Brak karty pojazdu / kilku właścicieli

02 Mar 2019, 05:59

Witam.
Mam pewien problem z kupionym autem sprawa wygląda tak jest trochę zagmatwana więc napiszę najprościej jak mi się uda:
- Pani A sprzedała auto Pani B (karta pojazdu była przy tranzakcji )
- Pani B Sprzedała auto Panu C (karta nadal niby była)
- Pan C Sprzedał auto Panu D (i karty już nie dostał)
- Pan D sprzedał auto mi (również bez karty pojazdu)
Gdy pan D sprzedawał mi auto dał mi umowę którą miał zawartą z panią A gdzie pani A (kontaktowałem się z nią) mówiła ze panu D nie sprzedała owego auta tylko Pani B wraz z kartą pojazdu oraz wyrejestrowaniem auta ze swojej osoby (a ja nadal posiadam dowód rejestracyjny Pani A gdzie powinien być pani B ponieważ pani B widnieje w systemie jako właścicielka dowodu rejestracyjnego) więc wynika ze na dowodzie jest Pani A a w systemie jest Pani B (a dowód rejestracyjny do teraz był używany Pani A czyli auto nie zostało przerejestrowane przez 3 właścicieli) idąc dalej, nie mam kontaktu z panią B ponieważ ona mogła by mi powiedzieć czy sprzedała panu C auto wraz z kartą pojazdu Tak samo nie mam kontaktu z panem C ponieważ pan D twierdzi że nie mogł już potem pana C znaleźć.
I mam pytanie co w takiej sytuacji mam zrobić
- Nie posiadam karty pojazdu
- Mam sfałszowany dokument kupna-sprzedaży pana D z panią A
- Posiadam umowę kupna-sprzedaży między panią A a panią B
- Nie posiadam umowy między panią B a panem C
- Nie posiadam umowy między panem C a panem D ( który twierdził ze zgubił ową umowę z panem C )
- Ubezpieczyłem auto na siebie ale co z tego jak w dowodzie rejestracyjnym widnieje pani A a w systemie widnieje pani B.
Marcelo99
Nowicjusz

02 Mar 2019, 10:20

Jedyne sensowne wyjscie to oddam auto krętaczowi. Masz fałszywy dokument co grozi karą pozbawienia wolności.
Nie jest ważne kto zgubił ową kartę, w tej chwili może ją odzyskać tylko osoba na którą jet wydany dowód rej.
Nie masz, ciągłości umów, nie masz karty pojazdu, auto nie możesz sprzedać i przerejestrować. Oddaj to auto zanim nie przeszło na Ciebie fałszowanie dokumentów
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Mar 2019, 12:44

Właśnie cięzko też oddać bo nie można cofnąć ubezpieczenia auta jezeli jest na mnie i chyba nie da się przenieść na kogoś innego
Marcelo99
Nowicjusz

02 Mar 2019, 14:20

Jak nie można cofnąć? piszesz odstąpienie od umowy/ umowa zrwotu auta i na podstawie takiego kwitu wycofujesz ubezpieczenie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Mar 2019, 15:38

Marcelo99 napisał(a):Pan D sprzedał auto mi (również bez karty pojazdu)

Jak doszło do tego, że zgodziłeś się kupić samochód bez karty pojazdu?
aGradory

02 Mar 2019, 16:04

Kupował to auto mój tato ja jestem kompletnym laikiem w tyć sprawach bo prawko mam od ponad roku i nigdy nie widziałem transakcji i jakie dokumenty powinny przy niej być
Marcelo99
Nowicjusz

02 Mar 2019, 16:25

Marcelo99 napisał(a):Kupował to auto mój tato
No z tego co poczytałem to on tez nie jest arcymistrzem.Jak mozna nie widzieć nieścisłości w umowach k/s... :?: Jak mozna nie widzieć ze na pojazd została wydana KP... :?: Fakt ten jest wpisany w DR pojazdu... :!: Tylko i wyłącznie zwrot pojazdu zeby dalej nie brnąc w tym bagnie... :!: :!:
Ps.Jezeli sprzedający bedzie coś "fikał"to postraszyc go sądem...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Mar 2019, 16:49

