REKLAMA
Witam,
Mam pytanie. W maju kupiłam samochód, zapłaciłam podatek, złożyłam deklarację i przepisałam OC na siebie. Nie przerejestrowałam samochodu, wyjechałam za granicę, samochód został w kraju i korzystał z niego mój brat. Teraz wróciłam, okazało się, że zgubił dowód rejestracyjny ( ten na poprzedniego właściciela). Dowiedziałam się w wydziale komunikacji co i jak mam zrobić żeby przerejestrować auto na siebie. Dzisiaj załatwiłam na stacji kontroli pojazdów zaświadczenie, że samochód ma przegląd, bo to jest potrzebne do przerejestrowania jeśli nie mam starego dowodu. Ale problem leży w tym, że jutro nie dam rady tego załatwić a w niedzielę muszę wyjechać tym autem do miasta odległego o jakieś 500 km. W związku z tym mam pytanie, co jeśli złapie mnie policja? jakie mogę ponieść konsekwencje? Czeka mnie laweta?
Przypomnę, mam kwitek OC na siebie, zaświadczenie, że samochód ma ważny przegląd, no i mam jeszcze ewentualnie kartę pojazdu ( bez moich danych) i umowę kupna sprzedaży.
Czy w razie czego dostanę mandat 50zł za brak dokumentu czy jakieś poważniejsze konsekwencje?
Proszę o odpowiedzi, to dla mnie bardzo ważne i pilne