Jakie auto kupić do 20 tys. zł niezawodne , wygodne , ekonomiczne

21 Maj 2021, 13:20

Witam chcę kupić auto najlepiej sedan z wygodnym i sporym wnętrzem . Zawsze byłem przekonany tylko do niemieckich aut ( audi ,BMW ) . Miałem a6c5 1.8 t i byłem bardzo zadowolony ale w nowszych autach już tych silników nie montują chyba że Skoda superb I . Mam kilka aut na oku a mianowicie : Skoda superb I 1.8 t , skoda superb II 1.9 TDI 105 km ( słyszałem że to już nie to samo co stare 1.9 TDI.), passat b6 2.0 diesel na cr ( chyba jedyne polecane , pytanie: które miały dpf a które nie? ) , audi a6c6 2.4 b . To auta które znam może są inne warte uwagi słyszałem że np. mondeo nie są złe . Nie ma różnicy dla mnie czy diesel czy benzyna oby auto było niezawodne i nie drogie w utrzymaniu a zarazem oszczędne . Jeżdżę miasto - trasa 50/50.
Pozdrawiam proszę o odpowiedzi z góry dziękuję .
michal213
Nowicjusz

21 Maj 2021, 14:40

michal213 napisał(a):Jeżdżę miasto - trasa 50/50.
A jakie robisz przebiegi roczne lub jednorazowo ile najczęściej przejeżdżasz?
michal213 napisał(a):Nie ma różnicy dla mnie czy diesel czy benzyna oby auto było niezawodne i nie drogie w utrzymaniu a zarazem oszczędne
Rożnica jest duża :) diesel będzie niedrogi w utrzymaniu jak nie będzie problemów sprawiał osprzęt silnika. W samochodach dostępnych w twoim budżecie nie wiem czy jest to osiągalne. Chyba że kupisz sprawdzone TDI bez DPF albo innego prostego diesla HDI. Takiego które cieszą się dobrą opinią. Wtedy jest szansa na to co zakładasz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Maj 2021, 22:55

Rocznie 15-20 tys km po mieście odcinki 10 km , w trasie po 100
michal213
Nowicjusz

22 Maj 2021, 07:56

[url]niezawodne , wygodne , ekonomiczne
[/url]

Obawiam się, że modele którymi rzuciłeś spełniają może tylko jedno z tych wymagań - wygodne

Superb I technicznie wcale nie jest "nowszy" niż a6c5, jest zrobiony na gratach a4b5/passata b5. Przesiadka z a6 na superba nie jest żadnym krokiem w przód.
Swoją drogą jestem bardzo ciekaw w jaki sposób chciałbyś nabyć a6c6 albo superba II do 20k. "nie drogość w utrzymaniu" pozwolę sobie przemilczeć, szczególnie w przypadku a6, które jest jednym z najdroższych w utrzymaniu aut w segmencie (spośród popularnych)
Jedynym autem z wymienionych jakie jesteś w stanie kupić za te 20k jest passat b6 ale przebiegi i stan techniczny będzie jaki będzie

Podsumowując - 20k to za mało, żeby kupić duże, wygodne auto "o generację młodsze" niż a6c5

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Maj 2021, 12:20

Ten jest zbyt daleko ode mnie a co powiesz o tym [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy te silniki i skrzynie automatyczne sa ok ? I nadaje się do zagazowania
michal213
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważajmy na rowerzystów bo to jeszcze nie koniec sezonu
    Wrzesień zaskoczył w tym roku wysokimi temperaturami i wszystko wskazuje na to, że utrzymają się one do końca miesiąca. To dobra informacja dla rowerzystów, dla których oznacza to dłuższy sezon rowerowy. Kierowcy ...
    Ford GT
    Ford GT nie jest oczywiście modelem seryjnym, a egzemplarzem po skrajnych modyfikacjach dokonanych przez Performance Power Racing z Florydy. Specjaliści z tej firmy w konstrukcji pojazdu zastosowali materiał wykorzystywany ...