BMW F20 Prośba o opinie Filmu oględzin .

27 Maj 2021, 22:56

Panowie jestem zupełnie świeży na tym forum , nawet nie mam BMW :D .
Ale do rzeczy , dzisiaj byłem obejrzeć swój wypatrzony F20 120D z końcówki 2011r przebieg 148k. oznaczenie Silnika N47D20C. Skupiony jestem na silniku bo po oczytaniu się mądrości internetowych o tych felernych Rozrządach i dobrym osłuchaniu silnika przed zakupem stwierdzam że według mnie pracuje jak disel coś stuka coś klekocze coś szura , innymi słowy nie mam doświaczenia w tym jak powininen brzmieć prawidłowo działający silnik . Zrobiłem sobie krótki filmik: uruchomienie auta na zimno. Ja wiem że dzwięk na filmie różni się minimalnie od tego na live ale może jakieś speniowe ucho jest w stanie mniej wiecej ocenić czy :
- brzmi normalnie
- faktycznie coś klekocze
- nie wchodź na mine.

Samochód ogólnie mi siębardzo podoba , ładnie się prowadzi , jadąc rondem miałem wrażenie jakby coś bardziej rechotało ale jak wspomniałem w BMW nie mam żadnego doswiadczenia jak taki motor pracuje..

Będę wdzięczny za wszelkie w miare szybkie odpowiedzi bo na jutro umówiłem się dać odpowiedź czy kupuję samochód czy kota w worku.

Poniżej filmik wrzucony na YT.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zdjęcie
Zdjęcie
marianset
Nowicjusz

27 Maj 2021, 23:30

marianset napisał(a):Będę wdzięczny za wszelkie w miare szybkie odpowiedzi bo na jutro umówiłem się dać odpowiedź czy kupuję samochód czy kota w worku.

Skoro się nie znasz na motoryzacji to najlepiej żeby auto obejrzał mechanik tym bardziej że nie jest to delikatnie mówiąc mistrz bezawaryjności i normalnych cen.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Maj 2021, 09:50

Na filmiku ciężko jest się dosłuchać pracy silnika bo tam są zawsze spore przekłamania. Ja bym podjechał jak już jesteś na niego zdecydowany gdzieś gdzie zajmują się BMW żeby go sprawdzić tym bardziej że się nie znasz.

Auto jest sprowadzone bo widzę że zasłonięta rejestracja jest jakaś taka nienaturalnie mała?

Auto jest bezwypadkowe? Na filmiku rzuciły mi się w oczy śruby pordzewiałe z prawej strony przedniego wzmocnienia, a z lewej są jak nowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Maj 2021, 19:32

Auto nie jest sprowadzone , to Szwajcaria więc mała rejestracja z przodu to tutaj standard . Na śruby też zwróciłem uwagę ale to zabrązownienie jest tylko brzegowo , farba wokół nie jest zerwana. Dziwi mnie tylko że ogłoszenie wisi na rynku już 6 tygodni w międzyczasie nawet z ceny zszedł delkiatnie (nie dla mnie ot podejrzewam że małe zainteresowanie lub wiele chętnych ale każdy odchodzi bo coś jest nie halo). Tak jak pisałem z okolicy pokrywy zaworów jakbym słyszał chrobotanie , następnego dnia byłem oglądać inne BMW 116D i tam tego nie słyszałem . Pozatym od prawej strony od doły jest widoczne najechanie na jakiś kamień krawężnik czy inną cholere na co sprzedawca mówi OOOOooo nawet nie wiedziałem . Znajomy tutejszy handlarz powiedział mi że skoro sprzedawca to taki Szwajcarski turek (Prywatny nie handlarz ) to on by nie brał bo to jednak ryzyko. A moja lepsza połówka w extazie napalona że taki ładny..
marianset
Nowicjusz

30 Maj 2021, 19:35

Szybki doceniam nakierowanie na mechanika który sprawdzi , ale to Szwajcaria troszkę inaczej to tutaj wygląda . Mechanik sprawdzi czy olej był wymieniany i czy nic nie świeci się na desce .
Czy w ogóle się nie znam to bym nie powiedział , ale że nie miałem doczynienia do tej pory z BMW to nie wiem czy takie dzięki to może norma w tych samochodach .
marianset
Nowicjusz