Brak dowodu rejestracyjnego

15 Lip 2011, 02:25

Witam,

Mam pytanie. W maju kupiłam samochód, zapłaciłam podatek, złożyłam deklarację i przepisałam OC na siebie. Nie przerejestrowałam samochodu, wyjechałam za granicę, samochód został w kraju i korzystał z niego mój brat. Teraz wróciłam, okazało się, że zgubił dowód rejestracyjny ( ten na poprzedniego właściciela). Dowiedziałam się w wydziale komunikacji co i jak mam zrobić żeby przerejestrować auto na siebie. Dzisiaj załatwiłam na stacji kontroli pojazdów zaświadczenie, że samochód ma przegląd, bo to jest potrzebne do przerejestrowania jeśli nie mam starego dowodu. Ale problem leży w tym, że jutro nie dam rady tego załatwić a w niedzielę muszę wyjechać tym autem do miasta odległego o jakieś 500 km. W związku z tym mam pytanie, co jeśli złapie mnie policja? jakie mogę ponieść konsekwencje? Czeka mnie laweta?
Przypomnę, mam kwitek OC na siebie, zaświadczenie, że samochód ma ważny przegląd, no i mam jeszcze ewentualnie kartę pojazdu ( bez moich danych) i umowę kupna sprzedaży.
Czy w razie czego dostanę mandat 50zł za brak dokumentu czy jakieś poważniejsze konsekwencje?
Proszę o odpowiedzi, to dla mnie bardzo ważne i pilne :(
figus88m
Nowicjusz

15 Lip 2011, 09:43

mkk 50zł.za brak dowodu rejestracyjnego podczas kontroli.
nikt za brak dowodu rejestracyjnego nie będzie holował auta.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

15 Lip 2011, 12:41

mam nadzieje, że jest tak jak napisałeś. dzięki :)
figus88m
Nowicjusz

15 Lip 2011, 19:49

figus88m napisał(a): zaświadczenie, że samochód ma ważny przegląd, no i mam jeszcze ewentualnie kartę pojazdu ( bez moich danych) i umowę kupna sprzedaży.

W razie kontroli policji nawet po te dokumenty nie sięgaj i nie pokazuj.W takim przypadku mozesz byc posadzony ze działasz swiadomie i niezgodnie z przepisami PoRD...Zapomniałem DR i wszystko.Koniec i kropka.... :!: :!: :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Lip 2011, 22:48

dzięki. a oni mogą ewentualnie gdzieś sprawdzić czy to auto jest na mnie? Wtedy jak się wyda, że ich okłamałam to jeszcze mnie wsadzą na 48 do wyjaśnienia :o :) Obawiam się głównie tego, że mogą mnie złapać powiedzmy te 400 km od miejsca mojego zamieszkania i to raczej będzie dziwne, że w taką podróż nie zabrałam dokumentów...
a jeszcze co do ubezpieczenia...Mam nadzieję, że aż takiego pecha nie będę miała ale jakby się wydarzyła jakaś stłuczka czy coś to czy firma ubezpieczeniowa nie będzie robiła problemu? Skoro w ogóle tego dowodu nie mam chwilowo... :oops: Słyszałam, że mogą robić problemy i nie wypłacić odszkodowania...
figus88m
Nowicjusz

16 Lip 2011, 10:56

w razie kolizji czy wypadku to już inna bajka.bez kłopotów się nie obędzie.ubezpieczyciel zrobi wszystko aby nie wypłacić należności.niestety ale tak to już jest.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

16 Lip 2011, 12:15

figus88m napisał(a):Wtedy jak się wyda, że ich okłamałam to jeszcze mnie wsadzą na 48 do wyjaśnienia

Będziesz miała przerwe taktyczną w podrózy która nigdy nikomu nie zaszkodziła... :mrgreen: :mrgreen:
figus88m napisał(a): że mogą mnie złapać powiedzmy te 400 km od miejsca mojego zamieszkania i to raczej będzie dziwne, że w taką podróż nie zabrałam dokumentów...

A czym sie rózni brak dokumentów w odległosci 400km czy 4 km... :?: :?: Tu masz brak i tam tez masz brak...No moze na odległości 4km masz szansę ze zadzwonisz i ktos Ci je dostarczy.Oczywiscie pod warunkiem ze je masz... :!: :!: :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Lip 2011, 13:46

to w sumie lepiej jakby mnie złapali te 400km od domu, wtedy przynajmniej nie oczekiwali by, że mi je ktoś zaraz przywiezie ;)
figus88m
Nowicjusz