Pomoc w ocenie kilku aut

28 Lut 2015, 21:49

Witam. Proszę o w miarę możliwą ocenę przedstawionych przeze mnie ofert. Być może ktoś dostrzeże wady, których moje niedoświadczone oko nie wyłapało.

Samochodu szukałem mniej więcej w swojej okolicy, gdyby ktoś znalazł ofertę wartą uwagi to byłbym w stanie udać się dalej.

Auta z 3-litrowym dieslem:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Znalazłem też 2.0 ale nic nie wiem o tym silniku, jest warty uwagi?

Proszę o opinię na temat tych aut. Pozdrawiam.
Kaczko
Początkujący

Miejscowość: M-cz
Auto: Volvo V40

28 Lut 2015, 23:33

Ogólnie to tańszych nie było? Jeśli masz sumę 5 cyfrową na na reanimacje tych aut, to śmiało możesz kupować :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

28 Lut 2015, 23:40

Na BMW 530d MINIMUM 40 000zł, a 2.0d ma kilka słabych punktów, więc odradzam. Za 30 tysięcy trzeba poszukać czegoś innego.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

01 Mar 2015, 00:16

Panowie, ja prosiłem o ocenę tych modeli a nie twierdzenia, że są za tanie. Mam znajomych, którzy kupili te auta za 30 tys. jeżdżą i nie narzekają. Panuje tutaj straszny stereotyp odnośnie cen bo co tanie to od razu badziew. Jeśli już wyszukam jakieś auto to pojadę z osobą, która ma pojęcie i bubla nie kupię. Chciałem tylko się dowiedzieć, czy zauważyliście w tych modelach coś co mogłoby świadczyć o wypadkowej historii lub budzić jakieś podejrzenia.
Kaczko
Początkujący

01 Mar 2015, 00:22

Kaczko napisał(a): Mam znajomych, którzy kupili te auta za 30 tys. jeżdżą i nie narzekają.

To albo dołożyli kilkanaście tysięcy do nich, albo niedługo dołożą.
Ossy
Forumowicz VIP

01 Mar 2015, 00:45

Jak chcesz to podzwoń i pogadaj z tymi ogłoszeniodawcami ile mają auto i takie tam pierdoły :)
Panowie jednak mają racje. Jak ktoś sprzedaje 530d z 2006 z dobrym wyposażeniem za 30 tys zł to można się bać, że to się sypie. Nawet jak jeździ tym jakiś czas i nie jest świeżo sprowadzony to i tak może być słabo. Nie jestem najmądrzejszy w tym temacie, ale wiem ile kosztuje mniej więcej serwis BMW (nawet prywatny, nie Aso... tfu !). Możesz zdziwić się, że dołożysz do niego 1/3 wartości.
Najlepiej poszukać od prywatnych właścicieli nawet z początku produkcji. Jak znajdziesz takie w benzynie to zapłacisz niedużo drożej a wyjdziesz lepiej.

Jeśli chodzi o diesel 2.0 to po wycięciu klapek z kolektora ssącego i z realnym przebiegiem do 200 tys km nie jest on taki straszny. To takie informacje z doświadczenia i od znajomego speca od BMW. Odmiana 163 KM na pewno lepsza od tej 177 KM, ale oczywiście 3.0 do około 2008 roku będzie lepszy.

Pozdrawiam :wink:
DamianE90
Nowicjusz

Auto: E90
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

01 Mar 2015, 11:31

Już widzę jak ktoś sprzedaje dobre e60 w topowej wersji za najniższą cenę, które nie jest bite, nie ma przekręconego 2x licznika i nie wymaga wielkich inwestycji :mrgreen: Na takie okazje tylko się nastawiają Polacy i nikt więcej :D

ku przestrodze:
http://joemonster.org/art/27009/Kupujem ... cznik_2006
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

01 Mar 2015, 12:16

Kaczko napisał(a):Panowie, ja prosiłem o ocenę tych modeli a nie twierdzenia, że są za tanie. Mam znajomych, którzy kupili te auta za 30 tys. jeżdżą i nie narzekają. Panuje tutaj straszny stereotyp odnośnie cen bo co tanie to od razu badziew. Jeśli już wyszukam jakieś auto to pojadę z osobą, która ma pojęcie i bubla nie kupię. Chciałem tylko się dowiedzieć, czy zauważyliście w tych modelach coś co mogłoby świadczyć o wypadkowej historii lub budzić jakieś podejrzenia.

