BMW E92 na pierwszy samochód?

11 Lip 2019, 21:01

Witam!
Tak jak w opisie pytanie brzmi czy BMW e92 nadaję się na pierwszy samochód? Interesuje mnie model z jednostką benzynową o oznaczeniu 320i jak wszyscy chyba wiemy 2.0 170KM. Wiem że trzeba uważać ogólnie na modele BMW więc nie chodzi o najtańszego ulepa... spalanie podobno jest w miarę sensowne jak na taki samochód tylko kwestia sensownego egzemplarza żeby te koszty utrzymania nie weszły w tysiące... może ktoś się orientuje czy bardziej opłacalny jest zakup u nas w PL czy do sąsiadów. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

P.S. błagam bez komentarzy ze skończę na pierwszym lepszym drzewie bo nie mam zamiaru sie za prędko bawić w jakiejś popisy i tym podobne najzwyczajniej auto bardzo mi przypadło do gustu i jest kompromisem bo w planach miałem rx8 ale to nie samochód który się nadaję na pierwsze auto
MrMalina
Obserwowany

11 Lip 2019, 22:22

MrMalina napisał(a):P.S. błagam bez komentarzy ze skończę na pierwszym lepszym drzewie

Bo co? Bo napęd na tylną oś? Przez większą część historii motoryzacji dominował układ z silnikiem z przodu i z napędem na tylną oś (zwanym dziś klasycznym układem napędowym). I nie było dawniej ABS, TC, ESP, ani (prawie) nie było automatycznych skrzyń biegów. I ludzie jakoś z tym żyli. Nie demonizujmy tylnego napędu bez systemów bezpieczeństwa w starszym aucie.
aGradory

11 Lip 2019, 23:36

Niczego nie demonizuje... jestem tego samego zdania co ty i widzę że nie zrozumiałeś o co mi chodzi ale po moim pytaniu byłem prawie pewny ze padnie taki komentarz w stylu że napęd na tył nie nadaje sie na pierwszy samochód itp. Także na prawdę dla mnie napęd na tył to jedyny słuszny napęd
MrMalina
Obserwowany

12 Lip 2019, 21:27

MrMalina napisał(a):widzę że nie zrozumiałeś o co mi chodzi

Mój komentarz był ogólny do wszystkich, nie do Ciebie.
aGradory

15 Lip 2019, 15:58

MrMalina napisał(a):może ktoś się orientuje czy bardziej opłacalny jest zakup u nas w PL czy do sąsiadów.
Lepiej tam kupić gdzie znajdziesz fajny egzemplarz w dobrym stanie, to powinno być wyznacznikiem twojego szukania E92.
MrMalina napisał(a):czy BMW e92 nadaję się na pierwszy samochód?
A dlaczego nie? Jeżeli podoba ci się ten samochód i znajdziesz sensowny egzemplarz to moim zdaniem warto. Nie zawsze sprawdza się tu zasada "BMW" czyli "Będziesz Miał Wydatki" :)

Samochody z napędem na tył bardzo fajnie się prowadzą jak masz mało doświadczenia to pewnie tego nie zauważysz ale z czasem na pewno zwrócisz na to uwagę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Lip 2019, 17:36

Cichy77 napisał(a):. Nie zawsze sprawdza się tu zasada "BMW" czyli "Będziesz Miał Wydatki"

Akurat przy tym bmw idealnie się sprawdza...potem są dopowiastki typu "premium musi kosztować a stare musi się psuć"...

Przelicznik cenowy symbolizuje alternator ...ostatnio wiozłem dwa alternatory do regeneracji od niszowego subaru i od e92 i Pan od subaru zakończył przygodę na 400zł.a Pan od e92 na 800zł.bo nawet tam jest nawalone tranzystorków. Potem lampy regeneracja od lexusa gs300 koszt 800zł.a do e92 1100zł.no bo wychodziły z wadą.
Do tego trzeba prześledzić silniki bo to jest następny temat bardzo ciekawy. Oczywiście fani nawet rozróżniają miesiące prod i rynki zbytu. Np.wadliwe tłoki były tu i tam, wadliwe śruby głowy gdzie indziej no i jeszcze są np.wadliwe rozrządy i branie oleju i panewki... Do tego mase innych tematów ale drobnych.
I żeby nie było wszystko ujęte w oficjalnych notach serwisowych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak naładować akumulator?
    Ładowanie akumulatora to pozornie łatwe zadanie, jednak może nastręczyć pewnych trudności. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem? Przede wszystkim należy pamiętać, że akumulator może być ładowany jedynie prądem stałym. Dlatego ...

15 Lip 2019, 19:38

szybki napisał(a):Przelicznik cenowy symbolizuje alternator ...ostatnio wiozłem dwa alternatory do regeneracji od niszowego subaru i od e92 i Pan od subaru zakończył przygodę na 400zł.a Pan od e92 na 800zł.

Kumpel w robocie ostatnio u syna w golfie 4 naprawiał alternator i koleś - specjalista z tradycjami w firmie elektromechanika itp zażądał 550 zł za full serwis tj demontaż, montaż, regeneracja itd..także tu chyba chodzi o koszty pracy a niekoniecznie markę :)
Hala
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 2007
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Volvo XC60
Silnik: T5
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Lip 2019, 20:06

Hala napisał(a):Kumpel w robocie ostatnio u syna w golfie 4 naprawiał alternator i koleś - specjalista z tradycjami w firmie elektromechanika itp zażądał 550 zł za full serwis tj demontaż, montaż, regeneracja itd..także tu chyba chodzi o koszty pracy a niekoniecznie markę

To zadzwoń do firmy (xxx ) i zapytaj. Ty pewnie usłyszysz 400zł. i 800zł. Bez roboty.

A co do golfa Twojego kolegi to pewnie mechanik miał alternator za 350zł. Doliczył 50zł.+ wymiana 150zł. I tyle.
szybki
Moderator - Tuning

15 Lip 2019, 21:14

No może i tak ale chodziło mi o to że są pewne dziedziny motoryzacji gdzie marka jako taka nie ma większego znaczenia, tak samo jak lakierowanie.
Przy alternatorze wg mnie bardziej się liczy moc/wielkość
Jak ktoś ma sporo wyposażenia to ma większy alternator żeby to uciągnąć, tak samo jak akumulator
Ja podejrzewam że między takim golfem w dieslu z grzanymi tyłkami itd elektryką a bmw z prostym benzyniakiem np różnic w cenie akumulatorów nie będzie bo kupujesz to co poleca producent a to się tyczy wyposażenia i zapotrzebowania na energię.

Ja po prostu podałem przykład alternatora bo sam byłem zdumiony kwotą :roll:
swoją drogą rzekomo 4 dni golfa trzymał to co on tam robił?
Hala
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 2007
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Volvo XC60
Silnik: T5

15 Lip 2019, 22:40

Hala napisał(a):4 dni golfa trzymał to co on tam robił?

Nic
Hala napisał(a):są pewne dziedziny motoryzacji gdzie marka jako taka nie ma większego znaczenia, tak samo jak lakierowanie.

Marka nie ma znaczenia tylko rozwiązania techniczne...więc do jednego touarega alternator będzie kosztował 1k a do drugiego 2k.
szybki
Moderator - Tuning

16 Lip 2019, 08:35

E92 da przyjemność z jazdy, ale nie będzie to tania przyjemność. Stać Cię to bierz BMW, chociaż przy tym silniku 2.0 będzie to ograniczona przyjemność.
Ja gdybym szukał auta, które daje przyjemność z jazdy popatrzyłbym na Lagunę Coupe 2.0T (najlepiej z 4-kołami skrętnymi). Przejedź się, sprawdź czy Ci odpowiada. Jeśli nie to szukaj BMW.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002