BMW seria 1, 2007 r., 118d, 143 KM lub inne do 25.000 zł

22 Lip 2018, 12:23

Witam wszystkich serdecznie. Poszukuję auta do 25.000 zł. Obecnie poruszam się starszym samochodem i chcę go zmienić przede wszystkim dlatego, że bardzo męczące są liczne drobne usterki (a to zatną się elektryczne szyby, a to wycieraczki, a to turbosprężarka, elektrka itp. itd.). Dlatego moim podstawowym kryterium jest znalezienie auta możliwe mało uciążliwego pod tym względem w zakreślonym budżecie. Dlatego też myślałem raczej o rocznikach 2010 w górę. Drugim kryterium jest w miarę ekonomiczne spalanie. Na końce dobrze byłoby, jakby było 100 KM (dlatego z tą ekonomią spalania też bez przesady). Jakieś 80% pokonywanych przeze mnie tras 50-70 km. Po mieście raczej nie za dużo.

Niestety znam się na samochodach bardzo słabo, więc przyda mi się pomoc. Z góry proszę o wyrozumiałość, jakbym czegoś nie rozumiał, albo jakieś głupoty pisał.

Dostałem propozycję zakupu od kolegi mojego kolegi BMW seria 1, 2007 r., 118d, 143 KM z przebiegiem 200.000 km za kwotę trochę poniżej mojego limitu. Auto zasadniczo spełnia moje wszystkie wymagania (zwłaszcza dużo można wyczytać o bardzo korzystnym stosunku dynamiki do spalania) i ogólnie mi się podoba. Obecny właściciel bardzo dba o samochody (można powiedzieć, że jest z tego znany;)) i pod tym względem jest to raczej dobry wybór. Jest to też dla mnie też ogólne ułatwienie, bo w związku z tym, że się słabo znam na samochodach, to ocenianie stanu "obcych" aut nie jest dla mnie łatwe już na etapie przeglądania ofert.

Jest to jednak auto w dalszym ciągu jedenastoletnie i obawiam się, czy nie wpadnę z deszczu pod rynnę i nie okaże się, że znowu będę regularnie walczył z jakimiś drugorzędnymi usterkami, które z tego co wiem w starszych autach potrafią się pojawiać niezależnie od tego jak się o nie dba (i tu jak rozumiem są znaczne różnice pomiędzy poszczególnymi modelami).

Dlatego też miałbym następujące pytania:
1. Jak oceniacie awaryjność ww. auta przy założeniu, że jest zadbane?
2. Czy koszty ewentualnych napraw są rzeczywiście dużo droższe niż np. w audi, czy vw?
3. O co ewentualnie powinienem dopytać się właściciela przed zakupem, czy też na potrzeby niniejszego wątku?
4. Czy we wskazanym budżecie macie jakieś lepsze propozycje, czy uwzględnieniu wskazanych kryteriów?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
kam5n
Obserwowany

22 Lip 2018, 12:27

Tu masz więcej o tym silniku:
http://www.motodiesel.pl/silniki/5026-s ... 143km.html

Weź lepiej coś z niższymi kosztami utrzymania np. Fiat Bravo, Ford Focus etc.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Dopasowane rozwiązania napędu quattro - technika
    Niezależnie od oferowanych w sprzedaży modeli, Audi pracuje nad wieloma nowatorskimi samochodami koncepcyjnymi. Każda koncepcja pociąga za sobą odpowiednio dopasowane rozwiązanie napędu quattro. W modelach kompaktowych A3, ...