Brak ładowania (po remocnie alternatora) Fiesta92d

14 Paź 2010, 08:01

Witam.
Posiadam Forda Fiestę w roczniku 1992 diesel.

Jakiś czas temu miałem problem z Fiestą. Nie było ładowania, świeciła się kontrolka od ładowania (taki akumulatorek) auto jechało, akumulator rozładowywał się do zero - i gasło. Wymieniałem szczotki na alternatorze, oraz łożysko.
Auto działało normalnie.

Wszystko chodziło ok, aż w pewnym momencie problem znowu wystąpił. Auto jeździło, ale w końcu rozładowywało się i gasło. Z tym, że kontrolka już się nie świeciła! Zmieniłem szczotki przy rozruszniku i znowu było parę dni ok. Zrobiłem prawie 300 km w trasie.

Jak już wracałem odczepił się kabel od alternatora. (nie wiem czy na alternatorze, czy rozruszniku - w każdym razie po stronie pasażera na dole pod autem). Kabel luźno wchodził na taki bolec, dlatego wypadał. Ale po jego włożeniu normalnie było ładowanie i auto działało.

W końcu zdecydowałem się coś z tym zrobić.
Mechanik wymienił mi ten luźny kabel, który był nakładany na bolec... Zastąpił to jakimś swoim kablem i przykręcił to na śrubkę.

Od tego momentu kiedy odpalam auto, to na moment (2-3sekundy i gaśnie) odpala mi się kontrolka z akumulatorem. (od ładowania?).

Auto normalnie jedzie, ale po pewnym czasie albo gaśnie... Albo jak sam je zgaszę to już nie odpala. Tylko na popych.

Co może być przyczyną? Złe zamontowanie tego kabelka?
Jak mierzyłem wczoraj (po rozładowaniu, jak auto nie chciało zapalić) to jakieś tam napięcie czy coś, wyniosło lekko ponad 13V.
kostek45
Nowicjusz

Miejscowość: Świdnica

15 Paź 2010, 16:54

jak dla mnie to był kabel od masy :wink:
sprawdź czy masz zmasowane auto, i pomierz czy ładuje alternator, jeśli nie to możliwe że diody mu poszły
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kalkulator momentu obrotowego
    Jednostką stosowaną w samochodach do określenia momentu obrotowego jest Nm (niutonometr). Moment obrotowy zaś jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego.