BMW X6 lub inny suv do 60-70k

21 Maj 2021, 20:30

Cześć Wszystkim.

Szukam samochodu typu SUV, który będzie służył jako codzienne dojazdy do pracy (4km), 2-3 razy w tygodniu na miasto (8-15km), raz na miesiąc w trasę (150km).
Najbardziej odpowiada mi BMW X6 lub X5.
Podejrzewam, że powinienem celować w wersję 6 cylindrową na benzynę.

Samochód ma być użytkowany maksymalnie 2 lata.

Bardzo proszę o porady w zakupie. Pozdrawiam.
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 08:09

AndrzejSlask napisał(a):Najbardziej odpowiada mi BMW X6 lub X5.
Podejrzewam, że powinienem celować w wersję 6 cylindrową na benzynę

Jak potrzebujesz więcej wygody to x5 jak mniej wygody to x6. Opcje silnikowe nie mają znaczenia bo cała różnica to jak mój kolega mówi (fan bmw) będzie drogo albo bardzo drogo.
No i nie patrzeć na cenę tylko na stan bo amator bmw + awaryjność " niemieckiej alfy" optymizmem nie wieje :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Maj 2021, 08:54

Czyli nad dieslem też mogę pomyśleć tak?

Tak, widziałem, że X6 jest 4 osobowe, bo z tyłu ma miejsce tylko na 2 osoby, a nie 3.

W zasadzie to jeżeli ktoś ma do polecenia jakiś inny suv w tej kwocie lub nawet taniej to chętnie go przeglądnę.

A jak z przebiegiem? Jeżeli auto było serwisowane w ASO, ma aktualną książeczkę, a przejechane 250k-350k km to rozumiem, że prędzej nad nim się zastanowić niż na takim ze 150k km i bez żadnych dowodów napraw i konserwacji, tak?
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 09:15

AndrzejSlask napisał(a):Czyli nad dieslem też mogę pomyśleć tak?

Przy ogólnych kosztach utrzymania jakieś czyszczenie dpfu to pryszcz

AndrzejSlask napisał(a):W zasadzie to jeżeli ktoś ma do polecenia jakiś inny suv w tej kwocie lub nawet taniej to chętnie go przeglądnę.

Polecać można dużo ale fajnie byłoby jakbyś podał swoje wymagania. Bo jeśli polecać coś podobnego do x5/x6 to zostają audi/mercedesy i ewentualnie cayenne. Spośród nich możesz losować bo wszędzie będzie drogo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Maj 2021, 09:32

AndrzejSlask napisał(a):Czyli nad dieslem też mogę pomyśleć tak?

Spokojnie.
AndrzejSlask napisał(a):Tak, widziałem, że X6 jest 4 osobowe, bo z tyłu ma miejsce tylko na 2 osoby, a nie 3.

Do tego opada tylna szyba a na max oem kołach dramatycznie kiepska jazda. Mialem okazje sporo jeździć x6 po podlasiu na dużych kołach i dzieciaki nie chciały wracać x6ką bo plejaki im wypadały z rąk :D
AndrzejSlask napisał(a):zasadzie to jeżeli ktoś ma do polecenia jakiś inny suv w tej kwocie lub nawet taniej to chętnie go przeglądnę.

Problem jest taki że jeżeli chodzi o prowadzenie to nic lepszego od tych bmw nie znajdziesz w klasie suv. Może kajen ewentualnie ml/twarog.
AndrzejSlask napisał(a):jak z przebiegiem? Jeżeli auto było serwisowane w ASO, ma aktualną książeczkę, a przejechane 250k-350k km to rozumiem, że prędzej nad nim się zastanowić niż na takim ze 150k km i bez żadnych dowodów napraw i konserwacji, tak?

Nie wiem co mam Ci powiedzieć. Dam Ci przykład x6 3,0d oznaczenie chyba 4,0, kupiona nowa, osobiście ją odbierałem z salonu z kolegą do 100k.km. pochłonęła x2 niż wszystkie inne kolegi auta a kupuje zawsze nowe i ma ich sporo a do tego są to wytrzepane samochody. X6 jako jedynej nie był w stanie serwisować w aso bo usterek było tak dużo że szło zbankrutować. Pierwsza awaria poszło 16k, a potem non stop coś a to urwane koło pasowe, a to klapka kolektora, a to poduchy się zaświecily, a to świece żarowe, a to moduł świec, a to turbiny... nawet zapięcie pasów się zepsuło kiedyś opadla szyba, teraz wycieki oleju i tak ciągle
AndrzejSlask napisał(a):przebiegiem? Jeżeli auto było serwisowane w ASO, ma aktualną książeczkę, a przejechane 250k-350k km to rozumiem, że prędzej nad nim się zastanowić niż na takim ze 150k km i bez żadnych dowodów napraw i konserwacji, tak?

Serwisuje kolegi x6 + kilka nowszych bmw dla mnie ten przebieg jest abstrakcją od strony późniejszych kosztów serwisu.
Osyatnio z kumplem liczylem jego x3 3d 180-240k.km. to przy 23k w naprawy olaliśmy liczenie.

