Bora - jakie amortyzatory wybrać?

30 Maj 2019, 19:01

Witam
Przyszedł czas na regenerację McPhersona w mojej Borze 1.4. Nie wiem jakie wybrać. Moze przedstawie propozycje:
Amortyzatory TRW, SACHS, MONROE, KYB, BILSTEIN
Sprężyny: KYB, LESJOFORS,
osłony KYB,
poduszki LEMFORDER
Tu moje pytanie, co sądzicie o amortyzatorach tych firm? Chciałbym wiedzieć co myślicie o amortyzatorach TRW? JGM215T model.
Czy one by współgrały ze sprężynami KYB? Czy raczej jak zakładać to Amory i sprężyny tej samej firmy?
No i czy gaz czy olej?
Proszę o pomoc
damianw123
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Bora
Silnik: 1.4 16v 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

31 Maj 2019, 08:44

Ja mam założony komplet KYB i powiem Ci szczerze że jestem zadowolony. Cena w sumie średnia a jakość wystarczająca. Moim zdaniem jak już kupujesz to warto wszystko znaleźć u jednego sprzedawcy i spróbować wytargować większy rabat :)
damianw123 napisał(a):Czy one by współgrały ze sprężynami KYB? Czy raczej jak zakładać to Amory i sprężyny tej samej firmy?
Muszą współgrać niezależnie od firmy jaką wybierzesz. One dedykowane są do danego modelu pod daną część i tak muszą zostać wykonane żeby pasowały.
damianw123 napisał(a):No i czy gaz czy olej?
To już zależy od twoich upodobań, gazowo-olejowe będą trochę sztywniejsze i ja zawsze takie wybieram, a olejowe bardziej miękkie. Jakie są różnice? Olejowe są cięższe i mają stałą tzw. linie tłumienia i w przypadku awarii wolniej tracą swoje właściwości tłumienia. W przypadku olejowo-gazowch taki amortyzator szybciej reaguje na wszelkie nierówności, są sztywniejsze i droższe w zakupie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Maj 2019, 11:49

Zgadzam się z Cichy77 załóż sobie zestaw KYB w koncu taka Bora nie jest jakimś wymagającym autem więc nie ma sensu przepłacać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Maj 2019, 20:37

Owszem, nie jest wymagająca. Jednak nadal nie wiem, co z tymi od TRW?
Bo jest trochę cenowa różnica
damianw123
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Bora
Silnik: 1.4 16v 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Wyższy poziom bezpieczeństwa - Dacia Duster
    Duster jest wyposażony w szereg systemów, które przyczyniają się do lepszej ochrony pasażerów. Samochód ma wzmocnioną konstrukcję: nowe podłużnice o większej grubości (+0,2 mm) wykonane ze stali ...