Opel Astra J 2011 - Wentylator - Błąd?

01 Lut 2023, 11:47

Witam serdecznie, oczywiscie przed sobotnim wyjazdem musiało sie cos Wyyy...darzyć.
Auto i tak musi trafic na komputer, ale pytanko

Wywaliło mi na desce rozdzielczej kontorlkę pomarańczowy symbol samochodu a w nim klucz .
Odpalam auto i załacza sie na maxa wentylator który chłodzi silnik.

Przejezdzam codziennie bez problemu 20 km w dwie strony zauwazyłem zwiekszone spalanie.
Silnik normalnie się grzeje , tempteratura równiez idealna 90 stopni, w zasadzie wszystko jest perfekt tylko zbędnie uruchamia sie wentylator i chodzi caly czas do momentu zgaszenia samochodu

Czy moze to byc czujnik tempteratury ?
no i pytanie chłopskie
W sobote czeka mnie wyjazd 120km w jedna stronę, czy ryzykować?
czy moze jazda z przerwami, wiem wiem powinienem udac sie na komputer ale mam dwie roboty i nie ma kiedy a w sobote własnie wyjazd. pozdrawiam serdecznie. :ok: :ok:
Hunter7
Obserwowany

01 Lut 2023, 12:27

Trzeba sprawdzić jaki tam masz dokładnie błąd. Wentylator włącza się aby uchronić silnik przed przegrzaniem bo np. nie jest w stanie odczytać prawidłowej temperatury silnika lub jest jakiś inny problem który może wskazywać na jego przegrzewanie ale nie tylko. Najlepszym rozwiązaniem było by odczytanie tego błędu bo może okaże się że wystarczy wymienić wskazany błędem czujnik i będzie po sprawie.

Hunter7 napisał(a):Przejezdzam codziennie bez problemu 20 km w dwie strony zauwazyłem zwiekszone spalanie.
To zwiększone spalanie jest tu podejrzane bo już na nie zwróciłeś uwagę.

Pytanie jeszcze najważniejsze :) jaki masz silnik w tej Astrze?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lut 2023, 12:34

1.6 benzyna :happy:
Hunter7
Obserwowany

01 Lut 2023, 14:40

Hunter7 napisał(a):Wywaliło mi na desce rozdzielczej kontorlkę pomarańczowy symbol samochodu a w nim klucz .
Odpalam auto i załacza sie na maxa wentylator który chłodzi silnik.

Przejezdzam codziennie bez problemu 20 km w dwie strony zauwazyłem zwiekszone spalanie.

Normalka.
Hunter7 napisał(a):Czy moze to byc czujnik tempteratury ?

Oczywiście. Tak samo jak wiele innych rzeczy.
Rokiko - a nie jest to czasami spowodowane tym, że sterownik silnika wszedł w tryb awaryjny? Już się z tym spotkałem, że po włączeniu trybu awaryjnego włącza się w niektórych samochodach przy określonych błędach wentylator i zwiększa się spalanie? Nawet kiedyś chyba w ajkiejś instrukcji to czytałem. Było tam też wspomniane, że można kontynuować jazdę ze zmniejszoną prędkością ( nie pamiętam jaką, ale było ) i udać sie do najbliższego ASO.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 Hybrid zdobywa 5 gwiazdek w ADAC Ecotest
    Toyota RAV4 Hybrid udowodniła, że SUV może być ekonomicznym autem, zdobywając w tegorocznym teście ADAC Ecotest 5 gwiazdek i 78 na 100 punktów za niskie zużycie paliwa i niewielką emisję CO2 oraz szkodliwych substancji. ...
    Jazda na zderzaku - przejaw agresji i braku wyobraźni
    W projekcie nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym znalazł się zakaz "jazdy na zderzaku" na autostradach i drogach ekspresowych. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault tłumaczą, jakie niebezpieczeństwa wiążą się z agresywnymi ...