BMW E92 320i jak dobrać opony

01 Lis 2020, 19:01

Cześć.

Kupiłam BMW E92 320i 170KM. Opony jakie są obecnie muszę wymienić.
Założone są następujące opony:
Przód 225/40 r18
Tył 265/35 r18.

Czy mogę założyć 4 takie same opony?
Czy musi być ta różnica?
Czy może być inny wymiar np. 235/40 r18?

POMÓŻCIE :)
MichGosia
Obserwowany

02 Lis 2020, 20:31

Opony letnie czy zimowe? Różny rozmiar opon wynika z różnej szerokości felg z tyłu i przodu, najlepiej to sprawdzić to będzie łatwiej pomóc.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Lis 2020, 10:28

MichGosia napisał(a):Przód 225/40 r18
Takie są zalecane ale tu trzeba sprawdzić jaką masz felgę chodzi o szerokość i jaka jest z tyłu bo tam tak jak napisał @Kao pewnie będzie szersza z racji takiej szerokiej opony
MichGosia napisał(a):Tył 265/35 r18
Jeżlei okazałoby się że falgi są takiego samego rozmiaru a zdarza się ni niektórzy potrafią "naciągać opony" to wtedy dobrze by było zostać przy rozmiarze takim jak jest z przodu.

Jednak jeżeli chodzi o sezon zimowy to tu najlepiej było by zmienić felgi na mniejsze i węższe tak żeby założyć opony w oryginalnym rozmiarze 205/55R16 lub 225/45R17 chociaż ten pierwszy rozmiar moim zdaniem byłby najlepszy. Niestety tu masz koszt zakupu dodatkowych felg ale może się okazać że używane felgi wraz oponami (nowymi) mogą wyjść tyle co same opony w rozmiarze który masz obecnie.

MichGosia napisał(a):Czy może być inny wymiar np. 235/40 r18?
Teoretycznie powinny się zmieśić bo są niewiele szersze, a średnica jest większa o 8mm ale nie jest to rozmiar dedykowany do tego modelu więc nie polecam.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lis 2020, 11:41

Dowiedziałam się w wulkanizacji, że Przód felgi 8 cali Tył 8,5 cala. Ale jak pytałam o opony to nie dostałam logicznej odpowiedzi. W jednym punkcie podali, że nie ma zamienników w innym, że mogę założyć takie jak na przodzie są.
MichGosia
Obserwowany

04 Lis 2020, 21:37

MichGosia napisał(a):Dowiedziałam się w wulkanizacji, że Przód felgi 8 cali Tył 8,5 cala.
Załóż na tył taki sam rozmiar jak masz z przodu i będzie ok. Na taką szerokość felgi spokojnie można tak zrobić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Essex Super Six 1927 rok
    Samochód jest klasycznym amerykańskim pojazdem z lat 20-tych. Koła z drewnianymi szprychami i duży 6-cylindrowy silnik. Essexy były najpopularniejszymi samochodami w Warszawie w branży taksówkarskiej! Pojazd ...
    Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...