BMW x1

11 Mar 2017, 11:20

Witam. Bardzo proszę o radę w kwestii zakupu. Dotychczas jeździłam benzynową hondą, kupioną w salonie jako nową. Nigdy nie miałam z nią żadnych problemów ale syn zrobił prawo jazdy i pora pomyśleć o czymś innym, bardziej prestiżowym. Na Allegro widziałam interesujący mnie ze względu na wyposażenie model x1, ale jest to auto sprowadzone z Francji. Diesel, bo takie jest 80% ofert, benzynę w lepszej wersji trudno trafić. 140 tys na liczniku, 2014 rok, więc może przebieg prawdziwy (jest książka serwisowa). Poczytałam w internecie, że w silnikach diesla 2,0 w tym modelu bywają problemy z rozrządem lub turbiną i stąd proszę o opinie osób bardziej doświadczonych. Podaję linka do strony sprzedawcy, bo takie ogólnie rzecz biorąc auto mnie interesuje (choć nie musi koniecznie być ten konkretny egzemplarz) [link do oferty na Allegro wygasł]
Jokina1
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 07 1991
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Honda Jazz
Paliwo: Benzyna

11 Mar 2017, 12:22

1. Co jest interesującego w wyposażeniu tego X1? Jest to dość uboga wersja wyposażenia, jak na auto premium. Oznacza to później utratę wartości i problemy z odsprzedażą.
2. Chcesz diesla, bo jest mało benzyn na rynku? To też nie jest zbyt mądry wybór. Sam zauważyłeś ile jest problemów z nowoczesnymi dieslami. Nie robisz tras - nie kupuj diesla.
3. Ten konkretny egzemplarz szału nie robi, ubogie wyposażenie, przebieg w miarę realny, cena niska jak na X1, ale z drugiej strony taka wersja nie powinna więcej kosztować. Nie wiadomo jak z bezwypadkowością - auto komisowe, prosto z Francji.

Reasumując - zastanów się czy chcesz małego SUVa, który w środku jest ciaśniejszy niż kompakt, ma drogi serwis, nie najtrwalszego diesla, zwłaszcza jeśli auto eksploatujesz w mieście. Jest dużo ciekawszych aut za te pieniądze. Jeśli polubiłeś Hondę to możesz wziąć:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ponadto zerknij na Mazdę 6 II 2.0, Opla Insignię, a z klasy wyższej: Volvo S80 II, Mercedes C-klasa W204.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Mar 2017, 12:35

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jako kobieta rozmiaru 36, wolałabym suv-a, bo w tych limuzynach czuję się jeszcze mniejsza. Poszukam suva w benzynie. Jakieś ciekawe pomysły?
Jokina1
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 07 1991
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Honda Jazz

11 Mar 2017, 12:42

Jeśli SUV dla kobiety to IMO Honda CR-V, Mazda cx-5
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Mar 2017, 13:56

Taka ciekawostka odnośnie BMW X1, spory babol:

Otóż BMW zapomniało o wytłumieniu maski. Możliwe, że nowsze roczniki w końcu dostały wygłuszenie. Ja już tego tematu nie śledzę, warto poszukać informacji. Jeśli nie to na własny koszt wypadałoby to zrobić dla lepszego komfortu, już w ogóle w przypadku diesla. Samochód marki premium pozbawiony wygłuszenia maski - śmiechu warte.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi quattro - historia napędu
    Dzięki quattro, Audi stało się pionierem stosowania napędu na cztery koła w samochodach osobowych. Początki projektu sięgają zimy 1976/77. Wówczas grupa inżynierów Audi odbywała jazdy testowe w zasypanej śniegiem ...
    Seat Leon III - oszałamiający design
    "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...