Brak ciągłości ubezpieczenia

16 Kwi 2014, 17:26

Witam
Zezłomowałem auto z dniem 16.04.2014 (dzisiaj) ubezpieczenie zakończyło się 14.04.2014 mam zamiar jutro kontynuować ubezpieczenie żebym mógł wyrejestrować samochód .Czy grozi mi kara za brak ubezpieczenia za 3 dni ?
Jabol
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Kwi 2014, 09:38

Oczywiście, że tak - kara jest za każdy dzień bez ubezpieczenia. O ich wysokosci możesz poczytać na stronie Funduszu Gwarancyjnego.
Ale nie wszystko stracone - jak auto było twoją własnością od poprzedniej polisy ( nie jest to polisa po poprzednim właścicielu, czyli auto nie jest kupine w okresie ostatniego okresu ubezpieczeniowego ), to ubezpieczenie przechodzi automatycznie na kolejny okres ubezpieczeniowy, jeżeli tego ubezpieczenia wcześniej nie wypowiedziałeś. A więc idąc dziś do ubezpieczyciela okres nowego ubezpieczenia będzie od 17 kwietnia 2014 do 16 kwietnia 2015.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Maj 2014, 16:47

Witam, mam OC w ratach na 4 raty. I 1 rata kończy mi się 4 czerwca to muszę koniecznie zapłacić tą 2 ratę przed 4 czerwca czy mogę zapłacić i 10 czerwca?
PiotrMSC
Początkujący

Miejscowość: Lublin

17 Maj 2014, 10:50

Przeczytaj umowę ubezpieczenia i wszystko będziesz wiedział. Jak nie ma nic na ten temat napisane w umowie, to napewno pisze tam, że pozostałe warunki obowiązują jak przewiduje ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2014, 14:18

lepiej płacić regularnie, sam się o tym przekonałem.
motii
Nowicjusz

Auto: Mercedes 250

07 Lis 2014, 16:17

W jaki sposób UFG weryfikuje przesłane potwierdzenie zawarcia OC w odpowiedzi na wezwanie zapłaty kary? Czy wystarczy im tylko wysłana kopia dokumentu, czy może sprawdzają gdzieś czy to ubezpieczenie faktycznie było ważne?
borys1987
Obserwowany

Auto: Renault Laguna I phII
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...
    Lexus RX 450h - duży luksusowy SUV
    RX 450h to duży luksusowy SUV o długości 4,89 m z napędem hybrydowym o mocy 313 KM, który przyspiesza do setki w 7,7 s. Zużycie paliwa wg WLTP wynosi od 7,6 l/100 KM. Testerzy Consumer Reports uzyskali średni wynik ...

09 Lis 2014, 19:02

Ja dość często sprawdzam, czy ubezpieczeniu samochodu jest ważne. Nie chcę mieć żadnych nieprzyjemności. Zachęcam do tego także moją narzeczoną.
gossom
Obserwowany

Auto: Nie mam