BMW x1

11 Mar 2017, 11:20

Witam. Bardzo proszę o radę w kwestii zakupu. Dotychczas jeździłam benzynową hondą, kupioną w salonie jako nową. Nigdy nie miałam z nią żadnych problemów ale syn zrobił prawo jazdy i pora pomyśleć o czymś innym, bardziej prestiżowym. Na Allegro widziałam interesujący mnie ze względu na wyposażenie model x1, ale jest to auto sprowadzone z Francji. Diesel, bo takie jest 80% ofert, benzynę w lepszej wersji trudno trafić. 140 tys na liczniku, 2014 rok, więc może przebieg prawdziwy (jest książka serwisowa). Poczytałam w internecie, że w silnikach diesla 2,0 w tym modelu bywają problemy z rozrządem lub turbiną i stąd proszę o opinie osób bardziej doświadczonych. Podaję linka do strony sprzedawcy, bo takie ogólnie rzecz biorąc auto mnie interesuje (choć nie musi koniecznie być ten konkretny egzemplarz) [link do oferty na Allegro wygasł]
Jokina1
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 07 1991
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Honda Jazz
Paliwo: Benzyna

11 Mar 2017, 12:22

1. Co jest interesującego w wyposażeniu tego X1? Jest to dość uboga wersja wyposażenia, jak na auto premium. Oznacza to później utratę wartości i problemy z odsprzedażą.
2. Chcesz diesla, bo jest mało benzyn na rynku? To też nie jest zbyt mądry wybór. Sam zauważyłeś ile jest problemów z nowoczesnymi dieslami. Nie robisz tras - nie kupuj diesla.
3. Ten konkretny egzemplarz szału nie robi, ubogie wyposażenie, przebieg w miarę realny, cena niska jak na X1, ale z drugiej strony taka wersja nie powinna więcej kosztować. Nie wiadomo jak z bezwypadkowością - auto komisowe, prosto z Francji.

Reasumując - zastanów się czy chcesz małego SUVa, który w środku jest ciaśniejszy niż kompakt, ma drogi serwis, nie najtrwalszego diesla, zwłaszcza jeśli auto eksploatujesz w mieście. Jest dużo ciekawszych aut za te pieniądze. Jeśli polubiłeś Hondę to możesz wziąć:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ponadto zerknij na Mazdę 6 II 2.0, Opla Insignię, a z klasy wyższej: Volvo S80 II, Mercedes C-klasa W204.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Mar 2017, 12:35

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jako kobieta rozmiaru 36, wolałabym suv-a, bo w tych limuzynach czuję się jeszcze mniejsza. Poszukam suva w benzynie. Jakieś ciekawe pomysły?
Jokina1
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 07 1991
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Honda Jazz

11 Mar 2017, 12:42

Jeśli SUV dla kobiety to IMO Honda CR-V, Mazda cx-5
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Mar 2017, 13:56

Taka ciekawostka odnośnie BMW X1, spory babol:

Otóż BMW zapomniało o wytłumieniu maski. Możliwe, że nowsze roczniki w końcu dostały wygłuszenie. Ja już tego tematu nie śledzę, warto poszukać informacji. Jeśli nie to na własny koszt wypadałoby to zrobić dla lepszego komfortu, już w ogóle w przypadku diesla. Samochód marki premium pozbawiony wygłuszenia maski - śmiechu warte.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...
    Toyota 2000GT Convertible
    Trudno znaleźć bardziej stylowego i pożądanego klasyka z Japonii niż Toyota 2000GT. Opływowe nadwozie z długą maską, szprychowe felgi i otwierane światła nadają jej wyjątkowego charakteru. A status pierwszego supersamochodu ...