Prawo jazdy - zmiana adresu zamieszkania, a nowe przepisy

05 Mar 2019, 16:12

Witam wszystkich serdecznie,

piszę tutaj z takim pytaniem... tydzień temu przeprowadziłem się do innego miasta (w innym województwie) . Teraz wynajmuję mieszkanie i nie mam meldunku stałego, w każdym razie muszę zmienić dane zamieszkania w prawie jazdy. Czy w takim przypadku muszę złożyć wniosek o wtórnik czy wymianę prawa jazdy ? Chciałem załatwić tą sprawę przez elektroniczną skrzynkę podawczą.

Pozdrawiam !
typu123485
Nowicjusz

05 Mar 2019, 16:20

typu123485 napisał(a):muszę zmienić dane zamieszkania w prawie jazdy
Obowiązek taki jest i powinieneś zgłaszać zmianę adresu zameldowania (masz na to chyba 30 dni), to wiąże się z wyrobieniem nowego dokumentu. Jednak jak tego nie zrobisz to z tego tytułu nie ma żadnych kar.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Mar 2019, 01:52

Cichy dzięki za odpowiedź. Odnośnie zmiany zamieszkania - wiem i zabieram się za to. Natomiast hmmm... no właśnie - z twoich słów wynikało by, że muszę wypełnić wniosek o wymianę prawa jazdy, dobrze rozumiem ? Wiem, że wtórnik może być wyrobiony np. gdy prawo jazdy zostanie zgubione ale przeglądając losowe artykuły znalazłem informacje, że wtórnik może zostać również wydany gdy następuje zmiana zamieszkania. Pewnie to wygląda tak, że jeśli nawet to jest możliwe, to w przypadku zmian powiatu taka opcja nie istnieje. Chciałem się tutaj upewnić jak to dokładnie wygląda.
typu123485
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gadżety, które warto zabrać w wakacyjną podróż
    Wakacyjne podróże zbliżają się wielkimi krokami! I to naprawdę ważny czas w życiu rodziny. Po pierwsze dlatego, że jej członkowie mogą skorzystać z lipcowej czy sierpniowej pogody. Po drugie rodzice i dzieci wreszcie ...