BMW Z3 - Dobry dla początkującego?

03 Lut 2013, 11:38

Witam serdecznie wszystkich na forum, gdyż jestem tu nowy.
Mój problem dotyczy wymarzonego od dzieciństwa auta - BMW Z3. Od długich już lat sumiennie na niego oszczędzam, a przeglądając dostępne w różnych serwisach oferty - jest dla mnie prawie osiągalny.
Niedługo zrobię prawo jazdy, i myślę już o swoich czterech kółkach. Czy ten samochód, pod względem technicznym czy jakimkolwiek innym może sprawić jakieś problemy początkującemu kierowcy?
Od razu mówię, że ja sam raczej tu nie będę problemem - jako uczestnik ruchu drogowego zawsze byłem ostrożny i miałem na uwadze bezpieczeństwo swoje i innych uczestników. Na ten model zwróciłem uwagę też nie po to, aby szaleć po drogach i szpanować, ale, jak już wspominałem - z sympatii do modelu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Akordeon
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Lut 2013, 11:50

nie wiem na jaka wersje cie stac, jesli na 118km to wiedz ze to nie jedzie, poza tym z racji ze to egzotyczny samochod o czesci bedzie trudno, a jak znajdziesz beda okrutnie drogie
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

03 Lut 2013, 11:57

Po co się wypowiadasz na tematy na które nie masz pojęcia?
Blacharskie może i tak ale mechanicznie to auto jest po prostu starym BMW e36.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2013, 12:06

to chyba mowisz o silniku 2.0 150km a ja pisalem o 1.9 118km, to ze ma silnik 2.0 z e36 i zawieszenie z e30 nie czyni go tanim samochodem do eksplotacji zwlaszcza jesli ma byc to pierwszy samochod, zastanow sie
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Lut 2013, 12:11

1.9 to silnik z E46.
Skoro ma silnik i zawieszenie z bardzo popularnego modelu to podstawowe części eksploatacyjne nie powalają ceną i są łatwo dostępne.
Jakby to było BMW 8 to ok ale to zwykłe Z3, sytuacja analogiczna jak z MB SLK.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2013, 12:22

nie wiem czy pamietasz ale to jego pierwszy samochod i to jest bmw, zreszta Akordeon, ile chcesz przeznaczyc na zakup z3?
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...

03 Lut 2013, 12:41

Po co ten jad? Wystarczy wejść na Allegro i sprawdzić ceny części. Poza tym według mnie samochód, który niewiele waży i ma napęd na tył, może być ciężki do opanowania.
Musisz też zdawać sobie sprawę, że to wyjątkowo niepraktyczne auto. Ładne i na pewno przynoszące wiele przyjemności z jazdy, ale bardzo niepraktyczne.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

06 Lut 2013, 12:09

Jeśli piszesz o nim "wymarzony" to chyba ciężko Cie będzie namówić do zmiany zdania :)
Ja bym chyba wolał wziąć zamiast tego jakaś fajną, zadbaną jedynkę, np bmw 118d 143KM. To auto wbrew pozorom też daje na trasie radę i to bardzo. Wrażenia z jazdy są świetne. Do tego ekonomiczne spalanie.
sandomingo
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lut 2013, 20:55

Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, nie mniej jednak proszę forumowiczów o więcej opinii :)
Faktycznie, jestem raczej przekonany do tego samochodu, dużo nad nim myślałem, bo wolę być pewnym zakupu, ale nadal szukam więcej argumentów za i przeciw, być może decydujących.
Co do części to, że tak zapytam - czy nie ma ryzyka, że te z innych, ale podobnych modeli mogą wywołać dziwne zachowania samochodu, albo nawet usterki?
Wiem, że jest niepraktyczny, ale raczej nie przewiduję w najbliższym czasie (mam tu na myśli perspektywę co najmniej kilku lat) używania pojazdu do bardziej złożonych celów - tylko załatwianie spraw w rodzinnej miejscowości i okolicach. A przy okazji chciałbym spełnić swoje marzenia :mrgreen:
Akordeon
Obserwowany

Auto: Nie mam