BMW serii 1 ; niby chwalony ,ale czy dla początkującego ok ?

17 Maj 2017, 20:35

Witam serdecznie.

Beemka s1 po przeglądzie na otomoto wszystkich samochodów do 20 000 zł jest moim numerem "1" ,jednakże nie przejechałem w swym życiu nawet 50 godzin i chciałbym poradzić sie czy mogę śmiało brać sie za taki model na start .

Ciekawi mnie także czy LPG w nim ma sens (zależy mi na gazie ,ponieważ budżet /ms około 1,5tys zł także cienko ), który silnik itd najbardziej sie opłaca ,czy napęd na przód ,a na tył to spora różnica i czy znajdę z napędem na przód ten model ,poza tym jeśli ktoś ma doświadczenie i wiedzę na temat "jedynki" ,bądź jest w stanie podpowiedzieć mi co mogę zrobić i co kupic innego to byłbym wdzięczny.
Każda rada bedzie bardzo cenna dla mojej pustej w tych sprawach głowy :lol: Mój budżet zamyka sie w 20 tyś złotych.
Z góry dziekuje za poświęcony czas i niezbędną pomoc. Pozdrawiam i szerokości :oops:

Ps.nadzieje mam ze mój samochód nie bedzie starszy ode mnie :mrgreen:
MaciejeS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2017
Auto: Nie mam ,myśle szukam - pomocy
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Maj 2017, 20:46

MaciejeS napisał(a):Beemka s1 po przeglądzie na otomoto wszystkich samochodów do 20 000 zł jest moim numerem "1"
dobre :mrgreen:

W tym budżecie (jeśli musi być BMW) lepiej celować w e46
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Maj 2017, 20:50

Czyli o jedynce lepiej zapomnieć tak szczerze ,bo jak to małolat napaliłem sie na niego jeśli chodzi o wygląd i to jak prowadzi sie go..
MaciejeS
Nowicjusz

17 Maj 2017, 21:06

napaliłem sie na niego jeśli chodzi o wygląd

Serio ?

czy napęd na przód ,a na tył to spora różnica i czy znajdę z napędem na przód ten model

Masz jakiekolwiek doświadczenie z motoryzacją?

Jak już to szukaj e46.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

17 Maj 2017, 21:20

Jeżeli budżet 20k masz do wydania to na auto przeznacz sobie 15. Na sam start na rozrząd oleje i pierdoły musisz mieć 1.5 tys a lepiej mieć coś w zanadrzu na nieprzewidziane wydatki. Poza tym 20k to jest naprawdę taka dolna granica od której dopiero zaczyna się coś wartego uwagi także już Cię nie stać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Maj 2017, 21:24

Zależy co rozumieć poprzez termin motoryzacja ,myśle ze raczej jest na poziomie raczków Elbląskich ze sie tak wyrażę . Także ,wybaczcie za prymitywne pytania itp. ,po to założyłem tu konto - by móc przyswoić trochę teorii oczywiście co łaska i poprostu by nie wrzucić floty w błoto
MaciejeS
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy tempomat w samochodzie oszczędza paliwo?
    Używanie tempomatu może przyczynić się do oszczędności paliwa w pewnych okolicznościach, ale nie zawsze i o tym trzeba pamiętać. Jazda z wykorzystaniem tempomatu umożliwia utrzymanie stałej prędkości pojazdu, co pozwala na ...

17 Maj 2017, 21:28

Mam świadomość ze nie kupuje figurki na półkę do pokoju ,dlatego z moim doświadczeniem i wiedzą mogę jedynie stwierdzić co myśle i prosić o rozsądne rozkminienie mojego dylematu
MaciejeS
Nowicjusz

17 Maj 2017, 21:35

A ja mając półtora tysiąca na miesiąc nie patrzyłbym nawet na BMW. Nikt nie sprzeda Ci auta bez wkładu, a uwierz że niektóre naprawy mogą przekroczyć Twój budżecik i co, auto będzie stało? Żeby jeździć tym dynamicznie, przyjemnie i przede wszystkim bezpiecznie to trzeba mieć doświadczenie oraz dobre opony. A same opony na jeden sezon to prawie Twój budżet miesięczny...

Jak na początek, to wziąłbym coś tańszego, przetoczył się, coś taniego w utrzymanie... Żeby lać, jeździć, a jak walniesz na rondzie w Pandę to nie będzie bolało serce. Pojeździsz ze dwa lata, to sobie kupisz fajne, zadbane BMW.

