BMW za 10 tysięcy

31 Sty 2019, 12:41

Witam, planuję zakup auta bo przyszła pora na zmianę. Podoba mi się BMW e46 (wygląd zewnętrzny i środek), jednak są to w pewnym sensie specyficzne auta więc mam kilka pytań.
Po pierwsze, jak to jest z napędem na tył - jest niebezpiecznie czy nie? Jedni mówią że to jedyny właściwy napęd, inni że najmniejszy błąd i mamy problem. Szczególnie chodzi mi o zimę, co prawda nie planuję szaleństw i celowałbym w coś ze słabszych silników ale jednak chyba jest coś na rzeczy skoro są takie opinie. A nie chciałbym jeździć cały czas z obawami.
Druga sprawa to mam zaplanowane na auto 10 tysięcy złotych i odłożone 2,5 tysiąca na koszty startowe. Chciałbym coś benzyna + lpg lub samemu załozyć gaz jeśli cena byłaby odpowiednia. Znajdę e46 godne uwagi czy nie ten budżet?
Jak to jest z kosztami utrzymania? Wszyscy mówią że drogo, a jak popatrzyłem na ceny części to niewiele się to różni od np audi..
Swixz
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
Auto: Primera P11
Silnik: 1.6 B
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Sty 2019, 15:51

Tak, do 10 tysięcy znajdziesz obiecujące E46, ale łatwo nie będzie (dużo szrotów na rynku).
Ceny części do jakiego Audi porównywałeś? Jeśli A4 to tak, powinny być podobne. Pamiętaj tylko, że auta premium nie lubią tanich zamienników np.wszelkiego rodzaju czujniki lepiej wstawić oryginał, gdyż zamienniki mogą działać niepoprawnie. Tak samo części do zawieszenia - wstawisz najtańszy zamiennik i po 10 tys.km masz zawieszenie do remontu.
Co do silników to ja bym celował w 2.0 R6 - dużo pali i ma średnie osiągi, ale ma przynajmniej fajny dźwięk. Ty pewnie celujesz w R4 - koszty niższe, ale przyjemność z jazdy znikoma.
Co do tylnego napędu to elektronika działa dobrze w tym aucie i póki nie robisz nic głupiego to jest ok. Na zimę wiadomo, że trzeba wrzucić nowe opony minimum ze średniej półki a nie jakiegoś chinola lub kilkuletnią używkę.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
    Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...
    Mercedes Sprinter w wersjach NGT i LGT receptą na kryzys
    Pomimo że branża samochodowa ogłosiła jakiś czas temu koniec kryzysu, on jednak znowu powraca. Dla sektora transportowego oznacza to ponowne pogorszenie warunków działania: wzrost cen paliw, zmniejszenie zamówień. ...