Brak komunikacji z tylnymi drzwiami i brak centralki - Octavia 2 RS

05 Wrz 2023, 20:24

Witam
Ostatnio zauważyłem że w Mojej Octavi 2 2.0 Rs 170KM 2009 r nie działają szyby z tyłu , brak jest centralnego zamka. Z pilota i w środku otwiera ,ale nie ma możliwości zamknąć.
Błędy jakie są to:
03396
01333
01334
Sprawdziłem wszystkie kable w przelotkach drzwi, Zdjąłęm boczki z przodu i z tyłu z lewej, aby sprawdzić dokładnie kable i wtyczki. Wszystko wygląda jak nowe, zero korozji na pinach. Bezpieczniki sprawne. Przejście między przednimi, a tylnymi drzwiami na kablach jest . Wymieniłem moduł w drzwiach kierowcy, ale bez zmian.

Co jeszcze może być przyczyną tego stanu rzeczy?
bolek668
Nowicjusz

06 Wrz 2023, 09:59

Błąd 03396 -> napięcie zasilania zacisku 30 centralnego zamka. Przerwa w obwodzie.
Tutaj przekaźnik zasilania zacisku 30 to J317 (109) w komorze silnika pod akumulatorem i raczej jak by on uległ uszkodzeniu to problemów było by dużo więcej niż u Ciebie.

Błąd 01333 -> Door Control Module; Rear Left (J389) 004 - No Signal/Communication (Brak komunikacji drzwi lewe tył).
Błąd 01334 -> Door Control Module; Rear Right (J389) 004 - No Signal/Communication (Brak komunikacji drzwi prawe tył).

Problemem mogą być zimne/uszkodzone luty w kasecie zamka zarówno z lewej jak i prawej strony z tyłu. Warto się temu bliżej przyjrzeć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Wrz 2023, 11:20

Zauważyłem że pod maską są odchody myszy i czuć zapach myszy. Może one jakiś kabel przegryzł. A co do tego zacisku 30 to od jakiegoś czasu pojawiały mi się różne błędy od poduszki ABS itp. ale były sporadyczne i po skasowanie znikały

Gdzie dokładnie znajduje się ten zacisk 30? Wyjąć akumulator i podstawę i tam go zobaczę?
bolek668
Nowicjusz

06 Wrz 2023, 12:43

bolek668 napisał(a):Zauważyłem że pod maską są odchody myszy i czuć zapach myszy. Może one jakiś kabel przegryzł.

No to przeszukaj dokładnie wiązki z kablami pod maską. Bo jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że owe zwierzaczki coś poprzegryzały.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Wrz 2023, 12:53

Tak z grubsza przejrzałem to wygląda ok. Później sprawdzę dokładnie i szczegółowo. A gdzie znajdę ten przekaźnik J317 zasilania zacisku 30?
bolek668
Nowicjusz

06 Wrz 2023, 15:12

bolek668 napisał(a):Błędy jakie są to:
03396
01333
01334
W którym sterowniku te błędy ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Daltonista na drodze - czerwony, żółty i zielony
    Prawidłowa interpretacja kolorów w pewnych okolicznościach drogowych bywa kluczowa dla zachowania bezpieczeństwa. Zdarza się to głównie, gdy zasady na drodze wyznacza sygnalizacja świetlna. Jak radzi sobie w ...

06 Wrz 2023, 17:26

Pobawiłem się trochę w kablach przy silniku. Wyczyściłem bezpiecznik od zasilania zacisku 30 i błąd 03396 zniknął i już nie powraca. Zniknął również problem z tylnymi prawymi drzwiami. Zaczęło pokazywać że są otwarte na wyświetlaczu. Przełącznikami od szyb z tyłu mogę otworzyć tylną lewą i prawą szybę, ale z pozycji kierowcy już nie.
Jest błąd 01333 w sterowniku drzwi kierowcy i elektronika centralna
Jest jeszcze błąd związany z centralnym który nie działa, ale nie pamiętam jaki to był błąd. Jutro wstawię

przejechałem wieczorem parę kilometrów i jak wysiadłem z auta to z pilota zamknałem drzwi i odziwo zamknęły się oprócz lewych. Od środka również się zamykają. Pozostaje problem z brakiem komunikacji z tylnymi lewymi drzwiami
bolek668
Nowicjusz