BMW F10 czy F30 ?

17 Lip 2019, 00:02

Witam, tak jak w temacie nie wiem co lepsze, samochód będę kupował w Niemczech i w Niemczech rejestrował bo tu mieszkam, mój budżet to około 15-16 tyś euro i za te pieniądze mogę kupić F10 530d z przebiegiem poniżej 200.000km, lub mogę kupić w tych pieniądzach F30 320d młodszą i z przebiegiem poniżej 100.000km, mam mętlik w głowie bo z jednej strony moc i wygoda ale duży przebieg, a z drugiej strony auto słabsze i bardziej awaryjny silnik ale znów nowsze i mniejszy przebieg :-/ Aktualnie mam Volvo S60 2007r D5 ponad 200KM i mam obawy co do 2.0d w BMW czy nie za mało te 184km, ale bardzo mnie przekonuje tym niskim przebiegiem. Najlepiej było by kupił F30 330d ale to już wydatek ponad 24 tyś euro :-/ Ma ktoś może porównanie obydwu aut ? Z góry dziękuję za pomoc w doborze samochodu.
Ps. Robię 20 tyś km rocznie :)
Mrkamil003
Nowicjusz

17 Lip 2019, 09:53

Musi to być koniecznie BMW?

Biorąc pod uwagę dzisiejsze trendy w motoryzacji Ja bym celował jeżeli już ma być diesel w mniejszy silnik z mniejszym przebiegiem. Za kilka lat jak będziesz chciał sprzedać może się okazać że diesla nikt nie będzie chciał kupować tym bardziej z większym silnikiem.
Jak znajdziesz F30 320d z małym oryginalnym przebiegiem i do końca serwisowane to skłaniałbym się bardziej ku takiej ofercie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lip 2019, 10:15

Ja bym szedł w 3.0 bo jest trwalszy i mniej problematyczny. 2.0 tez daje radę i sporo mniej pali.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Lip 2019, 12:54

Jestem zdecydowany na te dwa modele, ale jeśli ktoś ma jakiś inny ciekawy samochód podobnej klasy to jestem otwarty na propozycje, biorę też pod uwagę benzynę, ale Vag i BMW nie słynie teraz z dobrych benzyn. Jakiś czas temu byłem nastawiony na A4 B8 po liftingu 2.0 tdi, tylko jak audi to quattro. Sam już nie wiem. Chyba zostanę przy rozwarzaniu F10 vs F30.
Mrkamil003
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czarny lód na drodze! - niewidzialne zagrożenie
    Choć trwa jeszcze jesień i w ciągu dnia często można cieszyć się słoneczną pogodą, noce bywają już chłodne. Wraz z pojawieniem się pierwszych przymrozków na drogach robi się niebezpiecznie – jezdnia może pokryć ...
    Dlaczego warto zadbać o dobrą widoczność podczas jazdy?
    Zwłaszcza jesienią kierowca powinien zadbać o czystość szyb oraz świateł w swoim samochodzie. To czas, gdy deszcze i mgła mogą negatywnie wpływać na widoczność, a w dodatku przy kiepskiej pogodzie auto łatwiej ulega zabrudzeniu. ...