Ogólnie suvy europejskie są fajne do jazdy ale dużo kosztuje jazda nimi.
szybki
Moderator - Tuning

22 Maj 2021, 10:44

Rozumiem.
Nie musi być w zasadzie SUV. Sedan też będzie okej. Chciałbym po prostu pojeździć czymś sensownym przez najbliższe 2 lata.

Moje wymagania:
- spalanie do 15l/100km
- wygodne
- duże, także tylko suv, sedan wchodzą w grę
- tylko automatyczna skrzynia biegów
- nie zależy mi na osiągach, nie zamierzam jeździć jak wariat przy obrotach 8000/min, ale nie chciałbym, by było wolne jak jakiś dostawczak.

Nie wiem co bym mógł jeszcze podać z wymagań.
Z sedan podobają mi się samochody Audi od A4 wzwyż, Q7 też fajna, ale stara bardzo. Z BMW od serii 3 wzwyż. Oczywiście może być nawet Skoda i jak trafi w mój gust to się nad takim zastanowię.

Gdzieś indziej polecili mi Audi A4 w wersji 170km, 1.8 silnik benzyna, coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
AndrzejSlask
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...
    Shooting brake, czyli sportowe kombi
    Określenie shooting brake od dekad wywołuje wiele emocji wśród fanów motoryzacji. W internecie możemy znaleźć mnóstwo wizualizacji prezentujących popularne sportowe samochody w takiej odsłonie. Wielu ...

22 Maj 2021, 12:03

AndrzejSlask napisał(a):Rozumiem.
Nie musi być w zasadzie SUV. Sedan też będzie okej. Chciałbym po prostu pojeździć czymś sensownym przez najbliższe 2 lata.

Moje wymagania:
- spalanie do 15l/100km
- wygodne
- duże, także tylko suv, sedan wchodzą w grę
- tylko automatyczna skrzynia biegów
- nie zależy mi na osiągach, nie zamierzam jeździć jak wariat przy obrotach 8000/min, ale nie chciałbym, by było wolne jak jakiś dostawczak.

Nie wiem co bym mógł jeszcze podać z wymagań.
Z sedan podobają mi się samochody Audi od A4 wzwyż, Q7 też fajna, ale stara bardzo. Z BMW od serii 3 wzwyż. Oczywiście może być nawet Skoda i jak trafi w mój gust to się nad takim zastanowię.

Gdzieś indziej polecili mi Audi A4 w wersji 170km, 1.8 silnik benzyna, coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 4c19fcd99d

Ale Ty na poważnie nigdy nic nie słyszałeś o 1,8 tfsi :ok: :?:
szybki
Moderator - Tuning

22 Maj 2021, 12:22

Nie znam się na autach. Liczyłem na pomoc tutaj :)
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 12:25

Ale to jest 20 sekund w google'u albo kilka minut na prześledzenie innych tematów w tym dziale.
Invi
Forumowicz VIP

22 Maj 2021, 14:20

Poprosiłem o kilka modeli, na których mogę się skupić, bo tak każdy może sobie coś znaleźć w necie i poczytać. Każdy na forum ma inne wymagania i zazwyczaj ludzie szukają aut na dłuższy okres. U mnie to może być tylko 1,5 roku. Nie umiem tego teraz określić.

Mazda 6 III wersja widzę, że jest tu bardzo chwalona

BMW Seria 5 528i bardzo mi się podoba

Seria 7

Z SUV polecacie Mazda CX5. Akurat z mojej miejscowości sprzedaje
lub
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 14:33

AndrzejSlask napisał(a):Czy dobrze strzeliłem?

Niestety kiepsko i to bardzo. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

22 Maj 2021, 14:34

We wszystkich modelach? Edytowałem posta :) Dodałem SUV Mazdę.

A ta Mazda 6?

Odradzacie tu silnik diesla, a tu jest benzyna.
Ostatnio edytowany przez AndrzejSlask, 22 Maj 2021, 14:36, edytowano w sumie 1 raz
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 14:36

Chcesz mieć spokój serwisowy to odpuść BMW z takich roczników, kazdy model.
Mazda 6 spoko ale raczej z benzyniakiem pod maską.
Chodzi raczej o to, że wyjechałeś najpierw z x5 i x6, teraz 5er i 7er i można z tego wywnioskować, że koszty utrzymania nie mają dla ciebie żadnego znaczenia a z drugiej strony 60-70k na zakup pozwala przypuszczać, że nie nazywasz się daniel obajtek. Po prostu dajesz przykłady aut (wieksze modele bmw), które kosztami utrzymania są zabójcze dla ogromnej większości obywateli tego kraju nawet gdyby je za darmo dostali
Invi
Forumowicz VIP

22 Maj 2021, 14:38

Rozumiem Cię teraz.

Czyli Mazda 6 wersja III z benzyną byłaby git. A coś jeszcze z suv/sedan możecie polecić, za czym mogę się rozglądać i powrzucać interesujące oferty, które znajdę na otomoto.
AndrzejSlask
Nowicjusz

22 Maj 2021, 14:43

Sedan to szerokie pojęcie. Sedanem jest zarówno peugeot 301 jak i Mercedes S a różnica długości to pewnie jakieś 80 cm
Grzebiąc wśród segmentu D (czyli odpowiedniki mazdy 6) zwrocilbym uwagę na volvo s60 i lexusa is
Invi
Forumowicz VIP