Bmw e91 2.0d 163 km ,problem z zagrzaniem silnika

26 Sty 2023, 00:01

Witam ,pisałem jakiś czas temu o problemie w dogrzewaniu się silnika w Bmw e91 ,było tak że na włączonym nawiewie temperatura zatrzymywała się na 78 stopniach ,jak wyłączyłem nawiew urósł do 90 stopni I po ponowym włączeniu nawiewu spadała do 88 -89 stopni I tak się już utrzymywała, po wizycie u mechanika który przeczyscil węże układu chłodzenia (stwierdził że są zapchane ,ale gdyby były to powinno się auto przegrzewać? :?: ) było jeszcze gorzej ,temp silnika rosła max do 50 stopni ,nawet nie pomagało wyłączenie nawiewu ,druga wizyta u mechanika ,wymiana wkładu termostatu (nie pamiętam firmy coś na G ) brak efektu ,3 wizyta u mechanika wymiana wkładu termostatu na oryginalny ,teoretycznie auto się dogrzewa ,ale potrzebuje dłuższej trasy tak z 15-20 km z tym że temp rosnie max do 86 stopni ,na postoju spada o kilka stopni ,chociaż też nie zawsze dodam też że temperatury nie są specjalnie niskie bo od 2 do 5 stopni ,mam też bmw e46 disiel ,który grzeje się do pionu o połowę krócej, czy szukać dziury w całym czy coś jeszcze może być na rzeczy ? Dzisiaj zauwazylem że pod obudowa filtra powietrza czuć uciekajace powietrze ,wydaje mi się że z miejsca łączenia obudowy filtra powietrza z wentylatorem ,czy może mieć to jakiś wpływ? Z góry dziękuję za porady :D
Nexo
Nowicjusz

26 Sty 2023, 09:57

Nexo napisał(a):Dzisiaj zauwazylem że pod obudowa filtra powietrza czuć uciekajace powietrze ,wydaje mi się że z miejsca łączenia obudowy filtra powietrza z wentylatorem ,czy może mieć to jakiś wpływ?
Nieszczelny dolot w takim stopniu jak opisujesz nie powinien tu mieć wpływu na temperaturę osiąganą przez silnik.

A uporałeś się z ciepłym wężem od chłodnicy z tego postu temperatura-silnika-i-problem-z-dogrzewaniem-2-0d-bmw-e91-vt130696.htm#p845682
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sty 2023, 10:13

Wąż od chłodnicy rozgrzewa się razem z silnikiem ,przy temp 84-88 jest gorący.
Nexo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...
    Następca Lexusa LFA całkiem możliwy
    Lexus LFA, supersamochód wyprodukowany jedynie w 500 egzemplarzach, na zawsze odmienił wizerunek japońskiej marki premium, przybliżając ją miłośnikom ostrej jazdy, a jego zdeklarowanym fanem jest nawet znany z cynicznego ...