Zawarcie umowy (polisy) i opłata składki

29 Lis 2014, 18:55

Kupiłem auto z pewnej firmy która zawarła umowę OC na rok, jednakże składka została opłacona tylko na pierwszy miesiąc. Jej termin (opłaty) minął 25 listopada. A to auto chcę sprzedać. Więc jak wygląda sprawa z opłaceniem kolejnego okresu? Czy jeżdżąc autem z aktualną zawartą umową OC ale nieopłaconą już składką grozi mi kara w razie kontroli policji lub kolizji?
Powyższym pytaniem również dążę do tego czy mogę uniknąć kosztów za kolejny okres OC gdy auto chcę już sprzedać czy niezwłocznie muszę to zapłacić?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

29 Lis 2014, 20:57

Po zakupie samochodu możesz umowę wypowiedzieć w każdej chwili ( ale samochód nie może być ani jednego dnia bez OC ) lub pozostać przy ubezpieczeniu po poprzedniku. Jak wybierasz to drugie, to musisz zrobić rekalkulację składki. Sprzedaż samochodu zgłaszasz ubezpieczycielowi ( jest to obowiązek jak dobrze pamiętam ) a ubezpieczyciel zwraca ci pieniądze za niewykorzystany okres. Więc czym prędzej ( masz na to jak się nie mylę 14 dni od daty zakupu samochodu ) idz do ubezpieczyciela, bo teraz nawet jakbyś umowę wypowiedział i zawarł ją u innego ubezpieczyciela, to musisz zapłacić składkę za okres, w którym samochód był ubezpieczony.
Nieopłacenie raty nie powoduje wygaśnięcia umowy. Ale powoduje, że umowa nie przechodzi automatycznie na kolejny okres. Tak samo jest, jak się samochód kupi od kogoś i przejmie się jego polisę - po zakończeniu umowy nie przechodzi ona automatycznie na kolejny okres.
najwazniejsze-zmiany-w-ubezpieczeniach-oc-vt66063.htm
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lis 2014, 21:24

Ok, dzięki za info. W poniedziałek będę działał w tej sprawie.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GR Yaris – sportowy hot hatch i rajdówka w jednym
    GR Yaris to pojazd zarówno dla fanów sportowych samochodów, jak i amatorów rajdowej rywalizacji. Nowy hot hatch jest samochodem drogowym, ale pokrewieństwo z Yarisem WRC zaowocowało taką konfiguracją, ...
    VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...