BMW E90 - problemy z odpalaniem

22 Lip 2023, 10:38

Mam problem z odpalaniem samochodu - BMW E90, 2005r, 320i. 

Problem wg mnie jest dziwny. Jeśli auto stoi dłużej (kilka h) to nie mam żadnego problemu z odpaleniem auta. Pojawia się on natomiast wtedy gdy np. przejadę 30-50km, zgaszę auto, wejdę na chwilę do sklepu i chce je odpalić znowu - wtedy nie odpala. Kontroli, światła, radio etc - wszystko się włącza, wskazówki np. poziomu paliwa wędruja do góry, ale auto nie odpala. Podłączenie go kablami do innego auta w momencie uruchamia silnik. Jest też tak, że jak przejadę ten kawałek, auto nie odpali, zostawię je na np. 3h to znowu po takim czasie postoju auto odpala bez problemu... Gdzie szukać przyczyny problemu?
lachu5432
Obserwowany

22 Lip 2023, 17:18

Czujnik położenia wału do wymiany.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lip 2023, 10:02

Akumulator: Przyczyną problemu może być słaby akumulator lub nieprawidłowe ładowanie. Gdy samochód jest używany przez dłuższy czas, akumulator ma okazję naładować się, ale po krótkim postoju może nie wystarczyć energii do odpalenia silnika. Warto sprawdzić stan akumulatora i jego ładowanie. Rozrusznik: Może występować problem z rozrusznikiem, który może być niesprawny lub działać niestabilnie. To objaśniłoby, dlaczego czasem samochód uruchamia się po dłuższym postoju. Czujnik wału korbowego: Uszkodzony czujnik wału korbowego może powodować problemy z zapłonem i odpalaniem. Paliwo: Może istnieć problem z dostarczaniem paliwa do silnika lub ciśnienie w układzie paliwowym może spadać po wyłączeniu silnika.
Harrellxsw
Obserwowany

24 Lip 2023, 13:02

No trochę wróżenie z fusów. Podłączałeś pod INPE ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

24 Lip 2023, 13:30

Inpa i tak Ci o czujniku nie powie skoro auto odpala.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lip 2023, 17:10

Kao napisał(a):Czujnik położenia wału do wymiany.

Podbijam, w benzynowych Kia to samo, jak po rozgrzaniu nie odpala to czujnik wału najczęściej. Po wychłodzeniu odpala normalnie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ wydechowy o zmiennej długości – 1989 rok
    Układ wydechowy o zmiennej długości to domena samochodów sportowych i aut o wysokich osiągach, choć zdarza się, że pojawia się on w sedanach, w których klekot Diesla nie licuje ze sportowym wizerunkiem producenta. ...

16 Paź 2023, 18:00

Mam bardzo podobne objawy. Czy udało się rozwiązać problem? Moja e90 nie odpala po krótkiej jeździe, gdy np wejdę do sklepu na chwilę. Świeci się wtedy check engine, i zero reakcji na wciśnięcie przycisku start. Gdy odczekam 30 min samochód odpala i jeździ normalnie. Takie przypadki zdarzają mi się raz na kilka miesięcy. Podlacznie obd nie pokazuje żadnych błędów. Co to może być?
Mario1789
Obserwowany