Tak myślałem na policja sprawdzic nr rejestracyjne czy auto nie jest poszukiwane , a co do mojego taty siedział 12lat w Anglii wiec prwnie zapomniał o kp przy transakcji a gościu zalecał ze ma pismo napisane odręcznie o zgubieniu karty z podpisem pani A wiec sfałszowane zostały 2 dokumenty a poza tym odręczne napisane oświadczenie nie jest nic warte a gość myślał ze to pomoże w przerejestrowaniu
Marcelo99
Nowicjusz

02 Mar 2019, 17:38

Marcelo99 napisał(a): wiec prwnie zapomniał o kp przy transakcji
W tym całym bałaganie z tą transakcją tego pojazdu KP to jeszcze mozna powiedzieć ze mały problem.Owszem mozna powiedzieć ze sprzedajacy nie dal KP bo zgubil-zaginęła i po uiszczeniu dodatkowej opłaty dostaniesz nowa/nie wiem czy cos sie nie zmieniło w przepisach-ale tak było/Problemem jest brak ciaglości umów k/s co pisałes wczesniej
Marcelo99 napisał(a):Nie posiadam umowy między panią B a panem C
Marcelo99 napisał(a):Nie posiadam umowy między panem C a panem D ( który twierdził ze zgubił ową umowę z panem C )
W tych wlaśnie szczegółach tkwi największy problem.Jezeli nie bedziesz miał prawidłowej ciagłości umow k/s to prawdopodobnie kupiliście sobie pomnik... :(
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Mar 2019, 01:13

Co to za samochód? Czy ma jakąś większą wartość, czy to jakieś stare auto o znikomej wartości?
aGradory

03 Mar 2019, 16:02

Hyundai coupé II 2001 rok 2.0 wartość od 3-6tys
Marcelo99
Nowicjusz

03 Mar 2019, 16:10

Gradory napisał(a):Co to za samochód? Czy ma jakąś większą wartość
A czy to ma jakies większe znaczenie... :?: Kupujący dał"ciała" i jest problem z dokumentami a nie z wartością pojazdu.W takim przypadku to osoba do towarzystwa :D która ma w takim temacie pojecie i to wszystko.Owszem mamy lament ale mleko zostało juz rozlane... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Mar 2019, 16:57

Migi60 napisał(a):A czy to ma jakies większe znaczenie...

Ma. Wtopić 3 - 6 tys. zł, to nie to samo, co wtopić 50 tys. zł. Autor tematu powinien kategorycznie zażądać karty pojazdu od sprzedającego, a jak jej nie dostanie, wypowiedzieć umowę i oddać auto. Gdy okaże się, że wóz to lewizna (kradziony), to najwyżej straci samochód o, na szczęście, małej wartości.
aGradory

03 Mar 2019, 17:19

Gradory napisał(a):Ma. Wtopić 3 - 6 tys. zł, to nie to samo, co wtopić 50 tys. zł.
Oczywiście ze tak.Wcale nie namawiam obecnego wlasciciela pojazdu do robienia prezentu powiedzmy "oszustowi".Wcześniej przeciez napisałem
Migi60 napisał(a):Ps.Jezeli sprzedający bedzie coś "fikał"to postraszyc go sądem...
Myślę ze to powinno mu dać coś do myślenia
Ps.Trochę w zyciu kupilem i sprzedałem samochodów ale nikt nigdy nie mial zdanych problemów z dokumentami... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Mar 2019, 19:19

Szczerze mówiąc ja też kiedyś kiedyś w wyniku podniecenia kupiłem auto bez karty pojazdu po kilku umowach ale na szczęście udało się ugadać z panem z dowodu rej że załatwi kartę no ale taki problem to nic w porównaniu do problemu autora
Kao
Moderator
Awatar użytkownika