Wyjazd do Holandi

27 Sie 2010, 19:18

Witam.
Jest to mój pierwszy post tutaj i z góry was przepraszam ale nie zauważyłem posta w którym mógłbym się przywitać ze wszystkimi jeżeli coś przeoczyłem proszę o pouczenie to szybko naprawię problem.
Mam pewien problem...
Od jakiegoś czasu przymierzam się do wyjazdu za granicę do Holandii
Niestety lub stety będę mieszkał w wynajmowanym mieszkaniu u pracodawcy. Ale stawia on pewne warunki.... Każda osoba będzie zameldowana w mieszkaniu i nie będzie to meldunek czasowy :( Można zameldować obywatela innego państwa za granicą inaczej niż czasowo nie bardzo się na tym znam...
Ale do rzeczy planowałem wyjechać własnym autem ... auto jest zarejestrowane na mnie i na ojca (tańsze OC). Czy fakt iż będę tam zameldowany może utrudnić mi poruszanie się autem za granicą ? czy będę musiał przerejestrować auto na Holenderskie blachy skoro będę tam zameldowany ? Nie było by problemu gdybym wyjezdzał na krótko ale wyjazd jest ,, długoterminowy"
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i odpowiedzi w związku z moim pytaniem :)
jasiorr
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

31 Sie 2010, 13:05

Ze znalezionych na szybko informacji to będąc zameldowanym w Holandii masz 6 miesięcy na przerejestrowanie auta. Natomiast w praktyce nie da się udowodnić od kiedy Twoje auto na polskich blachach jest w Holandii - równie dobrze zawsze może być "od wczoraj" więc w praktyce przerejestrowanie występuje rzadko...
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...
    Mercedes GLS - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Oznaczenie GLS pojawiło się w 2015 roku wraz z faceliftingiem drugiej generacji tego modelu, która funkcjonuje na rynku od 2012 roku. Ceny najtańszej odmiany niemieckiego auta zaczynają się zgodnie z cennikiem od 374 ...