BMW E39 czy E46? Za max 15 000zł?

21 Lut 2013, 18:45

Witam wszystkich.
Chciałem zmienić samochód na jeden z powyższych modeli, tj. BMW E39 lub BMW E46. Z informacji dotychczas przeze mnie posiadanych wynika, że E39 to wyższy komfort, ale też wyższe koszty utrzymania, natomiast E46 to jednak trochę nowszy model i tańszy serwis.
Który model wybralibyście na moim miejscu? Mam prawie dwa metry wzrostu, więc generalnie rozsądek kieruje mnie ku E39, bo ma więcej przestrzeni wewnętrznej. Nie chcę kombi, interesuje mnie wyłącznie model w sedanie..
Jaki silnik w przypadku obu modeli byłby najlepszy? Bądź co bądź E39 to ciężki samochód. Znajomy ma 2.0 w dieslu i twierdzi że choć tyłka moc nie urywa to da radę to jeździć. Pytanie czy jest sens kupować piątą serie z taką skromną pojemnością, czy może lepiej kupić 2.5 lub 2.8 w benzynie i do tego gaz założyć?
Co w przypadku e46? Widziałem, że najwięcej modeli w moim przedziale cenowym to 318i - czyli słaba benzyna 118 koni, która zupełnie mnie nie ciągnie, bo silnik to nawet nie jest R6, albo ewentualnie 320D 136km.
Na korzyść e39 wpływa dużo bogatsze wyposażenie w stosunku do e46. W e39 korbki z tyłu to abstrakcja, a w e46 dość często spotykana sprawa. Wiadomo- wszystko kwestią ceny.

Jakie macie sugestie odnośnie tych samochodów, czym się kierować przy zakupie, co wybrać i tak właściwie - czy jest sens szukać zadbanego modelu BMW E39 lub E46 w cenie do 15 000zł?
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam. :ok:
visqn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: BMW
Silnik: 320D 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Lut 2013, 21:54

Ja jestem posiadaczem e46 i powiem ci ze miejsca w nim nie ma za wiele a nie jestem wyskoki.
Jezeli chodzi o wyglad to moim zdaniem e46 jest duzo ładnijsza niz e39 ale to kwestia gustu.
A jezeli chodzi o twoj budzet to pewnie wiele uzytkownikow forum powie ci ze za ta cene nigdy nie znajdziesz zadbanego samochodu i takie tam, zreszta mi pare miesiecy temu tez ta mowili a prawda jest tak ze jak bedziesz cierpliwy to najdziesz to co cie interesuje. Ja sam znalazlem zadbana za 14 000 zł i to z calkiem dobrym wyposazeniem ale trzeba dobrze szukac i lepiej kupic od prywatnej osoby troche brudny samochod niz wypicowany z komisu.
sokol121
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 07 2009

22 Lut 2013, 00:22

Witam nie bój się E39 tylko poszukaj sobie 3.0d miałem takiego kupiłem z przebiegiem 285 tyś km sprzedałem jak miał 360 tyś km....
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

22 Lut 2013, 00:31

sokol121 napisał(a):Jezeli chodzi o wyglad to moim zdaniem e46 jest duzo ładnijsza niz e39 ale to kwestia gustu.
A jezeli chodzi o twoj budzet to pewnie wiele uzytkownikow forum powie ci ze za ta cene nigdy nie znajdziesz zadbanego samochodu i takie tam, zreszta mi pare miesiecy temu tez ta mowili a prawda jest tak ze jak bedziesz cierpliwy to najdziesz to co cie interesuje. Ja sam znalazlem zadbana za 14 000 zł i to z calkiem dobrym wyposazeniem ale trzeba dobrze szukac i lepiej kupic od prywatnej osoby troche brudny samochod niz wypicowany z komisu.

Dla mnie oba modele są bardzo ładne. Fakt faktem uważam, że e46 jest bardziej sportowy i młodzieżowy, natomiast e39 to model bardziej spokojny, dostojny i elegancki, dla kogoś starszego - mimo to widziałbym się również w nim. Pewnie też byłbym skłonny kupić przede wszystkim e46, jednak tak jak pisałem wyżej ważny jest dla mnie stan techniczny samochodu, ale również jego wyposażenie. Uważam że BMW które ma korbki w tylnych drzwiach to trochę lipna opcja. Dobrze doposażone e46 trochę kosztuje, natomiast e39 jako starszy model jest dużo tańszy w zakupie w stosunku cena/wyposażenie. Dlatego biorę go pod uwagę. Widziałem sporo e46 na allegro w śmiesznych cenach i za 15k to teoretycznie mam spory wybór, ale trochę zastanawiający jest fakt, że aukcja ma 5000 wyświetleń - i niech z tego chociaż 20 osób pojechało auto obejrzeć - to dlaczego nikt nie kupił skoro wszystko było jak na zdjęciach i opisie? To muszą być jakieś wałki. Niemniej Twój post mnie lekko pocieszył, że jest szansa na znalezienie czegoś wartego uwagi.

kris7777 napisał(a):Witam nie bój się E39 tylko poszukaj sobie 3.0d miałem takiego kupiłem z przebiegiem 285 tyś km sprzedałem jak miał 360 tyś km....

Rozważałem tą opcje, jednak jest to chyba najbardziej rozchwytywany diesel w e39 dlatego myślę że ciężko go będzie kupić za te pieniądze w dobrym stanie. No, ale to moja opinia. No i pytanie czy nie zjedzą mnie koszty utrzymania tak dużego diesla? Na pewno też lubi zjeść trochę diesla po mieście, no i koszta ewentualnych napraw też na bank spore. A tak benzyna plus gaz wydawało mi się rozsądnym połączeniem.
visqn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: BMW
Silnik: 320D 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2013, 22:23

Sam rozglądam się za E46. Budżet trochę większy, bo 18tyś. Wymaganie średnie: Kombi, 328 lub 325, rok od 98, 4xel szyby, aut klima, multifunkcja, sportsize, w dobrym stanie. Z tego co zobaczyłem to kombi chyba da się znaleźć w dobrym stanie w tych pieniądzach, jednak za bardzo nie ma w czym wybierać, znacznie mniej ich jest niż w innych nadwoziach. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001