Brak dowodu opłacenia OC - właściciel twierdzi, że zgubił.

30 Sie 2010, 19:16

Kupiłam dziś samochód. Jestem na siebie wściekła bo nie dopatrzyłam się istotnego błędu.
Sprzedawca poinformował mnie przy wcześniejszych rozmowach, że przegląd i ubezpieczenie oc ma do listopada. Przy zakupie dał mi wszystkie dokumenty łącznie z polisami oc. To fakt - zawierzyłam mu i nie sprawdziłam dokładnie kwitka OC. Dodam, że właściciel nim stale jeździł więc nie miałam powodu sądzić, że mnie oszukuje. Dopiero w domu okazało się, że kwitek zawiera ubezpieczenie do lipca br. Czyli mam niezarejestrowane auto z nieważnym OC.
Dzwoniłam do pana. Oczywiście był zaskoczony, mówi, że pewnie wyrzucił nie ten kwitek. Co mam w tej sytuacji zrobić???
1. Jutro idę do dotychczasowej firmy ubezpieczeniowej z pytaniem czy wydadzą mi kopię polisy.
2. Idę do nowego ubezpieczyciela i ubezpieczam tam auto.

Co mam zrobić? No taka durna, wszystko posprawdzałam, a tego nie. Doradźcie proszę.
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna

30 Sie 2010, 20:08

w jakiej ubezpieczalni mial ostatnia polise? bo niektore ubezpieczalnie przysylaja zawiadomienie o koncu polisy wiec powinien to miec, a jesli nie to udaj sie do ubezpieczalni z umowa kupna sprzedazy i sprawdz czy polisa zostala przedluzona, jak nie to pewnie bedzie trzeba zawrzec nowa polise a za ten okres bez ubezpieczenia pewnie ubezpieczalnia zglosi sie do poprzedniego wlasciciela bo oni maja jego dane a nie twoje(jeszcze)
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

30 Sie 2010, 21:21

Facet twierdzi, że ma ubezpieczenie bo tam była kontynuacja. Znam przedsiębiorstwo i agenta. Jutro tam idę. Zobaczymy, czy rzeczywiście pan wyrzucił nie ten kwitek czy mnie okantował i nie zapłacił. Mam nadzieję, że agent ubezpieczeniowy mnie dobrze poinformuje, chociaż ... kupowałam od "handlowca" więc i on powinien być uczciwy, a jednak... No mam zgryz bo oc z mojego samochody starego wychodzi 3 września a ja go nie wypowiedziałam. Chciałam po skorzystaniu z oc sprzedawcy wrócić z powrotem do mojej firmy. On ma inne towarzystwo niz ja. Nie znam się aż tak szczegółowo i nie wiem co mam zrobić. Pewnie zapłacę za własną głupotę. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Sie 2010, 21:51

a stare auto dalej masz w posiadaniu? jak tak to musisz tak czy siak zpalacic ubezpieczenie a jak nie to ciebie juz ono nie dotyczy raczej bo otrzymal je nowy wlasciciel

a co do nowego auta po prostu podpisujesz nowa polise i juz a stary wlasciciel niech sie martwi o czas w ktorym on byl wlascicielem
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

31 Sie 2010, 07:20

Stare auto sprzedałam w rozliczeniu. Miałam ważne oc więc pewnie on z niego skorzysta. Po prostu kupno i sprzedaż w jednym chyba mnie przerosło. Nie miałam oczu dookoła głowy i stąd moje kłopoty. Jestem przed wizytą u ubezpieczyciela "nowego" auta. Pól nocy nie spałam. Kobiety reagują jednak bardzo emocjonalnie.

[ Dodano: 31 Sierpień 2010, 18:13 ]
Ta sprawa juz się załatwiła. Dostałam kopię oc. Wszystko ok. Wyszła jednak inna sprawa. Jeszcze bardziej przykra.
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...
    Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...