Też byłem napalony jak Ty, ale jak z czasem to przechodzi.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

17 Maj 2017, 21:46

I taka obiektywna sugestia mnie interesowała ,sadze ze tak chyba bedzie lepiej bo w sumie widząc jak ludzie jeżdżą i jaka ignorancja panuje na drogach (na kursie prawka na trasie do Częstochowy skoda chcąc zmienić pas na środkowy zamiast wjechać przede mnie starał sie wbić mi w bok ,ale szczęśliwie skończyło sie bez kontaktu ) muszę zmienić priorytet . Jeśli nie jedynka ,to co mozna polecić komuś takiemu jak ja ?
Wiem ze zabrzmi to słabo ,ale nie chce cinkoczentłok ani niczego w ten deseń , cos dla amatora ale z klasą i mocą ,jeśli mozna tak wyrazić sie w temacie takich wozów .
MaciejeS
Nowicjusz

17 Maj 2017, 21:57

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy. :mrgreen:

Smutne i prawdziwe ,lubię takie złote myśli :ok:
MaciejeS
Nowicjusz

17 Maj 2017, 22:12

Może focusa MK2 2.0 bardzo fajne auto dla swierzego kierowcy. Tania eksploatacja i uchodzi za maloawaryjny chyba że chcesz zmniejszyć budżet teraz no to określ o ile.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Maj 2017, 22:57

No dobra, ale czemu masz rezygnować z marzeń, jak chcesz auto dostarczające emocji i przyjemność z jazdy to kup chociażby te E46 320i, jak kupisz zadbane to będzie jeździło bez większych problemów. Masz 20k, za 15k spokojnie kupisz, choć pewnie przedlifta, ale co z tego, masz 5k w zapasie i śpisz spokojnie, bo musiałbyś mieć niesamowitego pecha, aby trafić na takiego szrota, który na starcie będzie wymagał powyżej 2k wkładu własnego. A E46 pomimo lat nadal wygląda świeżo, dla mnie w ciemnym kolorze i z ładną felga naprawdę młodo i zdecydowanie lepiej od serii 1, która wygląda jakby miała dodatkowy chromosom.
Jest tylko jedno ale - znaleźć zadbane BMW to nie lada wyzwanie i trzeba mieć to na uwadze, jeśli pierwsze obejrzane E46 będzie według ciebie idealne to albo masz farta albo tak się napaliłeś, że nie dostrzegasz jakiego wraka oglądasz.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

17 Maj 2017, 22:59

MaciejeS napisał(a):na kursie prawka na trasie do Częstochowy
przyjemne do zdawania prawa jazdy miasto, wiem z doświadczenia :ok:

Ja bym poszukał Grande Punto 1.4 t-jet

Nie pisz postów pod swoimi. Jeśli coś Ci się przypomni do jest opcja edycji
mike
Moderator
Awatar użytkownika

17 Maj 2017, 23:07

Ford ma drogie części ,przynajmniej tak mówiono mi w moich najbliższych kręgach .. myśle ,ze jeśli lepiej bym kupił najpierw auto do przetarcia sie w rzemiośle kierowcy i mając na uwadze moje upodobania ,po tych 2 latach czy nawet mniej zmiana na cos na kształt wymarzonej "jedynki" jest raczej pewna . Także ,wydaje mi sie ze w tym momencie chodzi mi o cos takiego co sprzeda sie ,oczywiście z nadzieją możliwie dużego zwrotu kosztów zakupu . Wiem ze na każdym samochodzie sie zawsze traci ,ale moze są takie marki które mogą to w jakimś stopniu zapewnić . No i podtrzymam dalej to co wyżej pisałem o stylu i przyzwoitej mocy (żeby była jasność - wymagania pewnie fantasy ,wiec to wszystko w miare możliwości i w granicach zdrowego rozsądku ) :roll:
MaciejeS
Nowicjusz

17 Maj 2017, 23:17

MaciejeS napisał(a):Ford ma drogie części
że co proszę? :shock: :shock:

No i delikatna hipokryzja - Ford niby drogie części, a rozpatrywałeś BMW, można powiedzieć nowej generacji, ach ta magia znaczka :roll:

Wyżej zaproponowałem Ci fajne auto
mike
Moderator
Awatar użytkownika