Brak mocy nom stop pali ESP i swiece zarowe

17 Sty 2024, 12:02

Witam ostatnio się porządnie zakopałem no i na siłę próbowałem wyjechać no i potem zaczęło się  tzn odrazu nom stop swieci się ESP święcę zarowe no i samochod nie ma mocy tzn ruszam potem traci moc daje drugi bieg to albo ruszy albo nadal gaz w podłodze wrzucę trzeci bieg to się zakstusi ale przyspieszy tylko na każdy bieg jest gaz w podłodze a jak mam 5 bieg i się rozpędzę to samochód przyspiesza bez nogi na gazie nie rozumiem tego ze samochod sam dodaje gazu bez nogi na gazie pomoże ktos albo doradzi 
Samochod to audi a4 b6 1.9
Jodmak87
Nowicjusz

• 17 Sty 2024, 13:09

Mogłeś urwać np kabel od czujnika ABS lub coś innego, trzeba podłączyć komputer albo wjechać na podnośnik ocenić szkody.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sty 2024, 13:34

ESP zapali się również jeśli sterownik silnika zarejestruje istotny błąd dla sprawności silnika . Trzeba podłączyć komputer . Oczywiście można spojrzeć pod auto . Być może coś się urwało / rozpieło np. tzw.. rura turbo.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Sty 2024, 20:43

bonifacy napisał(a):ESP zapali się również jeśli sterownik silnika zarejestruje istotny błąd dla sprawności silnika .
    czy zawsze? Bo mam wątpliwości.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sty 2024, 20:54

Kao napisał(a): bonifacy napisał(a):
    ESP zapali się również jeśli sterownik silnika zarejestruje istotny błąd dla sprawności silnika .

czy zawsze? Bo mam wątpliwości.
    Oczywiście można dyskutować . Z praktyki w wieśwagenach jeśli w silniku wystąpi awaria ograniczająca moc silnika ESP się zaświeci . Po usunięciu niedomagania ESP zgaśnie . Generalnie zawiłe są ścieżki diagnostyki :wink:
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Która firma króluje na rynku kabrioletów?
      Co wspólnego mają ze sobą Mercedes 170 S z 1937 roku, 540-konne Audi R8 Spyder czy ekstremalnie luksusowy i niebotycznie drogi Rolls-Royce Down oraz Mercedes-AMG GT? Każdy z tych samochodów został wyposażony ...