BMW, Leon, 15-20 tys?

09 Maj 2015, 18:53

Podobnie wyglądających tematów na forum jest mnóstwo, jednak wciąż nie potrafię zdecydować się za jakim autem zacząć się rozglądać. Kwota jaką mogę przeznaczyć na auto to ok 15 tys, ale gdyby trafiło się cos fajnego mogę dołożyć. Interesuje mnie tylko benzyna. Rocznie robię z 15tys km, więc mało.
Wcześniej jeździłem VW Polo z 98 roku i Sceniciem 02. Po tych autach przyszedł czas na moje własne pierwsze auto. BMW 320d 00r. I ten samochód był porażką. Od sprzęgła i dwumasy, przez pompę wtryskową aż po przednie zawieszenie. W ciągu paru miesięcy.
Czego wymagam od auta. Stosunkowo Małej awaryjności, żeby w utrzymaniu nie kosztował mnie tyle co poprzednie E46. Żeby samochód stał u mnie na podwórku a nie za brama u mechanika;) Silnik, trwały. jednak w miarę z prosta konstrukcja, aby nasi szpece byli go w stanie naprawić i szybko zdiagnozować, co wcale takie oczywiste nie jest. Nie wymagam od samochodu jakiś mega osiągów. Brat ma Astre G w dieslu 100KM i ta już jest w miarę ok. Mieszkam w małym miasteczku, bez korków. Spalanie ok 10l w mieście? Przy spokojnej jeździe. Wyszaleć wolę się poza miastem i tam spalanie nawet jakby powyżej 8 się kształtowało byłoby ok. A i w miarę dobrze zabezpieczony przed korozją.
Jakimi samochodami się interesowałem:
Przede wszystkim BMW E46, tyle, że teraz już w benzynie. Ale czytam opinie i chyba kązdy silnik ma swoje humorki. Przynajmniej tak wnioskuje po wypowiedziach innych użytkowników.
Seat Leon I, tutaj od biedy wystarczałby 1.6, ale kusi mnie ten 1.8t tylko te spalanie..
Ford Focus II. Jest ok, choć do niego ciągnie mnie najmniej :)

Zastanawiam się też czy nie dołożyć trochę kasy i kupić coś powiedzmy młodszego za góra 20tys.
Tylko co? Od ilu można dostać Leona II w dobrym stanie z początków produkcji?
Fiat Bravo II? Ale to tylko Fiat..
Dylematów mnóstwo. A to przez poprzednie auto, które kosztowało mnie sporo nerwów no i pieniędzy... Nie chce znów żeby auto odwiedzało na długie tygodnie mechanika.
cokiemonster1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 10 2006
Auto: BMW E46

10 Maj 2015, 08:34

Leon 1.6 nie jedzie, pali jak smok. Do Ibizy to się nadaje a nie do Leona.
Leona II to totalna tandeta..
Fiat nie bo Fiat. Głupi argument biorąc pod uwagę to że Bravo II jest bardzo cenionym autem z dobrymi silnikami których brak np. w Leonie II generacji (nie licząc 1.9TDI).
cokiemonster1 napisał(a):Brat ma Astre G w dieslu 100KM i ta już jest w miarę ok.
Poczekaj aż padnie pompa i będzie musiał wywalić ponad 2k na regeneracje + do tego robocizna.
cokiemonster1 napisał(a):Ford Focus II. Jest ok, choć do niego ciągnie mnie najmniej
Dużo lepszy wybór niż przestarzały Leon I generacji. Super prowadzenie, brak problemów z rdzą (doły drzwi jedynie ale samemu to się ogarnia). Dobre silniki. Do minusów pełno złomów po flocie a benzyny nie nadają się pod gaz. Aaa i dobre egzemplarze to ok 16-17k. Szukaj w 2.0 benzynie.
Jak już się uprzesz na tego Leona I to tylko 1.8T. Inne nie mają racji bytu przy tym budżecie.
BMW najlepszy wybór bez porownania. Tu najlepiej coś z LPG wybrać. Segment wyżej, przebija wszystkim w/w propozycje. Ode mnie propozycja Lexa IS'a.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Maj 2015, 12:06

R6 zarówno w BMW, jak i w Lexusie spali ci nieco więcej. A BMW R4, to już zależy od twoich gustów. Wspomniałeś Seata. Fakt, że 1.8T najlepszy silnik z tamtego okresu. A ja ci polecę Audi, przykładowo takie;

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Choć i pewnie w kwocie 10 tyś byś znalazł dobre. A jak dobrze rozumiem autora, ze 120 koni wystarczy?

Edit. Albo może Hondę jakąś?
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

10 Maj 2015, 12:55

Przede wszystkim masz już lekcję, że tanie BMW to nie jest dobry pomysł. To auta klasy premium drogie w zakupie i jeżeli ktoś dbał to również będą drogie jako używane.

Prawdą jest, że w E46 silniki już są dość zaawansowane technicznie i bogate w osprzęt, co się wiąże z zainteresowanimi. Jednak mimo to silniki benzynowe R6 mają bardzo dobrą opinię i na tle konkurencji i tak wypadają świetnie.

W tej cenie znajdziesz bardzo ładne E46 w sedanie z silnikiem 2.8 i takiego bym szukał. :)

Leon to taki zabiedzony golf i po przesiadce z BMW będziesz zawiedziony...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Maj 2015, 13:34

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - jak A3 to tutaj jest nawet ciekawa, tylko ta cena.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

10 Maj 2015, 13:39

Koniu napisał(a):Fiat nie bo Fiat. Głupi argument biorąc pod uwagę to że Bravo II jest bardzo cenionym autem

Nie wykluczam Fiata, z wyglądu podoba mi się, tylko przesiadka z BMW do Fiata może być nieciekawa. W każdym razie i tak biorę go pod uwagę, szczególnie w sytuacji gdybym miał w małym stopniu sugerować się też rocznikiem auta. Tylko czy starczy 20tys na auto z powiedzmy tymi 120KM? Większość na allegro to neistety 90KM
Koniu napisał(a):Poczekaj aż padnie pompa i będzie musiał wywalić ponad 2k na regeneracje + do tego robocizna.

Dlatego też szukam tylko benzyny. Jestem już po przygodach z regeneracją pompy, dwumasą itp. Nigdy więcej przy moich rocznych przebiegach :) Auto podałem tylko po to, żeby pokazać co dla mnie znaczy w miarę dynamiczna jazda.
Lexusem także się interesowałem, tylko one mają dwumase jeśli dobrze kojarzę? No i pewnie też swoje spali. Chociaż może nie będzie tragedii w małym miasteczku, gdzie przejechanie całego miasta wymaga może z dwóch postojów ?. LPG odpada, nie chcę się w to bawić.
Honda Accord też fajne auto, ale mają kiepskie blachy.. Wszystkie które oglądałem atakowała rdza.
No i na koniec najbardziej mnie interesujące BMW. Biorąc pod uwagę nieudolność mechaników w mojej okolicy, lekko obawiam się kolejnego BMW, mimo, że faktycznie wybrałem jeden z gorszych silników jaki mogłem wybrać do "trójki" ;)

Audi ok, ale 18tys za 13letnie auto ...
Będę w stanie zejść z tym silnikiem 2.8i do ok 11l w mojej małej mieścinie? Przy spokojnej jeździe. Na co zwracać uwagę przy kunpie bmw z silnikami R6?
cokiemonster1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2013 / relacja
    Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowanyh MASTER TRUCK 2013, odbył się już po raz dziewiąty na Autodromie Delta mieszczącym się na terenie lotniska Aeroklubu Opolskiego w Polskiej Nowej Wsi pod Opolem. ...

10 Maj 2015, 14:13

Lexusy mają dwumasę ale chyba tylko w manualu. Bardziej niezawodny jest automat. Blachę można względnie tanio zabezpieczyć przed rdzą.
pete5555
Początkujący

Prawo jazdy: 22 03 1979
Auto: VW Passat B6
Silnik: 2.0 TDI
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Maj 2015, 14:18

W tym problem,że Lexus swoje kosztuje a rocznikowo będzie starszy.
Jak autorowi nie pasuje Audi A3 z 2003 za 18k to Lexus pewnie też odpadnie.
Kieł
Stały forumowicz

10 Maj 2015, 14:21

Rocznikiem aż tak się nie sugeruje, ale jednak co innego wydać 18tys na lexusa z 2002, a na audi a3. Tak mi się wydaje przynajmniej;)
cokiemonster1
Nowicjusz

10 Maj 2015, 14:23

cokiemonster1 napisał(a):Lexusem także się interesowałem, tylko one mają dwumase jeśli dobrze kojarzę? No i pewnie też swoje spali.

BMW e46 też mają i spalają podobnie. Audi A4 to samo. Większość osób robi wielkie oczy, że w benzyniakach są koła dwumasowe :mrgreen:

Zgadzam się, że Lexusy trzymają ceny chyba najlepiej ze wszystkich samochodów (poza IS220d). Ja dałem ponad 18k za rocznik 2000 ale auto jest w super stanie z pewnym przebiegiem i bezwypadkowe, a to najważniejsze. BMW czy Audi mają zaniżane ceny przez handlarzy i auta w złym stanie.
Tutaj bardzo ciekawy i momentami zabawny filmik jeśli chodzi o handlarzy:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Maj 2015, 15:33

Nie wiem czy warto brać pod uwagę silnik 2.8 i szukać oszczędności.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

10 Maj 2015, 17:06

cokiemonster1 napisał(a):Nie wykluczam Fiata, z wyglądu podoba mi się, tylko przesiadka z BMW do Fiata może być nieciekawa.
Tak samo będzie z Leonem, najgorzej jak przesiądziesz się do II generacji ale mam nadzieje że wybijesz sobie ją z głowy. :)
cokiemonster1 napisał(a):W każdym razie i tak biorę go pod uwagę, szczególnie w sytuacji gdybym miał w małym stopniu sugerować się też rocznikiem auta.
Tym nie ma co bo liczy się stan :)
cokiemonster1 napisał(a):Tylko czy starczy 20tys na auto z powiedzmy tymi 120KM? Większość na allegro to neistety 90KM
Znajdzie, ja osobiście 90 konnej bym nie kupił. To mało jak na tak powiększonego kompakta.
cokiemonster1 napisał(a):Lexusem także się interesowałem, tylko one mają dwumase
1.8T też ma, w BMW 1.8 tez się znajdzie, nawet w Fordzie 1.8,2.0. :ok: W benie dwumas jest trwalszy a raczej nie dostaje tak po du.. :ok:
cokiemonster1 napisał(a):Rocznikiem aż tak się nie sugeruje, ale jednak co innego wydać 18tys na lexusa z 2002, a na audi a3. Tak mi się wydaje przynajmniej;)
Dokładnie. Tamto Audi wygląda ładnie ale realna cena to 13-15tyś max.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Maj 2015, 18:33

Koledzy, a który benzyniak w e46 jest najtrwalszy i najmniej skomplikowany? :)
Będę wybierał coś raczej z tych słabszych jednostek.
Jechałem kolegi 328i. Na drogach diabeł, wyprzedzanie czymś takim to zero problemów. No ale wir w baku. Faktycznie szukam czegoś troszkę bardziej oszczędnego :D
cokiemonster1
Nowicjusz

16 Maj 2015, 20:18

Między innymi owy 193 konie, oraz 170 koni.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

16 Maj 2015, 20:22

po prostu szukać R6 bez VANOSa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008