Prostownik / łarowakrka czy kupić dwa?

17 Paź 2023, 10:07

Dzień dobry. Proszę o pomoc w wyborze prostownika/ ładowarki. Potrzebuje w razie żeby doładować przed zimą czy dodatkowo w razie potrzeby. Mam dwa auta diesel ford 72Ah i toyotę Verso 1.6 60Ah. Moje typy to:
1. MW-SC6B
2.[link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł]
4.[link do oferty na Allegro wygasł]
5.[link do oferty na Allegro wygasł]
Nie wiem co kupić. Miieszkam na 2 piętrze i chyba lipa żebym spuszczał przedłużacz z balkonu i ładował na zewnątrz, chyba będę odpinał za każdym razem akumulator i przynosił na balkon. W toyocie po ostatnim podladowaniu Akumulatora nie wiedziałem, że przepustnica musi się ustawić:-)
Proszę o poradę.
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Paź 2023, 10:16

Osobiscie wolal bym spuscic ten przedluzacz i ladowac w aucie niz dpinac i brac do domu.

Co do jakosci to Ci ie podpwiem. Mam podobny problem, o ile wogole moglbym to nazwac problemem. W SL'u mam dwa akumulatory, auto od 01.11. do 31.03, stoi w garazu, Mam podpiete dwa alektroniczne ladowarki ktore maja radzic sobie z pamiecia ladowania - natezenia w razie przerwania doplywu pradu ale mysle, ze w Twoim przypadku ta funkcja nie bedzie Ci potrzebna.

Sprawdz jakim pradem ( natezeniem ) sa ladowane i popytaj czy producent podaje prawde, bo papier jest cierpliwy.

Bierz ten z najwiekszymnatezeniem ladowania.

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

17 Paź 2023, 11:30

Ja się ostatnio zastanawiałem czy nie kupić sobie takiej ładowarki solarnej, można by to dać z przodu na konsoli i by ten prąd podtrzymywało.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Paź 2023, 11:52

Kao napisał(a):Ja się ostatnio zastanawiałem czy nie kupić sobie takiej ładowarki solarnej
Widziałem ostatnio takie rozwiązania pytanie tylko czy te ładowarki są odpowiednio zabezpieczone tak żeby nie uszkodzić instalacji w samochodzie no i co jak już akumulator będzie naładowany, sama się rozłączy. Jakiś układ sterujący musi być.

Nie jest to drogie bo w graniach 140zł można kupić 12V z mocą 2,4W [link do oferty na Allegro wygasł] Ciekawe jak to się sprawdza w rzeczywistości?

lejto007 napisał(a):W toyocie po ostatnim podladowaniu Akumulatora nie wiedziałem, że przepustnica musi się ustawić:-)
Toyoty tak mają i najlepiej po takim odłączaniu akumulatora wyłączyć wszystkie odbiorniki prądu w tym klimatyzację i uruchomić silnik zostawiając go do włączenia wentylatora (nie dodawać gazu w między czasie) to chyba najszybsza i najlepsza adaptacja w tym przypadku.

lejto007 napisał(a):Miieszkam na 2 piętrze i chyba lipa żebym spuszczał przedłużacz z balkonu i ładował na zewnątrz
Nie masz kogoś znajomego gdzie mógłbyś podładować akumulator bez odpinania odpowiednim prostownikiem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Paź 2023, 11:56

No, mechanik podpowiedział żeby rozgrzać silnik i poczekać potem na jałowym.biegu i wyłączyłem wszystkie światła, klimę i obroty ustabilizowały się. Hm, teoretycznie jak jeździmy na wieś co około 5-6 tygodni to mogę jeden na wsi naładować, następnym razem pojechać drugim.
lejto007
Początkujący

17 Paź 2023, 12:16

lejto007 napisał(a):Hm, teoretycznie jak jeździmy na wieś co około 5-6 tygodni to mogę jeden na wsi naładować, następnym razem pojechać drugim.
No to jest już jakieś rozwiązanie żeby nie ciągnąć kabli.

A na jakich dystansach jeździsz na co dzień że uważasz że trzeba podładować akumulator?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...

17 Paź 2023, 12:21

Żona codziennie do przedszkola 4km tam i z powrotem a ja w dieslu 5-8 odcinków po kilka kilometrów (2-5km) po mieście
lejto007
Początkujący

17 Paź 2023, 12:38

Używam tego CTEK MXS 10 12V 10A
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wart każdej złotówki, podpinasz nic więcej Cię nie obchodzi.
Woytec
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: TST
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Yaris Cross
Silnik: 1,5 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Paź 2023, 12:43

Woytec napisał(a):https://allegro.pl/oferta/prostownik-ct ... 4506970048
Wart każdej złotówki, podpinasz nic więcej Cię nie obchodzi.

Lepsiejszy ma tylko inny symbol ale firma ta sama :mrgreen: Tez takiego uzywam.

:wink:
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

17 Paź 2023, 14:00

Daj sobie spokój z tymi prostownikami. Poszukaj jakiegoś CTEK-a 5A.
lejto007 napisał(a):Żona codziennie do przedszkola 4km tam i z powrotem a ja w dieslu 5-8 odcinków po kilka kilometrów (2-5km) po mieście

Zatem w zimie tak raz na tydzień warto by doładować.Bo silniki są często uruchamiane, i altek na pewno nie da rady doładaować aku do stanu sprzed uruchomienia silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Paź 2023, 14:41

Rokiko napisał(a):Nie jest to drogie bo w graniach 140zł można kupić 12V z mocą 2,4W
myślałem o czymś bardziej zaawansowanym, coś z modułem który mógłby sterować całą oparacja.
Pomyśł ogólnie dobry wydaje mi się
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4