BMW E91 czy może Skoda Octavia - pomoc w rozwianiu wątpliwości

10 Maj 2021, 00:11

Witam wszystkich użytkowników. Jak w temacie stoję przed bardzo ciężkim wyborem dla mnie a mianowicie Skodzina czy balbina. Prosiłbym o pomoc w rozwianiu wątpliwości no i oczywiście nie chciałbym zostać zjechany z przysłowiowym gów...m że robię jakiś obs...y temat itp itd. Także jako że zbliża się termin zakupu drugiego auta ponieważ moja kobita przejmuje moje E46 a mi przypada kupić coś nowszego to mój wybór padł na skodę i bmw. Jeśli chodzi o skodzine to miała by to być Octavia drugiej generacji oczywiście z "niezniszczalnym" kopciuchem 1.9TDI w wersji 4x4 albo zwykłej w kombolocie. Może też być 1.6 MPI bo z tego co się orientuje gazu się nie boi. Drugi wybór padł na BMW E91 przed liftem no i tu zaś myślałem nad 318d/320d wiem że to 2.0 tyle że różnica jest w KM i jak dobrze pamiętam to chyba kod silnika to N47 no i oczywiście może też być benzyna, gaziora też można wrzucić problemu nie ma ^^ . Wiem że to trochę dziwne porównanie samochodów po prostu oba najbardziej wpadły mi w oko różnica rocznikowa też nie jest zbyt wielka. Jako że od paru lat śmigam E46 w turasie to skłaniam się bardziej ku e91 ponieważ z swojej Balbiny jestem bardzo zadowolony, nigdy mi nie wywinęła jakiegoś numeru pomimo tego że na pewno ma nalatane z 600koła bo jednak 2001 rocznik a to silnik na pompie BOSCH'A jeszcze jest i do tego sprowadzany z niemiec, ale pomijając te fakty to w głowie siedzi mi E91 ale czytałem sporo artykułów i postów no taki mętlik się zrobił że już nie wiem czy nie lepiej kupić Octavii. Dodam jeszcze że auto byłoby sprowadzone z Niemiec przez znającego się na motoryzacji Wujasa który dał mi wolną rękę na wybór. Także więc proszę was ludziska o pomoc może ktoś zna się lepiej czy miał styczność z oboma modelami i miałby chęć wypowiedzieć się co uważa jakieś wady, zalety, co jego zdaniem jest bardziej praktyczne, mniej zawodne i takie tam byłbym bardzo wdzięczny :D :D :D Pozdrowionka :)
Raven995
Nowicjusz

10 Maj 2021, 11:42

Raven995 napisał(a):Jako że od paru lat śmigam E46 w turasie to skłaniam się bardziej ku e91 ponieważ z swojej Balbiny jestem bardzo zadowolony
Robisz w większości trasy? Ile robisz km w ciągu roku?
1.6 MPi raczej w trasy się nie nadaje jak dużo jeździsz, sporadycznie tak, można pojechać na wakacje i wrócić ale jazda non stop z takim silnikiem może być mecząca i lepiej tu znaleźć w Octavii np. fajnego 1.9 TDI który w trasie na pewno lepiej zda egzamin.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Maj 2021, 17:03

Ogólnie to różnie do pracy mam 12km ale znowu droga do teściowej i reszty rodziny oraz na działkę w górach to od 50 do 120km w jedną stronę wiec rocznie nawet do 25 tysięcy kilometrów trzasnę wiec tras dość trochę jest. Wiem że też nie dopisałem przedziału cenowego ale to wszystko zależy jedynie od tego czy lepiej wziąć droższe auto i zostać z minimalną kwotą czy tańsze ale mieć więcej na porządny serwis początkowy
Raven995
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...