19 Kwi 2013, 18:23
Wszystko zależy gdzie serwisujesz.
ASO wiadomo ma ceny z kosmosu np. relingi dachowe + montaż około 1700zł, w niezależnym serwisie 700-900zł. Prawie cały czas mają jakąś promocję lub akcję serwisową, skorzystałem z jednej z nich i za wymianę tarcz i klocków hamulcowych z przodu zapłaciłem 940zł (w niezależnym 900zł). Była zniżka na zamianę języka na polski - 100zł. Teraz jest na przegląd klimatyzacji-149zł. Trzeba często zaglądać na ich stronę lub samemu podjechać i uwaga mimo zniżek ceny różnią się i w każdym ASO są inne. Koszt przeglądu okresowego (filtry, oleje) około 1000-1100zł. Ostatnio zrobiłem w niezależnym ale dobrym warsztacie za 700zł-olej, filtry powietrza, oleju, paliwa, kabinowy, sprawdzenie samochodu, zawieszenia, wycieków, usunięcie błędów komputera, sprawdzenie filtra DPF, czyszczenie piast, kontrola kół. ASO zawsze coś obniża ale trzeba się dobrze dopytać co jest obniżką objęte. Jest dobrze rozwinięta sieć nieautoryzowanych warsztatów specjalizujących się w Volvo i polecanych przez posiadaczy tych samochodów. Części można kupić również przez internet i nie ma problemu z ich dostępnością. Według mnie koszty eksploatacji nie odbiegają jakoś drastycznie od innych porównywalnych marek. To mit że Volvo jest drogą marką w utrzymaniu, oczywiście jeśli chcesz mieć serwis tylko w ASO to musisz mieć gruby portfel. Na szczęście jest to marka coraz bardziej spotykana w Polsce i coraz więcej jest jej miłośników .
Co do komfortu jazdy, praktyczności, bezpieczeństwa, awaryjności, spalania i innych aspektów to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Tak samo jak z gazem, powiedz z jakiego jesteś rejonu to dam Ci namiary na dobry, polecany serwis albo sam sprawdź opinie na www.volvoforum.pl tam też możesz zagłębić się w marce i poznasz odpowiedzi na pytania na które ja nie umiem odpowiedzieć.
Jeśli mam polecać to wybierz Volvo, nie będziesz rozczarowany
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.