BMW X6 lub inny suv do 60-70k

22 Maj 2021, 15:49

Coś takiego w dieslu, generacja 2?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ten Lexus IS to rozumiem 2 wersja, tak? 3 to już ceny od 70k widzę.

Powiem może inaczej, długość auta to bez znaczenia dla mnie. Nie chcę na 100% kombi i musi być automat.
Dziwi mnie tylko, że żadnego Audi A4, A5 nie polecił tu nikt. Myślałem, że w tej cenie znajdę bardzo sensowny i zadbany egzemplarz.
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 15:55

AndrzejSlask napisał(a):Powiem może inaczej, długość auta to bez znaczenia dla mnie.

Taaaa, to wsiądź sobie do skody rapid (fabii z doklejonym bagaznikiem) a chwilę później do superba.
A skoro długość nie ma znaczenia tylko "ma być sedan" to nie szukaj mazdy, volvo, lexusa czy czegoś tam innego tylko weź sobie nowego fiata tipo z salonu. 1.4/90 pod maską, korbki w drzwiach no ale sedan

Dziwi mnie tylko, że żadnego Audi A4, A5 nie polecił tu nikt. Myślałem, że w tej cenie znajdę bardzo sensowny i zadbany egzemplarz

Jeśli coś wyjeżdża z fabryki jako śmietnik to po 10 latach dbania nie stanie się perełką
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Maj 2021, 15:58

Spokojnie :) Nie widzę nic złego w tym stwierdzeniu skoro można nauczyć się jeździć wszystkim. Nie umiem w manualu, dlatego chcę automat.

Teraz mam kombi, ale chcę się przesiąść na sedana czy tam suv.
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 16:43

Ale nie pojmujesz różnicy jaka występuje pomiędzy "pozornie podobnymi" autami. Idź sobie dzisiaj/jutro do jakiegoś pobliskiego komisu i sobie popatrz jakie kosmiczne różnice w długości, przestronności wnętrza występują pomiędzy "sedanami". Nie bez powodu tipo kosztuje 50k a bmw 5 250k
Invi
Forumowicz VIP

22 Maj 2021, 18:29

Jechałem takim dużym BMW. Dla mnie sedan to sedan, a że jeden większy, drugi mniej to inna sprawa. Nie rozumiem tylko dlaczego teraz piszesz o tych długościach samochodów. Jak pisałem wcześniej, nie ma to dla mnie znaczenia. Mieszkam na wsi, mam gdzie zaparkować samochód.
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 19:02

Auta przede wszystkim dzielimy na segmenty. Segmenty nie determinują kształtu nadwozia.
Masz segment A, np. vw up
segment b, np. audi a1
segment c, np. audi a3
segment d, np. audi a4
segment e, np. audi a6
segment f, np. audi a8

W nadwoziu sedan występują zarówno auta segmentu b (np. wspomniany już wcześniej peugeot 301) jak i segmentu f (niech będzie to audi a8). Pomiędzy tymi autami jest przepaść. Jeśli chodzi o długość, audi ma 5,17 długości (w longu 5,30) a 301 ma 4,44m, 73! centymetry różnicy, zobacz sobie na miarce ile to jest. 35 centymetrów długości w rozstawie osi = kilkadziesiąt centymetrów dłuższe "wnętrze", 39 centymetrów różnicy w szerokości auta. Wyobrażasz sobie jaka to jest fizycznie różnica w wielkosci auta? Czym teraz jeździsz? Jaka jest różnica w komforcie? Jaka jest różnica w kosztach utrzymania i spalaniu? 301 waży tonę i najmocniejszy dostępny silnik ma 115 koni, a8 waży ponad 2 tony i najsłabszy silnik ma 3 litry pojemności, 286 koni i robi setkę w 5,6 sekundy. Spalanie x2 a koszty utrzymania x10.
Mamy ci polecić zarówno takiego peugeota, który będzie spalał 7/100 i ubezpieczysz go za kilka stów jak i a8 gdzie za komplet opon zapłacisz 5k? W końcu obydwa to sedany
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla WRC (1997–1999)
    Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...

