BMW - JAGUAR - może coś innego?

29 Mar 2015, 13:03

Witam Panowie

Wkrótce mam zamiar zmienić swój samochód na coś nowszego i mocniejszego. Dużo czytam przeglądam fora itd. ale co osoba to inna opinia. Obecnie użytkuje Bmw e 46 coupe z silnikiem benzynowym o mocy 143KM bardzo fajne auto - świetne prowadzenie i na prawdę (tak na marginesie) niskie spalanie w stosunku do mocy. Przebieg roczny bardzo zróżnicowany w jednym roku 20 tys. a w następnym 30 tys. Paliwo- benzyna chociaż niektórzy twierdzą że powyżej 20 tys/rok wybrali by diesla ale te podobno są bardzo problematyczne. Preferowana skrzynia automatyczna. Kwota jest tu nie istotna, po auto jadę do Holandii lub Belgii dodam że nie chce kupować za kwotę z najniższego pułapu gdyż chcę kupić auto zadbane i sprawdzone i zdaje sobie sprawe z akcyzy 18% powyżej pojemności dwóch litrów.
A teraz do rzeczy auta jakie mnie interesują to

BMW E92 i tu pytanie do was jaki silnik benzynowy r6 jest najmniej problemowy z wyłączeniem 3.5 biturbo

Jaguar XF o tym aucie wiem stosunkowo nie wiele poza tym że diesle awaryjne a jak z benzynami?

Myślałem również o Mercedesie CLS ale za dobrych opini nie słyszałem o nim Chrysler 300 i ewentualnie Bmw e60 3.0i Wiem że są to bardzo różne auta ale te auta mi się po prostu podobają. Jak to mówią: jeżeli po zaparkowaniu nie oglądasz się za autem to znaczy że kupiłeś złe auto dlatego wybrałem te dobre dla mnie.

Mam nadzieje że pomożecie wyrażając swoją opinie o tych autach. Pozdrawiam i życzę szerokości bez usterkowości ;)
Polki
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

29 Mar 2015, 13:42

Niestety silniki R6 się mocno popsuły w nowszych BMW i lepiej za ta kasę już kupić M3 E46, bo koszty utrzymania niewiele odbiegają i ilość zainteresowań, a przynajmniej wiesz za co płacisz...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia

29 Mar 2015, 13:51

To mnie troche podłamałeś :( bo nie ukrywam że BMW jest moim faworytem. A co z R4?
Polki
Nowicjusz

29 Mar 2015, 15:37

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz ale zainteresuj się może:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

29 Mar 2015, 17:37

Polki - ale w innych markach też jest lipa. R4 tym bardziej syf już dla zasady. Kup M3 E46.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Mar 2015, 18:19

jiGsaw m3 e 46 jest mniej problematyczne od e92?
Polki
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przewodnik po hybrydowych SUV-ach Lexusa
    Segment SUV-ów nieprzerwanie rośnie. Rośnie też popularność hybryd. W bardzo istotnym stopniu przyczynił się do tego Lexus. To Japończycy pokazali pierwszego w historii luksusowego SUV-a, a później pierwszą ...

29 Mar 2015, 22:03

Ciężko powiedzieć, ale tak jak pisałem M to M, auto które dbane już praktycznie nie traci na wartości, no i wiesz za co płacisz chociaż...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 09:46

Z tego co tu zaobserwowalem pomoc mozna uzyskac tylko w kwestii starych rumpli do 10tysi. Ale nie mam pretensji taki kraj i na to nas stac. Chcialem podziekowac jiGsaw -wowi za pomoc a takze podzielic sie tym czego sie dowiedzialem na temat nowszych bmw od ludzi ktorzy uzytkuja te auta i zarowno jak i e90 91 92 itd. razem z m3 e46 to samochody awaryjne ponad norme i jezeli ktos lubi czesto w warsztatach siedziec to sa auta jak najbardziej dla nich. Mowie tu o autach z silnikami r6 bo z r4 znam jedna osobe ktora nie narzeka a jeden to za malo by to opiniowac. O dieslach nie wspominam. Wyglada na to ze bmw skonczylo sie maxymalnie na e46. Pozdrawiam
Polki
Nowicjusz

31 Mar 2015, 12:21

A patrzyłeś na IS'a / Accord'a, wrzucałem wyżej.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam