Brak karty pojazdu / kilku właścicieli

04 Mar 2019, 02:00

Ja nie wiem jak to się stało w ogóle że w tym czasie gdy pani A sprzedała auto nikt go nie przerejstrował pomimo tego ze pani A mówiła mi przez telefon ze auto wyrejestrowała ze swojej osoby a dokument został i w systemie nowym właścicielem była/jest pani B,
A odnośnie sytuacji poprzedni "właściciel" który mi sprzedał auto rozmawiał z panią B i mówił czy mogła by dać umowę pomiędzy nią a panem C mówi ze nie ma ale porzeszuka dokumenty więc czekam, mam plan zadzwonić do pani B i poprosić ją o wypisanie adnotacji o wyrobienie nowej karty no bo w końcu to ona widnieje w systemie i jej powinni by wyrobić nową , jak myślicie przeszło by to ?
Marcelo99
Nowicjusz

04 Mar 2019, 02:05

znów gydyby pani B napisała oświadczenie o zgubieniu karty musiała by pisać to pod rygorem składania fałszywych zeznań, i tu się sprawa komplikuje bo pani B rzekomo przekazała panu C kartę i ten pan C tą kartę zgubił ale znów jego nie ma w systemie jak i na dowodzie rejestracyjnym, no sprawa jest mocno pogmatwana, ale się nie poddaje chcę to sprawę wyjaśnić i nastepnie jakk się wszystko uda opisać gdzieś na forum aby jakakolwiek osoba niedajboże miała podobną sytuację bo wiem jakie to jest męczące i sam jako 20 latek który nigdy nie miał do czynienia z kupnem auta i tymi papierkowymi rzeczami styczności nie chciał bym tego przerabiać znów więc dobrze by było aby ludzie wiedzieli co zrobić w tak super pogmatwanej sytuacji jak moja :/
Marcelo99
Nowicjusz

04 Mar 2019, 02:37

Prawdopodobnie było tak, że osoba A zgłosiła do urzędu sprzedaż auta, a osoba B nie zgłosiła kupna. Dlatego w systemie komputerowym osoba B jest właścicielem i miała oryginalny dowód rejestracyjny osoby A. Co się działo potem, nie rozumiem. Kolejne osoby (C, D) nie zgłaszały faktu zbycia/nabycia auta? Może osoba D ukradła auto razem z dowodem rejestracyjnym i sprzedała Ci kradziony samochód?

A czy Ty zgłosiłeś fakt kupna auta?
aGradory

04 Mar 2019, 02:58

Co do mojego zgłoszenia to nie wiem bo to mój tato załatwiał, wiem że brał wszytskie dokumenty,umowy, itp itd i jechał do wydziału komunikacji oraz ubezpieczał auto ale w sumie nie pytałem się o to czy zgłosił fakt kupna auta myślę że tak moi rodzice nie są na tyle głupi żeby z tak ważnych rzeczy się nie rozliczać.
Marcelo99
Nowicjusz

05 Mar 2019, 10:18

Marcelo99 napisał(a):Co do mojego zgłoszenia to nie wiem bo to mój tato załatwiał, wiem że brał wszytskie dokumenty,umowy, itp itd i jechał do wydziału komunikacji

Jak zgłosił, to urząd musiał zażądać karty pojazdu i dowodu rejestracyjnego. Karty nie miał, a w dowodzie inny właściciel niż w umowie. Urząd by nie przyjął takiego zgłoszenia. Upewnij się, czy Twój tata na pewno zgłosił.
aGradory

05 Mar 2019, 22:35

A od kiedy to zgłasza się kupno? do WK idziemy w celu przerejestrowania auta a nie zgłaszania :? .
Marcelo99 napisał(a):wiem że brał wszytskie dokumenty,umowy, itp itd i jechał do wydziału komunikacji oraz ubezpieczał auto
No i proste w WK dopatrzyli się niezgodności jak i brak karty więc i nie mogli przyjać wniosku o rejestrację
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Awaria samochodu w weekend. Jak oszacować koszty?
    Weekendowa wycieczka to przyjemna wizja spędzenia wolnego czasu. Co jednak zrobić, gdy podczas podróży zepsuje się auto? Bezpieczeństwo pasażerów i kierowcy to podstawa. Później trzeba jeszcze pomyśleć ...

05 Mar 2019, 23:12

Kao napisał(a):A od kiedy to zgłasza się kupno?

Co to wnosi do dyskusji? Składa się zgłoszenie/wniosek rejestracyjny.
aGradory

05 Mar 2019, 23:20

Gradory napisał(a):Co to wnosi do dyskusji?
no jak to co? sprostowanie Twoich farmazonów, przecież nie idziesz to WK mówiąc ''proszę Pana/Pani chciałbym zgłosić kupno pojazdu ale nie chcę przerejestrowywać''
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Mar 2019, 23:39

Kao napisał(a):proszę Pana/Pani chciałbym zgłosić kupno pojazdu

Wystarczy tyle powiedzieć. Urzędnik będzie wiedział o co chodzi.

Poza tym Prawo o ruchu drogowym
Art. 78
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

Czym różni się zawiadomienie od zgłoszenia? Chyba to synonimy?
aGradory