BMW seria 1 czy Opel Astra H Gtc lub coś innego do 20 tyś.

20 Sty 2020, 18:56

Cześć,

Planuje na dniach kupić jakieś przyzwoite autko. Stanąłem przed wyborem oto tych dwóch. BMW seria 1 czy Opel Astra H gtc? A może coś całkowicie innego? Moje wymagania co do innych to:

- Sedan, coupe lub hatchback
- Do 20 tyś
- W miarę okej spalanie
- Części żeby nie były nie wiadomo jak drogie
- Mała awaryjność
- W miarę żeby wyglądało
Itachi69
Nowicjusz

20 Sty 2020, 20:22

Itachi69 napisał(a):Stanąłem przed wyborem oto tych dwóch. BMW seria 1 czy Opel Astra H gtc?
Moim zdaniem lepiej się prowadzi BMW z racji napędu na tył. GTC jest trochę mniejsza ale dla jednej czy dwóch osób to samochód wystarczający.
Szukasz benzyny czy diesla bo nie podałeś jakie masz tu założenia i ile robisz rocznie km.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Sty 2020, 20:43

Itachi69 napisał(a):W miarę żeby wyglądało

NIe wiem jak może się podobać takie paskudztwo jak bmw 1 :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

20 Sty 2020, 20:49

Z 1-er jest pewien problem. Jeździsz czymś co wygląda jak wygląda a płacisz za serwis "jak w bmw".
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Sty 2020, 21:03

Tylko benzyna lub LPG. Ogólnie to dużo nie jeżdżę więc ciężko mi powidzieć ile robię. Bardziej przemawia za mną Opel, bo lepiej się prezentuję. A jak nie to co do 20 tyś?
Itachi69
Nowicjusz

23 Sty 2020, 17:07

megane 3 coupe
kia pro'ceed
hyundai coupe

ewentualnie jeszcze 407 coupe, ale to już segment wyżej i koszty utrzymania mogą być większe
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

25 Sty 2020, 16:44

Wybór padł na BMW 1. Byłem nawet oglądać i mam takie pytanko. Wszystko fajnie ale na co zwracać uwagę przy kupnie benzyny 1.6 2006?
Itachi69
Nowicjusz

25 Sty 2020, 18:20

Itachi69 napisał(a):Wybór padł na BMW 1. Byłem nawet oglądać i mam takie pytanko. Wszystko fajnie ale na co zwracać uwagę przy kupnie benzyny 1.6 2006?

Elegancki wybór... jak przebrniesz rozrząd, pompę oleju do tego wynalazki vanosovate made in bmw to już prawie będziesz w domu. Zapytasz czemu prawie bo to dalej jest bmw... więc a to Ci opadną szybki, a to zamek centralny siądzie a to tylna wycieraczka nie ruszy a to lampy się rozszczelnią.

Taka ciekawostka.
Silnik 1,6 albo 1,8 (nie pamiętam) jeszcze jakiś czas temu kosztował więcej niż 4,3 V8 z limuzyny... a na vanosy nie dawano żadnej gwarancji nawet rozruchowej :D
Obecnie jest lepiej bo bździdło 1,6 kosztuje więcej od 3,0 V6 z lexusa ale już mniej od V8...

Ogólnie przednio... będzie prestiżowo :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Sty 2020, 18:48

Wyżej polecili bmw to się na tym skupiłem. W okolicy trafił mi się egzemplarz z niskim przebiegiem i w miarę dobrej cenie. Mój znajomy też nie narzeka na serie 1. Posiada od 3 lat i nic poważnego w niej nie naprawiał. Warto dodać że rocznik 2004 i też 1.6
Itachi69
Nowicjusz

25 Sty 2020, 20:17

Itachi69 napisał(a):. W okolicy trafił mi się egzemplarz z niskim przebiegiem i w miarę dobrej cenie.

Jeżeli masz problem wpisać na google "n45 opinie" i lubisz ryzyko to bierz. Może Ci się uda :D
A najlepsze są porady na forum bmw gdzie wszystko jest serwisem... :ok:
Trzeba być mega zajawkowiczem żeby tracić kasę i czas na takie auta.
I ok.zrozumiałbym że to jest 3,0 są koszty jest fun ale 1,6 :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

25 Sty 2020, 20:26

Z tego co się naczytałem to tylko problem z łańcuchem i to nie zawsze. Sam byłem posiadaczem e36/e46 i jakiś problemów nie miałem.
Itachi69
Nowicjusz

25 Sty 2020, 20:53

Itachi69 napisał(a):Z tego co się naczytałem to tylko problem z łańcuchem i to nie zawsze

To ostro czytałeś... Kupuj. Zadbaj o PKB ;-)
szybki
Moderator - Tuning

25 Sty 2020, 23:54

Kolega widzę uprzedzony do bmw to dlaczego nic innego nie polecił do 20 tyś?
Itachi69
Nowicjusz

26 Sty 2020, 00:22

Człowieku nikt Ci tutaj nie polecał BMW i nie pisz takich głupot.

Jeden pisze, że brzydki.
Drugi z kolei, że tylko dobrze się prowadzi i pyta o resztę informacji, których nie podałeś.
Trzeci Ci napisał, że sporo za to BMW będziesz płacił.
A czwarty dał inne propozycje - i pewnie dlatego szybki nie miał już co dodawać więcej.
Szybki Cię wreszcie uprzedza przed wtopieniem się w niezłe bagno i chyba widzisz, że wie o czym mówi.

3 lata naprawdę dużo czasu :wink: Nie rozumiem po co ten wątek jak autor z góry się napalił na BMW.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

26 Sty 2020, 15:09

Itachi69 napisał(a):Kolega widzę uprzedzony do bmw

Ale co tu się uprzedzać lub nie uprzedzać... poszukaj w necie a do tego mam na bieżąco z tą marka do czynienia i wiem dokładnie co jest grane od strony kosztów i częstotliwości napraw i wiem też jakie drętwe gadki są uprawiane od strony właścicieli tych aut gdzie wszystko jest bagatelizowane albo zwalane na zwykły "serwis".

Temat jest prosty takie auto nie kupuje się z małym silniczkiem tylko coś konkretnego żeby płacić ale coś otrzymać.
szybki
Moderator - Tuning