W sumie racja, że często auta są oceniane tylko po cenie, nie biorąc pod uwage innych czynników, ale z BMW E60/E61 jest jednak inna sytuacja. Skoro np z rocznika 2006 egzemplarze z takim samym silnikiem, przebiegiem(teoretycznie), podobnym wyposażeniem kosztują 30tyś.zł i 50tyś.zł, to powiedz mi jaki był by sens dawać 20tyś.zł więcej, za taki sam samochód? Po za tym, zwykły mechanik w takim BMW nie oceni Ci praktycznie nic, tylko serwis wchodzi w grę.
Dobra, a teraz do rzeczy, udało mi się co nieco ustalić w przypadku jednego z ogłoszeń, a dokładnie tego pierwszego
-Samochód w Maju 2013 sprowadzony z Włoch.
-W maju 2014 przegląd z zapisanym przebiegiem 193 497
-W Lipcu 2014 zmienił właściciela, teraz nasuwa się pytanie dlaczego osoba ta pozbywa się samochodu po 8 miesiącach i zrobieniu 5tyś.km? Może właściciel ma taki kaprys i lubi się bawić w świętego Mikołaja w marcu, sprzedając auto po niżej wartości rynkowej? No może tak właśnie jest, kto wie?(nie wspomniałem o tym, ze pierwszy właściciel w Polsce, też miał go tylko nieco ponad rok)
A teraz na serio, po zdjęciach to nie wiele można ocenić, ale rzut oka na to kiepskie zdjęcie wnętrza i nasuwa mi się stwierdzenie, czy ten samochód, aby nie ma przebiegu między 400tyś.km, a 500tyś.km?
Druga kwestia, to nie jestem pewny, czy aby nie zaliczył on jakiegoś dzwonu z przodu?
To tylko moje spostrzeżenia, nie widziałem tego samochodu na żywo, ale takie wnioski mi nasunęły po zdjęciach.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

01 Mar 2015, 19:37

Właśnie o takie wypowiedzi mi chodziło. Powiedzcie mi jeszcze orientacyjnie czy jest sens rozglądać się za A6 C6 do 35 tys.? Jestem z lubuskiego i mam mnóstwo takich ofert z Gubina. Jednak jakoś nie potrafię się przekonać do autentyczności ogłoszeń auta za 33 tys., które wygląda jak nowe. Podaję przykład: [link do oferty na Allegro wygasł]

Jest w ogóle sens na to patrzeć, czy w tym budżecie też nie ma sensu szukać tego wozu?
Kaczko
Początkujący

01 Mar 2015, 19:44

Kaczko napisał(a):czy jest sens rozglądać się za A6 C6 do 35 tys.?

Nie. Chyba, że na start masz 10-15tys. zł

Wygląda jak nowe, bo auto od handlarza magika fotoszopa z Gubina.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Mar 2015, 19:54

Do 35 tysięcy możesz szukać klasy E, będzie trochę tańsza w eksploatacji niż BMW czy Audi.

Ossy
Forumowicz VIP

02 Mar 2015, 11:34

Mercedes będzie tańszy niż Audi czy BMW? Niekoniecznie bo z własnego doświadczenia wiem,ze zarówno pakiet startowy plus w przypadku silników diesla trzeba liczyć się naprawdę z wysokimi kosztami a w zamian otrzymujesz komfort jazdy,bezpieczeństwo i prestiż. Musi być jedna z tych marek czy w podanej kwocie możemy szukać innych?
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6

02 Mar 2015, 18:43

Mercedes ma tą przewagę nad e60 i A6 C6, że nie napakowali w nim tyle elektroniki co ww konkurentach. Jednak i ona ma swoje wady jak np. pompa hamulcowa SBC.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Mar 2015, 18:48

Naprawdę wysokie koszty w dieslach są wtedy, gdy są zajechane. Za 35 tysięcy nie kupisz nie zajechanego E60 lub A6C6 - Mercedesa W211 da się znaleźć w tej kwocie (zwłaszcza E270 CDI, E400CDI odradzam). Tak jak każde auto klasy wyższej z tych roczników wymaga ogarniętego mechanika.
Ossy
Forumowicz VIP

30 Mar 2015, 23:00

Panowie chciałem tylko powiedzieć, że kupiłem E61 520d z końca 2006 za 6100 euro. Auto nie ma żadnych wad, było na kompletnym przeglądzie w BMW. Przebieg to 160 000. Znalezione w lokalnej gazecie przez mojego ojca. Zrobiłem nim już ponad 3000 km i jeździ jak marzenie. Także generalnie podtrzymuję swoje wcześniejsze zdanie, że jak ktoś szuka to znajdzie w swoim budżecie. Pozdrawiam
Kaczko
Początkujący