22 Maj 2021, 22:01

Dobrze, rozumiem. Nie przeczytałeś jednak mojego pierwszego posta do końca. Jak kupię samochód na półtora roku i tam będzie komplet opon to na co mam kupować nowe za 5k, skoro objężdżę te co mam, a jak trzeba będzie to kupię wielosezonówki na promocji za 3,5k i tyle.
Audi A8 nie znajdę w tej cenie :)
Chyba, że taki kolos

Jestem kawalerem, mam sporo odłożone. Nie ma tak, że ja 60k wydam i nie będę miał co do garnka włożyć. Dobrze zarabiam. Chcę fajny samochód po prostu. Komputer mam droższy od samochodu teraz.... Cały czas pracuję, weekendy w pracy, święta w też. W moim zawodzie mogę spokojnie 30/31 dni być w pracy. Nie mam czasu na nic, bo jeszcze remont mam w domu. Mam spory bufor pieniędzy, w razie czego mnie stać na naprawę. Jak się samochód zepsuje po tygodniu, czy po 2 to z automatu idzie do ekspertyzy i zwracam się o naprawę w ramach rękojmii.

Po prostu liczyłem, że ktoś podpowie mi, na jakie jednostki zwracać uwagę. Teraz mam już 3 modele na oku, aczkolwiek chyba skupię się na Mazda 6, bo Lexusa to nie ma prawie w ogóle w moich okolicach, a nie mam czasu jechać pół Polski, by oglądać samochód.

Spalanie do 15l/100km dla mnie ok.

Nawet takie Q7 z 400k na liczniku to dla mnie nie problem.

To tutaj tacy jak Ty, jesteście ekspertami i na pewno macie wiedzę jakich jednostek unikać, bo są masakrycznie awaryjnie. Pan Moderator fajnie opisał awaryjność BMW X6, więc to auto odpuściłem sobie.

Mam po prostu manię wielkości i chcę mieć bardzo duży wóz :lol:
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 22:16

Opony były przykladem.

AndrzejSlask napisał(a):Jak się samochód zepsuje po tygodniu, czy po 2 to z automatu idzie do ekspertyzy i zwracam się o naprawę w ramach rękojmii.

A jak w takim audi q7 po pół roku padną wtrsyki, które (nowe) kosztują 6k + robocizna to też będzie super? Ktoś ci za to dopłaci przy sprzedaży za te dwa lata?
BTW powodzenia z rękojmią

AndrzejSlask napisał(a):Chcę fajny samochód po prostu. Komputer mam droższy od samochodu teraz....

A ja mam rower droższy od samochodu i co z tego?
A co do "fajności" to chyba mamy trochę inne podjeścia bo ja raczej audi czy bmw, których na ulicy w opór za fajne nie uważam. A już tym bardziej jeśli olewałbym koszty
Invi
Forumowicz VIP

22 Maj 2021, 22:22

Invi napisał(a):A jak w takim audi q7 po pół roku padną wtrsyki, które (nowe) kosztują 6k + robocizna to też będzie super? Ktoś ci za to dopłaci przy sprzedaży za te dwa lata?

To trudno się mówi. Kupię nowe i dam mechanikowi do zamontowania.
6k to nie kłopot. Jakby tam padł silnik za rok i naprawa 30k to wtedy inna sprawa. Zawsze się traci na sprzedaży auta. Kupiłem pierwsze auto za 12k i niestety trafiłem na bubla i nieuczciwego sprzedawcę. Gdyby nie fakt, że przeprowadziłem się 700km od miejsca zamieszkania to bym poszedł do specjalisty, a tak olałem sprawę. Naprawy 5k mnie wyszły. Byłem zielony jak kupowałem, a potrzebowałem na szybko coś kupić.

Invi napisał(a):BTW powodzenia z rękojmią

Znam 2 przypadki sądowe z rękojmią. Oby dwa zakończone wygraną i to kwoty powyżej 10k. Fakt, trwało to, a ja czasu nie mam, ale wszystko można zdziałać.

Invi napisał(a):A co do "fajności" to chyba mamy trochę inne podjeścia bo ja raczej audi czy bmw, których na ulicy w opór za fajne nie uważam. A już tym bardziej jeśli olewałbym koszty

Każdy ma unny gust, a o tym się nie dyskutuje. Dziewczyny też będziesz wklejał? :D
Mi się akurat ten samochód co wkleiłeś nie podoba zbytnio :) Kazdy ma inne upodobania.
AndrzejSlask
Nowicjusz