Brak ciągłości ubezpieczenia i co teraz??

02 Sty 2013, 19:28

Witam,
2 lata temu, dostałem pierwszy samochód (od ciotki ) pierwszy rok ubezpieczenia miałem "gratis". Gdy ubezpieczenie się skończyło akurat wyjeżdżałem za granice na dłuższy. Znajomy "dobrze" poinformowany taksówkarz powiedział mi bym wymówił ubezpieczenie w PZU i jak sobie wrócę do polski to znowu ubezpieczę. No i teraz obudziłem się z ręką w nocniku. Okazało jak wiadomo, że samochód nawet nie używany musi być ubezpieczony. 12 stycznia minie rok od końca poprzedniego ubezpieczenia. Samochód to stare Twingo z 94 roku. Chciał bym go raczej zezłomować bo dostane za niego około 500zł a za sprzedaż niewiele więcej i nie wiadomo kiedy się sprzeda. No i moje pytanie jak to teraz mam załatwić? Muszę opłacić ubezpieczenie wstecz i wtedy zezłomować, czy zezłomować nie ubezpieczając wstecz. Albo coś innego mam zrobić?
A i jeszcze jedno byłem ubezpieczony wcześniej w PZU i teraz jak bym chciał zapłacić ubezpieczenie wstecz to muszę w PZU czy mogę w innych firmach? Ubezpieczenie wymówiłem przed końcem trwania poprzedniego.
antraxcdt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 1987
Auto: Renault Twingo

02 Sty 2013, 20:17

nie wyrejestrujesz auta jeśli nie jest ubezpieczone, a ubezpieczenie naliczy się do momentu wyrejestrowania (nie złomowania) auta, ciesz się że jeszcze się nikt nie połapał że jest auto bez OC, nie taniusio to wychodzi
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Sty 2013, 21:06

tak właśnie myślałem.
A powiedzcie mi wyrejestrować mogę jedynie dając zaświadczenie o zezłomowaniu ??
antraxcdt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 1987
Auto: Renault Twingo

02 Sty 2013, 22:37

tak

co to za idiotyzm że 20znaków minimum w odpowiedzi musi być??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Sty 2013, 20:29

Ustawa OWU ubezpieczenia komunikacujnego OC mówi tak w tym zkresie :

§ 7. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu, nie później niż na jeden dzień przed upływem dwunastomiesięcznego okresu, na który umowa ubezpieczenia OC została zawarta, nie powiadomi pisemnie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, przyjmuje się, że została zawarta kolejna umowa na okres następnych 12 miesięcy.
2. Pomimo braku pisemnego powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, zawarcie kolejnej umowy nie następuje, jeżeli nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy.
3. W przypadku określonym w ust. 2 odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń kończy się z upływem 12 miesięcy, za które przypadała niezapłacona w całości składka.

A więc teraz są ważne daty, ponieważ jeżeli te dwa lata temu to było 5 stycznia 2011 roku i miałeś ubezpiecznie do 4 stycznia 2012 roku ( to o którym pisałeś gratis ) i później było to ubezpieczenie, za które nie zapłaciłeś, czyli od 5 stycznia 2012 do 4 stycznia 2013, to jeżeli za nie zapłacisz, to wszystko będzie ok ( zgodnie z pkt 1 tego paragrafu ) I to musisz zapłacić w PZU, ponieważ umowy nie wypowiedziałeś, a więc przeszła ona automatycznie na kolejny rok. I jak zapłacisz, to umowa będzie ważna. U tego samego ubezpieczyciela oczywiście. Problem może byc obecne ubezpieczenie, bo jeżeli minie 5 stycznia, a ty nie zapłaciłeś tej zaległej składki albo samochodu nie ubezpieczysz, to będziesz już bez OC ( zgodnie z pkt 3 tego paragrafu ). I wówczas zapłacisz karę. Natomiast jakbyś zapłacił przed upływem tych 12 miesięcy, czyli najpóźniej 5 stycznia 2013 to sytuacja analogicznie się powtarza - za okres, za który nie zapłaciłeś wcześniej zapłaciłeś teraz i znowu umowa automatycznie si.ę przedłuża i ubezpieczenie jest i musisz je tylko zapłacić. Ale jak tego nie zrobiłeś, to już jest problem. Wówczas najlepiej iść do PZU i zapłacić za tamten okres i za ten. I wtedy będziesz mógł wyrejestrować auto ( zezłomować ). Tyle tylko, że będzie kilka dni bez OC i tu już może się doczepić do twojego konta bankowego UFG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000