BMW E36 Touring, którą wybrać?

10 Lip 2018, 20:53

Witam wszystkich!

To mój pierwszy post na forum, choć czytam od dawna ale zawsze znajdowałem odpowiedzi na wszystkie pytania więc nie było sensu zaśmiecac forum.

Teraz sytuacja jest taka, że stoję przed zakupem mojej pierwszej Beemki i po baaardzo dlugich analizach, setkach przeczytanych postów na forach i wewnetrznych bojach czego chce, a czego nie wybór padł na E36 Touring z silnikiem od 323 do 328. Mój problem polega na tym, ze jak doskonale wiecie przedział cenowy jest spory i teraz prośba do kogoś ogarnietego bardziej ode mnie w temacie, wstępnie upatrzylem 3 modele i jako, że są dość daleko od siebie wolę napierw spytać tu zeby nie tracić niepotrzebnie kasy na paliwo tym bardziej ze juz troche stracilem ;)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... AjN9x.html
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... AoSZD.html
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... zXba4.html

Jak widać jeden kosztuje 4500, drugi 6800 i trzeci 9900. Mój budżet to mniej więcej 10000zł i tu moje pytanie czy lepiej kupić ktorys z tych tanszych modeli i reszte kasy ewentualnie w nie zainwestowac, czy lepiej kupic ta drozsza i wierzyc, ze bedzie dobrze :D Wiem, ze ciezko cos powiedziec bez oględzin auta na żywo, ale moze jesteście w stanie mnie jakos nakierować? I w ogóle co o nich sądzicie, warte uwagi?

PS Chce zeby samochód sluzyl mi dobrze na co dzien i do tego czasem zarzucic bokiem na mokrym czy puszku, w ogóle slusznie wybieram e36 zamiast e46 kombi(z poczatków produkcji)?

Pozdrawiam!
Xkokox90
Nowicjusz

Auto: Honda civic
Paliwo: Benzyna

10 Lip 2018, 22:24

To nie jest regułą, ale zazwyczaj jest tak że polecisz obejrzeć tą najtańszą, ale jak już zobaczysz to wiesz, że warto dołożyć (nie mówię że tu też tak jest). Co do wyboru e36 kontra e46, to raczej bym się skupił na dobrej e36- można jeszcze trafić coś dobrego, a ładne e46 od ok 12 tyś dopiero.
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Lip 2018, 15:49

Popraw linki bo nie działają.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lip 2018, 23:55

Bardzo bym chcual poprawić linki (nie wiem czemu tak się wkleily), ale niestety dwie aukcje juz sie zniknęły...

Moze w takim razie zapytam o 2 inne, niestety duzo mniej wypasione, a moze e46?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]l
Ostatnio edytowany przez mike, 12 Lip 2018, 00:14, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawa linków
Xkokox90
Nowicjusz

12 Lip 2018, 09:39

Same rodzynki z Niemiec, kupione tam za 1tys. Euro, dobrze to nie wróży.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

12 Lip 2018, 09:53

Ustal najpierw budżet, bo mówisz o 10k, potem E46, a wrzucasz strupki sprowadzone za 6k (to ile kosztował w Niemczech?).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...

12 Lip 2018, 14:32

Dlaczego uwazacie ze to strupki? Jak dla mnie ten z 5900 wyglada na zadbany egzemplarz i cena uwazam ze jest adekwatna jak na 22 letni samochod w dodatku w slabej wersji wyposazenia z tego co widać. Ile wg was powinna kosztowac e36 323 w dobrym stanie? Bo ja juz na prawde nie wiem, sa egzemplarze za 2000<uwazam ze strupki>, sa za ok. 6000 <myślę że często strupki ale wypasionych wersji lub spoko auta ale slabo wyposażone> no i sa auta powyżej 10 000 zwykle już te że tak powiem pewniaki. Jeśli się mylę prosse wyprowadzcie mnie z błędu bo za znawce tematu się nie uwzam
Xkokox90
Nowicjusz

12 Lip 2018, 14:37

1. Auto od handlarza ZAWSZE będzie piękne.
2. E36 to stare auto, fakt, lubiło gnić. Dlatego dzisiaj zadbane wersje z dobrymi silnikami kosztują tyle co nawet E46 i będą drożeć zapewne.
3. To ogłoszenie ma ponad 2000 wyświetleń!!! Gdyby było w dobrym stanie, to za taką kasę sprzedałoby się w kilka dni!
4. Szukaj auta które jeździ w Polsce, bo 6k w Polsce a 6k sprowadzone to jest różnica i nie chce mi się tłumaczyć tego co każdego dnia tutaj piszemy.
5. Podaj ten budżet w końcu, to się coś poszuka. Albo kup tego za 5900 skoro jest zadbany.
galakty
Forumowicz VIP

12 Lip 2018, 15:05

Dzięki za odpowiedź. Budżet jak juz mowilem do około 10000zł.
Szkoda ze te pierwsze linki już nie sa dostępne, bo tamte auta byly zdecydowanie ciekawsze i caly post wydawal sie bardziej sensowny.
Xkokox90
Nowicjusz

12 Lip 2018, 15:07

Jak masz 10k raczej bym celował w E36. E46 kupisz nie dość że ze słabszym silnikiem, z gorszym wyposażeniem to będzie wymagać większego nakładu żeby doprowadzić do ładu (swoją drogą miłośnicy marki twierdzą, że starsza generacja lepiej się prowadzi).
galakty
Forumowicz VIP

12 Lip 2018, 16:09

Ok rozumiem tylko problem jest taki, ze jak wpisuje swoje kryteria czyli kombi i benzyna powyżej 2200cm3 do 10000zl to wyskakuja moze 4-5 e36 i to raczej bardzo srednich i trzy strony e46 w baaardzo roznych konfiguracjach, krajowe, sciagane itp.. I niektore wydaja sie naprawde rozsadne
Nadmienie ze sercem jestem za e36 ale zaczynam watpic
Xkokox90
Nowicjusz

12 Lip 2018, 16:11

W sumie przez ten wymóg kombi sporo ich odpada.

No nic, powrzucaj jakieś E46 które Ci się spodobały i masz blisko.
galakty
Forumowicz VIP

12 Lip 2018, 16:54

I jedna prosta zasada unikaj na pewno handlarzy z Płocka,Radomia itp.
E46 do 10k znajdziesz ale o R6 nie ma za bardzo co myśleć.

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł] - przegląd i opłaty do końca roku.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lip 2018, 18:05

Dzieki za propozycję wszystko przejrzę i wrzuce co mi sie podoba tylko troche pozniej, aczkolwiek chialbym jednak wiekszy silnik bo obawiam się ze 1.8 nie da mi frajdy, a miedzy innymi dla niej wlasnie chce kupić bmw.

Tak swoja droga co do tego ze nie ma wiekszych silnikow do tej ceny to znalazlem jakiś czas temu fajna beemke e46 323 za nieduze pieniądze i gadalem z chlopem wydaje sie napeawde w porzadku nie jakis kręt, tyle ze niesetety sedan a chcialbym czasem rower czy snowboard do srodka zapakowac. Oto ona :
[link do oferty na Allegro wygasł]
Xkokox90
Nowicjusz

12 Lip 2018, 19:32

Xkokox90 napisał(a):tyle ze niesetety sedan a chcialbym czasem rower czy snowboard do srodka zapakowac

Do sedana też wsadzisz - sprawdzone :wink:

Beta z linku niby ładna ale tanio coś woła,jak masz niedaleko to podjedz obejrzyj.
Barol
Awatar użytkownika