestety a koła zapasowego tak jak powiedzieli już koledzy niema. Druga to e91rodziców którą dość dużo jeżdżę - 325i, touring ze skladanymi fotelami, silnik bardzo przyjemny, spalanie też do zaakceptowania a osiągi zdecydowanie lepsze od 320i :) Co do kosztów utrzymania to tanio niejest, ale jeżeli stać cię na auto klasy premium to i stać cię na naprawy :) Co do LPG to niewypowiadam się bo ani jedna ani druga go nie posiada. Ogólnie auto droższe w utrzymaniu w porównaniu do e46 - sam posiadam e46 330d :)
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008