Hatchback do 10 - 12 tys. zł

18 Kwi 2013, 21:25

Witam,

Chcę kupić moje pierwsze auto mieszczące się w budżecie 10 - 12 tys. zł. Najlepiej hatchback, ewentualnie niewielki sedan. W miarę ekonomiczny - niewiele palący, tanie części i odpukać - naprawy. Silnik coś 1.6 - 2.0, bo nie lubię mulastych aut, szczególnie, że kilka razy w tygodniu będę pokonywał stosunkowo niewielką trasę 30 km - 30 km i zależy mi aby dosyć szybko dojechać do punktu docelowego.
Auto musi mieć pięcioro drzwi, silnik podatny na zagazowanie.

Zastanawiałem się nad:

- Seat Leon I (nie wiem czy mnie na niego stać?)
- Audi A3 1.8 / 1.8T (jak z turbiną?)
- VW Golf IV
- Honda Accord
- Peugeot 406
- Nissan Almera
- Ford Mondeo
- Mazda 626 (niezbyt ona urodziwa)
- Opel Vectra 1.8
- Opel Astra
- VW Bora
- Rover 75 2.0 V6 :ok:

Szczerze powiedziawszy, niektóre dodałem, bo mają opinię niezawodnych (626, Accord) mimo, że w ogóle mi się nie podobają (szczególnie 626). Niektóre są po prostu świetne - Rover 75, choć różne opinie można spotkać, od których aż głowa boli, jeden mówi to, drugi tamto, ale fakt faktem, to duże auto i z pewnością nie najtańsze w utrzymaniu.
Pierwsza trójka typowo "swojska", ale nie wiem czy Leona i A3 znajdę w tej cenie. Podoba mi się silnik 1.8T, ale już raz miałem nieprzyjemne przygody z turbiną, więc jestem ostrożny z tym.

Jakie jest Wasze zdanie na temat tych aut? Macie jakieś inne propozycje? Które byście polecili młodemu kierowcy?
Vinny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 06 2009

19 Kwi 2013, 16:55

Subiektywnie, ale stosując się do Twoich wytycznych - Volkswagen Bora. Zawieszony pomiędzy Golfem IV a Passatem B5, niedoceniony, całkiem ładny jak na niemieckiego dupowoza, o silnikach sobie poczytaj, do 12 tys. zł coś się znajdzie. Solidne zawieszenie, ale nieco mało miejsca z tyłu, bardziej bym tył traktował jako okazyjne podwiezienie pijanych kolegów do domu po zabawie albo miejsce na zakupy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

20 Kwi 2013, 09:31

No to ja bym z tego wszystiego celowal w:
1) Honda accord V lub moze by sie nawet trafila VI
2) vectra B 1.8, 2.0 - tu mozna kupic duzo taniej zadbany egzemplarz i na gaz jeszcze zostanie ;D

na moje oko bardzo fajne i ladne autka w dodatku te hondy calkiem wartko pomykaja;D
przy czym pod gaz lepiej opel... choć nie raz juz slyszalem ze ktos mial gaz w accordach 1.8 i jezdzili po 4-5 lat i nic sie nie dzialo.

w oby autach mozna liczyc na jakies przyzwoite wyposazenie elektryka, klima, w takim budzecie nie powinno byc problemu z kupieniem tych aut (moze byc problem z accordem VI) w przyzwoitym stanie i dobrym wyposazeniem
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Kwi 2013, 12:04

Honda Accord to faktycznie całkiem zgrabne autko, trochę mało polotu i fantazji w nim, już bardziej mi się podobają kanciastość i prostota VW. Z drugiej strony jest nieco duże.
Vectra jest OK, gorzej tylko z blachą, trzeba uważać, poza tym ma dziwne zawieszenie.

A coś z mniejszych aut?
Vinny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 06 2009

20 Kwi 2013, 14:30

Opel Astra lub Seat Leon- w przedziale do 12 tyś zł będziesz miał naprawdę szeroki wybór,nie ma większego sensu pakować się w starą Vectre z silnikiem 2.0. Raz że droższy w utrzymaniu,więcej pali,a dwa słabsze blachy.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3