Bohater narodowy

19 Kwi 2010, 12:01

W związku z dyskusją jaka wywiązała się na tym forum, a została bezlitośnie zamknięta w związku z wydarzeniem narodowym jakim była tragedia w Smoleńsku, chciałbym podzielić się taką znalezioną w sieci informacją:
http://pokazywarka.pl/1i5k9p/

Co Wy o tym sądzicie? Prezydent Kaczyński, który przed 10 kwietnia był w mediach opluwany i nielubiany, po swojej śmierci został wyniesiony na ołtarze. Nagle dorównał Piłsudskiemu i królom Polski.
Kolejka aby oddać hołd Prezydentowi w Pałacu Prezydenckim była zaskakująco długa. Trzeba było czekać po kilkanaście godzin. W Krakowie spodziewano się tłumów, przynajmniej pół miliona ludzi. Nie było tak źle, bo pojawiło się ok. 150 tys.
Na pogrzeb zapowiedzieli się wszyscy najważniejsi dostojnicy na świecie. Prezydenci Obama i Miedwiediew, Sarkozy, Berlussconi, król Hiszpanii i książe WB, kanclerz Niemiec. Ostatecznie z powodu wybuchu wulkanu z ważniejszych osobistości dotarł tylko prezydent Rosji, co mnie utwierdza w przekonaniu, że kto jak kto, ale Ruscy mają jaja i nie straszne sa im jakieś tam chmury. Jak trzeba to rozgonią i polecą.

Czy uważacie, że my Polacy (jako naród) potrzebujemy ciągłej martyrologii?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

19 Kwi 2010, 17:13

Właściwie nie wiem co Lech Kaczyński zrobił dla Polski.I z skąd takie poruszenie narodu.Moim zdaniem nic nie zrobił i powiem więcej nawet zaszkodził.Przykładem może być rurociąg północny który skutecznie Bałtykiem omija Polskę (a przecież lądem taniej i wygodniej a jednak nie chcą w tym udziału polski).Jeszcze trochę poczekajmy a w Polsce będzie taka sama sytuacja jak w Grecji. Ale wracając do katastrofy. Polsat,Tvn,Tvp i inni ..... tylko Lech Kaczyński i Lech i Lech na okrągło to samo. Sprawiło to ,że wielka tragedia rodzin została zamieniona na wielką sensację medialną i polityczną.W tym całym zapatrzeniu w jedną osobę zapomniano o innych osobach które zginęły a przecież ich śmierć tak samo bolała ich rodziny. "Ziemia niech mu lekką będzie" ale nie rozumiem takiego zachwycania się osobą zmarłego prezydenta.
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań
0

19 Kwi 2010, 19:33

Media jak to media jak żył to można było się nabijać wyzywać itd. a teraz już nie wypada to musieli coś wykreować i nadają 24h ciągle o tym samym teraz kreują Kaczyńskiego co to on nie był i co to on nie zrobił a był tylko marionetką w rękach swojego brata brat powiedział wetuj ustawę to on od razu weto. Szczerze mogę przyznać, że nie interesuje się polityką bo uważam, że szkoda nerwów. No i jeszcze to, że leży na wawelu przy królach to już całkiem porażka jak dla mnie powinni go pochować normalnie w Warszawie bo moim zdaniem nie zasłużył sobie na miejsce przy Piłsudskim dodam więcej w ogóle nie zasłużył na miejsce na Wawelu. Jak by umarł z powodu jakiejś choroby to pewnie nikomu by nawet przez myśl nie przeszło żeby pochować go na Wawelu przy królach.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
0

19 Kwi 2010, 19:56

Ale mi się z was chce śmiać, co wam to teraz da mówienie czy był bohaterem czy nie , teraz to już nie zmienicie już został pochowany na wawelu . A po za tym czy był bohaterem czy nie to będzie osądzać BÓG
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
0

19 Kwi 2010, 20:04

Mam taką zasadę:o nieobecnych nie mowi sie wcale a o umarłych tym bardziej a
jeszcze zle....Czy nasze wypowiedzi cos zmienią w tej materii... :?: :?:
Jestem pewny ze nie.Kwestia krotkiego czasu i wszystko wróci do"normy"-polskiej
normy... :!: :!: Myślę ze nie nam oceniać jego postępowanie i czyny.Nie upodobniajmy się do nich.Przyjdzie na to czas i niech historia oceni jego czyny i
dokonania.W jednym jednak muszę się zgodzić z Kol.PrezesArtek-tym co spoczywają
na Wawelu nie dorastal nawet do pięt... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
0

19 Kwi 2010, 20:13

Migi60 napisał(a):Mam taką zasadę:o nieobecnych nie mowi sie wcale a o umarłych tym bardziej a
jeszcze zle....Czy nasze wypowiedzi cos zmienią w tej materii... :?: :?:

100% racja :!: I jeszcze jedno jeśli chcecie osądzać kogoś to popatrzcie się pierwsze na siebie jakimi jesteś ludźmi i co w żuciu osiągnęliście :!: :!: :!:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

19 Kwi 2010, 21:34

samurajsj700 napisał(a):Ale mi się z was chce śmiać, co wam to teraz da mówienie czy był bohaterem czy nie , teraz to już nie zmienicie już został pochowany na wawelu

Ty myślisz, że historia zweryfikuje, czy Kaczyński był bohaterem, a ta "historia" to niby kto? Ufoludki, Niemcy, Amerykanie? Tą historię tworzymy MY i to MY jako społeczeństwo decydujemy czy coś było dobre, czy złe.
Skąd w Was taka chęć to zamykania ludziom ust?
Skoro Wawel jest dziedzictwem narodowym to mam prawo oceniać czy to dobrze, że ktoś tam leży czy nie. Z Twojego punktu widzenia nie powinieneś oceniać samochodów, bo co to da, że napiszesz, że jakieś auto jest słabe? Ono już jest i nie masz na to wpływu jakie jest, więc po co to oceniać?

samurajsj700 napisał(a):A po za tym czy był bohaterem czy nie to będzie osądzać BÓG

Ta... na pewno... . To niech da znać i mi SMSa wyśle, jak zdecyduje o tym bohaterstwie, bo dobrze byłoby wiedzieć. :roll:

Migi60 napisał(a):Myślę ze nie nam oceniać jego postępowanie i czyny.
Migi60 napisał(a):W jednym jednak muszę się zgodzić z Kol.PrezesArtek-tym co spoczywają
na Wawelu nie dorastal nawet do pięt...

Ja tu widzę hipokryzję.
Z jednej strony piszesz, żeby nie oceniać jego czynów, a z drugiej strony oceniasz te czyny i piszesz, że były zbyt słabe... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

19 Kwi 2010, 21:39

Dishman, szczerze powiedziawszy głupio robisz ale to już nie moja sprawa
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

19 Kwi 2010, 22:41

Dajcie już może z tym spokój bo mi sie już rzygać chce tym wszystkim za przeproszeniem.Ostatnio sie dowiedziałem ze jak Kaczyński gdzieś leciał samolotem to pilot mu uratował życie bo wylądował na innym lotnisku spokojnie i bezpiecznie a gdyby wylądował na wskazanym lotnisku to samolot by sie rozbił a na drugi dzień wiecie co sie stało?!Kaczyński zwolnił tego pilota więc szczerze mówiąc Kaczyński był dla mnie nikim i praktycznie nic nie zrobił dla naszego narodu i ja również zgadzam sie z kolegą PrezesArtek że spoczywając na Wawelu nie dorastał tam całej reszcie nawet do pięt.Takie jest moje zdanie na ten temat.Najbardziej w tym wszystkim to żal tych generałów i wojskowych a jeden z nich pochodził nawet z mojego rodzimego Jaworzna.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

20 Kwi 2010, 00:07

Myślę że to nie czas i miejsce na takie dyskusje i zamykam temat. Ostatnio podobne tematy wzbudziły wiele kontrowersji dlatego proponuje przejść do motoryzacji :)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi